Milióny drepov, ikonické číslo 68. Päťdesiat (ne)známych faktov o Jaromírovi Jágrovi

Jaromír Jágr.
Jaromír Jágr. (Autor: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia)

Jaromír Jágr oslavuje päťdesiate narodeniny.

BRATISLAVA, KLADNO. Odo dňa, keď vstupoval Jágr s "dekou" na krku do NHL, už ubehlo vyše tridsať rokov. Legenda sa do historických záznamov hokejového sveta zapísala dlhovekosťou, ktorú prekonáva len Gordie Howe.

Medzi Európanmi sotva nájdeme lepšieho hráča. Dominoval, kam prišiel. Jeho štýl bol vždy založený na silovej hre, od puku ho odstavil málokto. Milióny drepov i tréningy s olovenými vestami sa vyplatili.

Hokeju obetoval veľa a ten mu to vrátil. V živote spravil aj niekoľko prešľapov, ale láska k hokeju uňho vždy všetko prekonala.

"Počas pôsobenia vo Philadelphii sme isté obdobie sedeli vedľa seba v lietadle. Viedli sme rozhovory na mnohé témy. Karty sme však nehrali, v tom čase to nerobil. Ale nie je tajomstvo, že do kasín chodil rád.

Hovoril mi napríklad o príhodách s Michaelom Jordanom. Skvelý chlapík, ktorý miluje hokej. Želám mu všetko dobré, najmä zdravie. Klobúk dole pred ním," povedal Andrej Meszároš, ktorý hrával s Jágrom v drese Flyers.

Veľká väčšina hokejistov oslavuje päťdesiate narodeniny na zaslúženom dôchodku. Nie však Jágr. Slávne číslo 68 sa stále preháňa po ľadoch českej extraligy a Kladnu pomáha tak, ako kedysi, ešte za éry socializmu.

Nedefinuje ho len 766 gólov a 1155 asistencií v NHL. Jágr, to je pojem. Ani v zámorí naňho nezabudli - dodnes z času na čas zapĺňa titulky športových novín, keď si spomenú na to, že "Mario Junior" ešte stále hrá.

Pätnásteho februára sa dožíva 50. narodenín jedna z najväčších osobností histórie hokeja.

Čo ste o Jágrovi (možno) nevedeli

1. Hovorí sa, že od svojich siedmich rokov robil tisícku drepov denne. Ak je to pravda, do dnešného dňa ich spravil viac ako 15,5 milióna.

2. O vyrastaní v socialistickej krajine povedal: „Nikdy by som v takých podmienkach nemal ľahký život, kým by som nebol športovec alebo spevák. Spievať neviem ani omylom. Tak mi ostala tá druhá možnosť. Môj otec sa rozhodol, že toto je jediná cesta, ako mať ľahší život.“

Jaromír Jágr s mamou Annou.
Jaromír Jágr s mamou Annou. (Autor: TASR/AP)

3. Keď začal hrať v česko-slovenskej lige pre hráčov do 18 rokov za Kladno, mal len 12 rokov. Vo svojej prvej sezóne pozbieral 41 bodov v 34 zápasoch a bol druhým najproduktívnejším hráčom družstva.

4. Prvý gól v profesionálnej súťaži strelil 4. októbra 1988 v zápase Kladno – Pardubice... Dominikovi Hašekovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Milióny drepov, ikonické číslo 68. Päťdesiat (ne)známych faktov o Jaromírovi Jágrovi