Hviezdny Makar a komplexné Calgary. Ktoré tímy majú najlepšie defenzívy v NHL?

Cale Makar po strelenom góle.

Hviezdny Makar a komplexné Calgary. Ktoré tímy majú najlepšie defenzívy v NHL?

Cale Makar po strelenom góle. (Autor: SITA/AP)
Cale Makar po strelenom góle.
Cale Makar po strelenom góle. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|21. okt 2022 o 08:00

Top 5 defenzív v NHL.

NEW YORK. Po článku o najlepších brankárskych tandemoch sa presúvame medzi korčuliarov.

NHL je plná šikovných obrancov. Redaktori blogu Oh my Hockey patriaceho pod Sportnet tentokrát zoradili v internej ankete tímy NHL podľa defenzív.

Najlepší tím skončil jednohlasne prvý, druhé až štvrté miesto bolo veľmi tesné.

Rebríček piatich najlepších defenzív v NHL podľa piatich hlasujúcich vyzerá nasledovne:

5. Tampa Bay Lightning

Victor Hedman – Cal Foote

Michail Sergačov – Erik Černák

Haydn Fleury – Philippe Myers

Aj napriek tomu, že z klubu odišiel Ryan McDonagh, defenzíva Tampy sa radí k tým lepším v NHL.

Hlavnou tvárou tejto šestky je Victor Hedman. Robustný Švéd patrí k najlepším obrancom na svete. Už šesť rokov v rade bol finalistom nominácie na Norris Trophy pre najlepšieho obrancu sezóny, teda patril medzi troch najlepších. Žiaden z obrancov posledných rokov sa v absolútnej špičke takto dlho nedrží. Napriek tomu Hedman túto trofej vyhral len raz, v roku 2018.

On je hlavným pohonom tejto defenzívy, a to napriek tomu, že jeho partnermi bývajú hráči, ktorí kvalitou patria skôr do tretieho páru. Počas posledných troch sezón s ním najčastejšie nastupoval Čech Jan Rutta, predtým to bol Dan Girardi, Jake Dotchin a teraz by to mal byť Cal Foote. Žiadne hviezdne obsadenie do prvého páru a Hedman aj tak exceluje.

V minulej sezóne bol tretí najproduktívnejší obranca hneď za Josim a Makarom. Mal 85 bodov v 82 zápasoch a iba títo traja zadáci mali v rámci celej ligy aspoň bod na zápas.

Druhý obranný pár tvorí dvojica, na ktorú sa budú "blesky" v najbližších rokoch spoliehať. Obom totiž platia zmluvy na najbližších deväť rokov. Sergačov má 24, Černák 25.

Rus je aktívny s pukom a má pravidelne miesto v druhej presilovkovej formácii. Slovák je spoľahlivý v defenzíve, rozdáva hity a blokuje strely. Hrá so srdcom pre tím a v klube mu veľmi veria.

V porovnaní s ostatnými obrancami NHL patril k tým, ktorí mali vôbec najťažšiu rolu. Erik Černák pravidelne nastupuje proti tým najlepším útokom súpera a popri tom zvláda svoje defenzívne povinnosti vysoko nadpriemerne.

Podľa portálu PuckIQ odohral 43,3 percent svojho času proti elitným súperom. Bolo to vôbec najviac zo všetkých obrancov NHL!

Druhý Darnell Nurse mal 41,7 percent a tretí Charlie McAvoy 40,7 percent. Na Černáka sa v Tampe skutočne spoliehajú.

Tretí pár tvoria Haydn Fleury a Philippe Myers. Zadáci, ktorí doteraz v profilige neohúrili. V NHL majú na konte 32, respektíve 33 bodov.

Erik Černák.
Erik Černák. (Autor: TASR/AP)

4. Vegas Golden Knights

Alec Martinez – Alex Pietrangelo

Brayden McNabb – Shea Theodore

Nicolas Hague – Zach Whitecloud

Vegas nemajú hviezdu Hedmanovho kalibru, ale ich šesticu tvoria kvalitní hráči.

Shea Theodore má za sebou najproduktívnejšiu sezónu kariéry (aj keď rok predtým mal viac bodov na zápas). Je to šikovný obranca, ktorý je pohyblivý s pukom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hviezdny Makar a komplexné Calgary. Ktoré tímy majú najlepšie defenzívy v NHL?