Úradujúci majster začne obhajobu titulu v Trenčíne, veľké derby v Michalovciach

Gólová radosť hráčov Nitry v druhom finálovom zápase play off hokejovej Tipos extraligy HK Spišská Nová Ves - HK Nitra.
Gólová radosť hráčov Nitry v druhom finálovom zápase play off hokejovej Tipos extraligy HK Spišská Nová Ves - HK Nitra. (Autor: TASR)
TASR|1. aug 2024 o 12:22 (aktualizované 1. aug 2024 o 13:43)

Úvodné kolo Tipos extraligy sa začne v piatok 20. septembra.

NITRA. Hokejisti HK Nitra odštartujú cestu za obhajobou majstrovského titulu v Tipos extralige v piatok 20. septembra na štadióne HK Dukla Trenčín.

Rozhodol o tom štvrtkový žreb úvodného kola 32. ročníka najvyššej súťaže.

To prinesie aj súboje HK Dukla Ingema Michalovce - HC Košice, HC Slovan Bratislava - HC Mikron Nové Zámky a Vlci Žilina - HK 32 Liptovský Mikuláš.

Ďalšie dvojice tvoria HK Poprad - HKM Zvolen a HC MONACObet Banská Bystrica - HK Spišská Nová Ves.

Extraliga bude mať v ročníku 2024/2025 opäť dvanásť účastníkov. Žilina sa vrátila medzi elitu po piatich rokoch a nahradila v nej Humenné, ktoré sa s najvyššou súťažou rozlúčilo po svojej premiérovej sezóne.

V základnej časti odohrá každý z 12 tímov až päťdesiatštyri zápasov, čo je nárast o štyri stretnutia. Všetky mužstvá sa navzájom stretnú štyrikrát, dvakrát doma a dvakrát vonku.

Zmena prišla v regionálnych kolách. Namiesto troch skupín budú len dve "východ" a "západ" a každý tím navyše odohrá ďalších desať duelov.

V západnej časti sú Slovan, Nitra, Nové Zámky, Trenčín, Banská Bystrica a Zvolen. Vo východnej polovici figurujú Michalovce, Košice, Spišská Nová Ves, Poprad, Liptovský Mikuláš a Žilina.

Prvých šesť klubov po základnej časti si zabezpečí priamu účasť v play off, tímy na 7.-10. mieste sa predstavia v kvalifikácii.

Jedenástemu mužstvu sa po ZČ sa skončí sezóna, dvanáste zostúpi z najvyššej súťaže. Základná časť sezóny vyvrcholí 7. marca. Kvalifikácia sa hrá na tri víťazné stretnutia.

Od štvrťfinále sa všetky série play off hrajú tradične na štyri víťazné zápasy. O novom šampiónovi sa rozhodne najneskôr 29. apríla.

V uplynulej sezóne navštívilo zápasy extraligy 970.522 fanúšikov. "Je to najvyššie číslo za predchádzajúcich 15 rokov," uviedol generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo v priestoroch Nitrianskej galérie počas slávnostného vyžrebovania prvého kola.

V All Star formácii mali prevahu hráči z Michaloviec a Spišskej Novej Vsi.

Podľa hlasovania hokejových odborníkov a novinárov bol najlepším brankárom Stanislav Škorvánek (Michalovce), obrancovia Igor Merežko (Spišská Nová Ves) a Alex Breton (Košice), útočníci Samuel Buček (Nitra), Olivier Archambault (Spišská Nová Ves) a Kaspars Daugavinš (Michalovce).

Prezident nitranskeho klubu Miroslav Kováčik vyjadril spokojnosť so žrebom: "Chcel som začínať vonku. Minulú sezónu sme odštartovali viacerými domácimi zápasmi, dúfali sme, že ich zvládneme a stal sa opak.

Verím, že vonku začneme víťazne a naladíme fanúšikov, aby prišli. S týmto som spokojný. Trenčín je hokejové mesto. Určite tam bude výborná atmosféra a príde veľa ľudí. Musíme sa však pozerať na seba a dúfam, že budeme úspešní hneď v prvom kole."

Aj Trenčanov rozpis potešil: "Chceli sme začínať doma, čo sa podarilo vyžrebovať. To, že je to úradujúci majster z Nity, je len 'čerešnička' pre nás.

Verím, že príde veľa fanúšikov. Nemali sme predstavu o súperovi, pretože každý tím je kvalitný," uviedol Mário Bližňák, ktorý je jeden z členov športového úseku klubu a v priebehu sezóny bude postupne preberať kompetencie športového manažéra.

Nové Zámky si priali Nitru alebo Slovan. "Vyšiel nám Slovan a ešte u nich. My s nimi radi hráme a aj sa nám proti ním darí v uplynulých rokoch.

Veríme si a dúfam, že odštartujeme sezónu víťazstvom. Nič lepšie sa nám nemôže stať," skonštatoval Imre Valášek, riaditeľ Nových Zámkov a zástupca klubov v Ligovej rade.

Žreb 1. kola Tipos extraligy 2024/2025

HC Slovan Bratislava - HC Mikron Nové Zámky

HK Dukla Ingema Michalovce - HC Košice

HC MONACObet Banská Bystrica - HK Spišská Nová Ves

HK Dukla Trenčín - HK Nitra

Vlci Žilina - MHK 32 Liptovský Mikuláš

HK Poprad - HKM Zvolen

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Úradujúci majster začne obhajobu titulu v Trenčíne, veľké derby v Michalovciach