Na štadióne zostali len tí najvytrvalejší. Zápas play off sa zapísal do histórie

Hokejisti Grodna sa tešia z víťazného gólu, ktorý padol v šiestom predĺžení.
Hokejisti Grodna sa tešia z víťazného gólu, ktorý padol v šiestom predĺžení. (Autor: hcneman/ instagram)
Miroslav Kováčik|11. mar 2021 o 10:00

Zápas najvyššej súťaže sa hral takmer sedem hodín.

BRATISLAVA. Keď o siedmej hodine večer vstupovali na ľadovú plochu, vedeli, že ich čaká náročný a dôležitý zápas. Rozhodne však nečakali, že sa skončí na druhý deň a to o 1.47 h v noci.

Hokejisti Gomelu a Nemanu Grodno odohrali najdlhší duel v histórii bieloruskej najvyššej súťaže, ktorý rozhodlo až šieste predĺženie. 

Odohrali takmer tri zápasy 

Po riadnom hracom čase svietilo na výsledkovej tabuli skóre 1:1, pričom domácemu Gomelu sa podarilo vyrovnať necelé tri minúty pred koncom tretej tretiny.

Na niekoľko hodín to bol posledný gól, ktorý diváci videli. 

Tí najvernejší a najvytrvalejší čakali na rozhodujúci moment až do 170. minúty, akoby teda sledovali tri zápasy. V čase 169:04 min skóroval Krystian Dziubinski.

Poľský útočník vo farbách Grodna si prebral puk na útočnej modrej čiare, spravil pár krokov a tvrdou strelou prekonal brankára súpera. 

"Obranca Gomelu sa ku mne blížil, takže v tom momente som si pomyslel, že najlepším riešením bude tvrdá strela. Spravil som to jednoducho a našťastie sa to podarilo. Na oslavu však nie je čas, séria sa ešte neskočila," cituje autora víťazného gólu web hockey.by

Rozhodujúci gól v čase od 7:37 min. 

Jedli čokoládu a ovocie 

Jeho prvotnú radosť však prerušila porada čiarových rozhodcov, ktorí skúmali prípadný ofsajd. Trvalo to viac ako desať minút, rozhodovali centimetre.

Napokon hlavný rozhodca ukázal na stredový kruh a odštartoval opätovnú radosť hostí. 

"Urobili sme ďalší krok k nášmu cieľu. Bolo to veľmi ťažké, ale tieto emócie stáli za to! Ďakujeme všetkým, ktorí s nami strávili takmer sedem (!) hodín," uviedol víťazný tím na svojom instagrame. 

Grodno aktuálne vedie v sérii 3:2 na zápasy, a tak si v piatkovom dueli na domácom ľade môže zabezpečiť postup do semifinále. Dziubinski priznal, že v jeho kariére nešlo o prvý maratónsky zápas. 

"Pamätám si, že v Poľsku som raz odohral sedem tretín, bolo to semifinále play-off, ale potom sme prehrali. Dnes som si povedal, že musíme vyhrať," uviedol.

Zápas trval takmer sedem hodín, a tak hráči museli počas prestávok dopĺňať energiu.

"Jedli sme čokoládu, banány, ovocie, pili sme izotonické nápoje. Pizza? To nie," dodal 32-ročný poľský útočník. 

Stas: Je to výsmech hokejistom 

Doterajší rekord bieloruskej ligy hráči prekonali o tri minúty a 53 sekúnd. V roku 2015 prehral Gomel s Junostom Minsk takisto 1:2 po šiestom predĺžení.

Zaujímavosťou je, že v drese zdolaného tímu vtedy nastúpil Sergej Stas, súčasný tréner Gomelu. Po šiestich rokoch tak zažil ďalšiu krutú prehru. 

"Som hrdý na to, ako dnes tím bojoval. Mali sme trochu smolu. Bol tam dobrý pohyb, chalani vydali zo seba všetko. Svojím spôsobom je to však výsmech hokejistom. Myslím si, že by možno stálo za to obmedziť počet predĺžení. Skončiť o druhej ráno je..." 

Rekord stanovili v Nórsku 

V historických tabuľkách sa tento zápas zaradil na tretie miesto.

Tým najdlhším je od roku 2017 duel nórskej ligy medzi Storhamarom Dragons a Spartou Warriors. Domáci o výhre 2:1 rozhodli až v ôsmom predĺžení.

Hralo sa 217 minút a 14 sekúnd a brankári čelili dokopy 189 streleckým pokusom. 

Útočník Sparty Daniel Öhrn novinárom po zápase povedal, že po toľkých predĺženiach to začalo byť šialené a hoci hlava chcela, telo povedalo nie.

Vo viac ako storočnej histórii NHL sa odohral len jeden dlhší zápas. V marci 1936 zvíťazil Detroit nad Montrealom 1:0 po šiestom predĺžení.

V čase 176:30 min rozhodol o výhre Red Wings Mud Bruneteau. Puk, ktorým skóroval je dodnes súčasťou Hokejovej siene slávy v Toronte. 

Duel z bieloruskej súťaže sa medzi Top 3 najdlhších súťažných hokejových zápasov dostal veľmi tesne. Trval totiž len o 48 sekúnd dlhšie ako zápas nemeckej ligy medzi Kolínom a Mannheimom spred trinástich rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Na štadióne zostali len tí najvytrvalejší. Zápas play off sa zapísal do histórie