Volali ho magnet na zlato. Růžička sa preslávil úspechmi, ale aj korupciou

Vladimír Růžička.
Vladimír Růžička. (Autor: Twitter TELH stats)
Šimon Čop|28. sep 2023 o 15:25

Majstrom sveta sa stal ako hráč aj tréner.

BRATISLAVA. O jeho živote by sa dal napísať román. Český hokej má málo osobností, ktoré zanechali taký vplyv a odkaz.

Vladimír Růžička je milovaný i nenávidený. Kedysi ho zbožňovala celá krajina, davy skandovali jeho meno, keď doviedol Česko k historicky najväčšiemu úspechu, zlatu v Nagane. Po rokoch zveľaďovania trénerského remesla však prišli obvinenia a súdy.

Růžička má slávne meno a dodnes sa spája s najväčšími úspechmi. Hovorili o ňom, že je magnet na zlato.

Bude žať úspechy aj v novom pôsobisku? Českého trénera priviedol trápiaci sa Slovan Bratislava. Růžička na striedačke vystrieda Jána Pardavého. Dôvodom sú neuspokojivé výkony tímu v úvode extraligovej sezóny.

Pre šesťdesiatročného kouča ide o druhé pôsobisko v prebiehajúcej sezóne. Krátko, len na dva zápasy, viedol HC Slovan Ústí nad Labem. V minulom ročníku trénoval v Litvínove.

Slovan je jeho prvým slovenským trénerským angažmánom. Ako hráč kedysi obliekal dres Dukly Trenčín.

Medailami ovešaný od mladosti

Růžička a hokej je nerozlučiteľné spojenie. Bol slávnym hráčom a neskôr svoje kvality potvrdil aj na trénerskom poste.

Rodák z Mosta je odchovancom Litvínova. V drese tohto klubu začal aj profesionálnu kariéru. Už v 16 rokoch debutoval a v najvyššej federálnej lige pri premiére aj skóroval.

Už vtedy, ešte za éry Československa, sa začala aj jeho reprezentačná cesta. V roku 1979 sa stal majstrom Európy do 18 rokov a v rokoch 1982 a 1983 bol v All-Star tímoch na šampionátoch do 20 rokov, z ktorých má dve striebra.

Za Litvínov hral až do roku 1987. V tom čase bol veľkou reprezentačnou oporou – v pozícii centra sa stal majstrom sveta v roku 1985, striebro získal na olympiáde v roku 1984 a na MS 1983 a tretie miesto vybojoval na MS 1987.

V čase prestupu do Dukly Trenčín už bol hviezdou. V extralige pravidelne viedol tabuľku strelcov či produktivity. Bolo zrejmé, že má aj na vyššiu úroveň.

A tak v sezóne 1989/90 po páde komunizmu zamieril do NHL. Tam odohral necelých päť sezón v dresoch Edmontonu, Bostonu a Ottawy. V 233 dueloch zaknihoval 167 bodov.

Potom sa vrátil do Česka. Pomohol pražskej Slavii postúpiť do českej extraligy a stal sa kapitánom mužstva. Aj ako veterán zbieral viac ako bod na zápas.

Napriek tomu jeho nominácia na olympijské hry v Nagane mnohých prekvapila. Tréner Ivan Hlinka to riskol, na hruď mu nechal našiť kapitánske „C“ a postavil ho do stredu elitnej lajny s krídelníkmi Jaromírom Jágrom a Martinom Strakom.

Růžička na sklonku kariéry vybojoval najväčší úspech. Zlato z Nagana je dodnes pýchou českého hokeja. Kapitán na turnaji strelil tri góly, vrátane vyrovnávajúceho vo štvrťfinále proti USA.

Vladimír Růžička (vpravo) je bývalým trénerom českej hokejovej reprezentácie.
Vladimír Růžička (vpravo) je bývalým trénerom českej hokejovej reprezentácie. (Autor: TASR)

Ako hráč získal zlato a striebro z olympijských hier, zlato, striebro a dvakrát bronz z majstrovstiev sveta, dvakrát bol vicemajstrom do 20 rokov a stal sa majstrom Európy v kategórii do 18 rokov.

Majstrom sveta aj ako tréner

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Volali ho magnet na zlato. Růžička sa preslávil úspechmi, ale aj korupciou