Nemajú zmluvy, čo ďalej? Šesť Slovákov, ktorých budúcnosť v NHL je nejasná

Peter Cehlárik, Pavol Regenda a Tomáš Tatar pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024.
Peter Cehlárik, Pavol Regenda a Tomáš Tatar pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Šimon Čop|4. jún 2024 o 15:05

Pravidelne v NHL nastupoval len jeden zo spomenutých, ďalší dostali len sporadické šance.

BRATISLAVA. Istotu zmluvy v NHL má pred sezónou 2024/25 šestnásť Slovákov. 

Z nich najlepšie platený je Erik Černák. Nasledujú ho Martin Fehérváry, Martin Pospíšil, Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. 

Týchto hráčov dopĺňajú mladíci z farmy alebo juniorských líg - Martin Chromiak, Samuel Kňažko, Jakub Demek, Adam Sýkora, Oliver Okuliar, Filip Mešár, Dalibor Dvorský, Samuel Honzek, Martin Mišiak a Juraj Pekarčík. Jediným brankárom s kontraktom je Samuel Hlavaj. 

Potom sú tu takí, ktorí sú bez zmlúv v NHL, no s istotou alebo teoreticky chcú pokračovať v kariérach. Lenže pri Jaroslavovi Halákovi či Maxovi Čajkovičovi sú šance na NHL malé a o mladíkoch ako Adam Gajan či Maxim Štrbák zatiaľ špekulovať nechceme, keďže je vyložene na kluboch, ako s nimi naložia.

Je tu však ešte šestica slovenských hokejistov, ktorá bude v súvislosti s pokračovaním kariéry sledovaná viac ako vyššie spomenutí. 

Tomáš Tatar 

Niektorí o ňom hovoria ako o starom či nepotrebnom hráčovi. No bude to práve Tomáš Tatar, kto spomedzi Slovákov na trhu zaujme najviac. 

Hovorí zaňho trinásť rokov v najlepšej súťaži sveta, v ktorej odohral 853 stretnutí s priemerom vyšším ako pol bodu na zápas. Ďalších 52 duelov pridal v play-off. 

Jeho prioritou je zotrvanie v zámorí. O novej zmluve bude rokovať znova po roku, keď mu vypršala ročná zmluva pôvodne podpísaná s Coloradom, ktorú dokončil v Seattli.

“Nebojím sa o svoju budúcnosť v NHL,” povedal po vypadnutí z majstrovstiev sveta, kde bol kapitánom slovenskej reprezentácie.

Tomáš Tatar oslavuje gól.
Tomáš Tatar oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)

Momentálne však môže rokovať len so Seattlom. Ak sa do júla nedohodnú, znova sa ocitne na trhu s voľnými hráčmi. 

Vlani čakal na čo najlepšiu ponuku, až sa musel uspokojiť s miliónom a pol, teda s trojmiliónovým prepadom oproti predchádzajúcemu kontraktu. Nevedno, akú taktiku zvolí tentoraz, avšak keďže nebude medzi najhorúcejšími dostupnými menami, môže byť čakanie na definitívu ohľadom jeho budúcnosti opäť dlhé. 

Už teraz sa vyrojili všemožné špekulácie. Nick Villano z Pucks and Pitchforks, portálu špecializujúceho sa na New Jersey Devils, ho napríklad zaradil medzi adeptov na návrat do tohto klubu.

Michael DeRosa z The Hockey Writers si myslí, že by zapasoval do Pittsburghu alebo Bostonu, kde potrebujú viac bodov od spodných útokov, či do Minnesoty, kde budú mať priestor pod stropom a môžu ho priviesť bez rizika. 

Tak či onak, predpovedať sa nedá nič, lebo Tatar v minulosti potvrdil, že skúšať nové veci sa nebojí.

Pavol Regenda 

“Myslím si, že každý jeden zápas je sledovaný. Nikdy nevieme, kto sa pozerá. Ešte neviem, čo bude ďalšiu sezónu, ale verím, že keď odohrám dobrý šampionát, môže mi to pomôcť. Aj tu sú skauti a dokážu si pozrieť naše striedania, takže určite nám to vie pomôcť.” 

Takýmito slovami okomentoval Pavol Regenda otázku, či verí, že výkonmi na majstrovstvách sveta môže teoreticky rozhodnúť o svojej budúcnosti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nemajú zmluvy, čo ďalej? Šesť Slovákov, ktorých budúcnosť v NHL je nejasná