Marcinko: Obhajoba KHL je zľahčovanie vojny. Kto tam hrá, je súčasť propagandy

Tomáš Marcinko.

Marcinko: Obhajoba KHL je zľahčovanie vojny. Kto tam hrá, je súčasť propagandy

Tomáš Marcinko. (Autor: TASR)
Tomáš Marcinko.
Tomáš Marcinko. (Autor: TASR)
Šimon Čop|19. aug 2024 o 14:50

Ubytoval utečencov z Ukrajiny a pozýva všetkých pochybovačov na rozhovor s nimi.

Hokejový útočník a bývalý reprezentant TOMÁŠ MARCINKO patrí od začiatku ku kritikom účasti hráčov z KHL v slovenskej reprezentácii. Tvrdí, že ak by bol manažér či tréner reprezentácie, do tímu by ich nepozval.

Vnímal tiež dilemu niektorých reprezentantov, medzi ktorých patril aj jeho spoluhráč z Komety Brno Kristián Pospíšil.

Do reprezentácie sa po dvoch rokoch vracajú hráči z KHL, pričom táto téma dlhodobo polarizuje spoločnosť. Môže to ovplyvniť atmosféru v tíme? 

Myslím si, že na chlapcov, ktorí sú nominovaní a nie sú z KHL, to nebude mať vplyv. Nie všetci na to majú rovnaký názor, niektorým na tom záleží viac, iným menej, ale nemyslím si, že to zásadne ovplyvní atmosféru. Idú tam pre hokej a na ten sa budú sústrediť.

Z hráčov verejne svoje výhrady proti účasti hráčov z KHL verejne prezentovali Martin a Kristián Pospíšilovci a v minulosti napríklad Róbert Lantoši. Všetci traja figurujú v nominácii. Viete sa vcítiť do ich kože? Ako by ste sa cítili v kabíne? 

To je veľmi subjektívne. Nie som v ich pozícii, takže sa to hodnotí úplne inak. Viem si predstaviť, že je to pre nich veľmi náročné, keďže, ako deklarovali, majú svoje zásady a jednoznačný názor a teraz sa museli nejako rozhodnúť. 

Kristián mi spomínal, že mali dilemu a najradšej by boli, ak by sa sústredili len na to, aké výkony budú podávať a nie na to, aká bude nominácia. Aj takéto situácie však, žiaľbohu, prináša hokejový život. Síce len u nás, ale, povedzme si úprimne, sú aj horšie veci, ktoré sa u nás momentálne dejú, hoci aj toto je nepríjemný problém.

Rozprávajú sa hokejisti v klube o politike? 

Jasné. Aj u nás a určite aj inde. Neviem, ako intenzívne je to v iných kluboch, u nás o tom prebieha debata. A nie je to jednoznačné, že každý stojí na rovnakej strane. Každý má právo na názor, no je dôležité vnímať fakty. Ja verím, že väčšina vidí ten svet taký, aký je a nie nejakú propagandu a nenechá sa ovplyvniť konšpiráciami. 

Vy ste k tejto téme zaujali jasný postoj. Prečo by ste v súčasnosti ako manažér alebo tréner nezobrali do reprezentácie hráčov z KHL? 

Pretože majú na výber, kam idú hrať. Či sa pôjdu alebo nepôjdu do KHL je ich slobodná voľba, majú na to právo a držia svoj osud vo vlastných rukách.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Marcinko: Obhajoba KHL je zľahčovanie vojny. Kto tam hrá, je súčasť propagandy