Islanders zvládli posledný krok. Pittsburgh nepostúpil do play-off po šestnástich rokoch

Hráči New Yorku Islanders oslavujú gól Brocka Nelsona.
Hráči New Yorku Islanders oslavujú gól Brocka Nelsona. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|13. apr 2023 o 06:34 (aktualizované 13. apr 2023 o 07:12)

Obranca Calgary strelil hetrik.

NEW YORK. New York Islanders v noci zdolali Montreal 4:2 a stali sa posledným tímom, ktorý si zaistil postup do play-off.

Prvou hviezdou stretnutia sa stal dvojgólový Brock Nelson. Tím podržal aj brankár Iľja Sorokin, ktorý zastavil 17 z 19 striel.

Postup "ostrovanov" znamená vypadnutie Pittsburghu, ktorý nezvládol kľúčový zápas proti Chicagu. "Tučniakom" sa tak skončí 16-ročná séria postupov do vyraďovacích bojov. Naposledy sa do play-off nedostali v roku 2006.

Deviaty Pittsburgh stráca na ôsmu Floridu dva body. Oba tímy odohrajú ešte jeden zápas. Aj keď Pens ich ešte budú mať šancu bodovo vyrovnať, postúpiť nemôžu. Pri rovnosti bodov rozhoduje počet víťazstiev v riadnom hracom čase. Florida takto vyhrala 36 zápasov, zatiaľ čo Pittsburgh len 31.

Po úspešných rokoch Crosbyho a Ovečkina nastal ten čas, keď ani jeden z nich nepostúpil zo základnej časti. Pre Kanaďana je to po 16 rokoch, pre Rusa po ôsmich.

Tímy postupujúce do play-off:

Východná konferencia: Boston Bruins, Carolina Hurricanes, New Jersey Devils, Toronto Maple Leafs, New York Rangers, Tampa Bay Lightning, New York Islanders, Florida Panthers

Západná konferencia: Vegas Golden Knights, Edmonton Oilers, Dallas Stars, Colorado Avalanche, Minnesota Wild, Los Angeles Kings, Seattle Kraken, Winnipeg Jets

Dallas zdolal St. Louis 5:2 a momentálne figuruje na prvom mieste v Centrálnej divízii. V rámci základnej časti odohrajú ešte jeden duel proti St. Louis. Colorado za nimi zaostáva o jeden bod a na programe má ešte dve stretnutia.

V noci bol za "hviezdy" najproduktívnejší Jason Robertson. S troma asistenciami navýšil svoju produkciu na 109 bodov. Žiaden americký hráč do veku 23 rokov v histórii NHL nezažil takú produktívnu sezónu.

V treťom nočnom zápase porazilo Calgary San Jose 3:1. Ani v poslednom zápase sezóny sa do zostavy nedostal Slovák Adam Ružička, ktorý na svoju príležitosť čaká od 20. marca.

Hlavnou hviezdou duelu bol ruský obranca Nikita Zadorov, ktorý strelil všetky tri góly svojho tímu.

Najprv v druhej tretine vyrovnával na 1:1, potom v tretej strelil víťazný gól a na konci to dotiahol do hetriku gólom do prázdnej brány. Zadorov tak svoj počet gólov v sezóne zavŕšil na čísle štrnásť.

VIDEO: Hetrik Nikitu Zadorova proti San Jose

Bol to len tretí hetrik obrancu v súčasnej sezóne NHL. Predtým sa presadili Švédi Erik Karlsson a Erik Gustafsson.

NHL - základná časť - 13. apríl:  


NY Islanders - Montreal 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Góly: 11. Nelson (Palmieri, Pelech), 19. Fasching (Parise, Pageau), 31. Nelson (Dobson, Mayfield), 56. Lee (S. Aho I, Dobson) – 18. R. Pitlick (Evans), 37. Suzuki

Brankári: Sorokin 17/19 - Montembeault 31/35

St. Louis - Dallas 2:5 (2:2, 0:3, 0:0)

Góly: 8. Vrána (Thomas, Faulk), 20. Thomas (Kyrou) – 6. W. Johnston (R. Suter, Ja. Benn), 20. Pavelski (Heiskanen, J. Robertson), 25. Hintz (Ja. Benn, J. Robertson), 26. W. Johnston (Dadonov, Seguin), 40. Seguin (Heiskanen, J. Robertson)

Brankári: Hofer 32/37 - Wedgewood 13/14

Calgary - San Jose 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Góly: 34. Zadorov (Mangiapane, Backlund), 45. Zadorov (Weegar, Kadri), 59. Zadorov – 11. Gregor (Šimek)

Brankári: Wolf 23/24 - Kähkönen 46/48

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Islanders zvládli posledný krok. Pittsburgh nepostúpil do play-off po šestnástich rokoch