02.08.2021 02:00
Deň 10
Tokio 2020
Koniec

Po viac než sto rokoch vyhrala žena. Jej kôň predtým prišiel o oko

Julia Krajewská.
Julia Krajewská. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|2. aug 2021 o 18:45

Nemecká jazdkyňa Julia Krajewská zvíťazila v individuálnej súťaži všestrannosti.

TOKIO. Nemecká jazdkyňa Julia Krajewská odíde aj zo svojej druhej olympiády v kariére s medailou. Kým v Riu zvíťazila v tímovej disciplíne, v Tokiu sa jej to podarilo v individuálnej súťaži všestrannosti.

Triumf Nemky je o to vzácnejší, že sa stala historicky prvou ženskou víťazkou v tejto disciplíne. Tá je súčasťou OH od roku 1912 a je kombináciou drezúry, cross country a parkúru. 

Nemecko získalo v Tokiu dovedna 23 medailí, z toho šesť zlatých. V medailovej bilancii krajín figuruje na 8. priečke.

Miláčik Samuraj prišiel o oko

Olympijský rok sa pre 32-ročnú Nemku začal veľmi smutne, keď jej zomrel jej otec. Krátko potom prišla aj koňa, na ktorom dosiahla viacero úspechov. 

Samourai du Thot ju sprevádzal v tímovej súťaž na OH 2016 v Riu na ceste k bronzu. O rok neskôr získali spolu na jazdeckých pretekoch najvyššej úrovne CCI ***** v nemeckom Luhmühlene dokonca zlato.

Podľa štatistík Medzinárodnej jazdeckej federácie (FEI) vyhral Samourai du Thot 20 z 51 súťaží, na ktorých štartoval.

Pätnásťročný kôň prišiel po infekcii o jedno oko a jeho kariéra sa tento rok definitívne skončila.

„Bol so mnou mnoho rokov, zažili sme veľa vzostupov a pádov,“ reagovala Krajewská. „Priebeh choroby bol minulú zimu veľmi zložitý a bolo ťažké sa na to pozerať,“ cituje ju nemecký Bild.

Julia Krajewská.
Julia Krajewská. (Autor: TASR/AP)

Zlato ako z filmu

„Ak sa to skončí medailou, bude to ako filmový príbeh,“ povedala Krajewská pred svojou zlatou jazdou, na ktorej musela absolvovať dvanásť prekážok na 490 metroch. 

Napokon v zmiešanej disciplíne vyhrala so svojou kobylou Amandou de B'Neville historické zlato v konkurencii 62 jazdcov. 

"Doteraz som ju nazývala, že je to moja superstar, ale už jej môžem hovoriť, že je olympijská víťazka," chválila kobylu.

Po bezchybnom výkone v záverečnom parkúre odsunula na druhú priečku Brita Toma McEwena, bronz si vybojoval Austrálčan Andrew Hoy.

Reprezentanti Nemecka stáli na najvyššom stupni vo všestrannosti na troch predchádzajúcich olympiádach. V Pekingu bol zlatý Hinrich Romeike, v Londýne a v Riu de Janeiro Michael Jung. 

Obhajca zlata Jung skončil vo finále v Tokiu ôsmy. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Jazdectvo»Po viac než sto rokoch vyhrala žena. Jej kôň predtým prišiel o oko