Vyrastie tam nový Ďaloga? SZĽH otvoril novú multifunkčnú plochu

Slovenský reprezentačný obranca Marek Ďaloga.
Slovenský reprezentačný obranca Marek Ďaloga. (Autor: TASR)
TASR|14. apr 2022 o 18:55

Ide o prvú z plánovaných 20 multifunkčných plôch.

HRIŇOVÁ. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), v spolupráci s mestom Hriňová, otvoril novú multifunkčnú ľadovú plochu. Je prvou z ďalších dvadsiatich, ktoré sú aktuálne vo výstavbe alebo vo fáze prípravy.

Symbolickú pásku na „hriňovskej“ ľadovej ploche prestrihol prezident SZĽH Miroslav Šatan spolu s primátorom Stanislavom Horníkom.

„Tešíme sa, že po rokoch od vytvorenia projektu, sa zrealizovala prvá hala. Deti sa tu budú môcť učiť korčuľovať.

Hriňová už má jedného slávneho hokejistu, Mareka Ďalogu. Verím, že práve tento štadión prispeje k tomu, že takých chlapcov bude viac.

Tu sa naučia základy a neskôr budú môcť prejsť do väčších klubov a to pomôže rozvoju slovenského hokeja,“ citoval Šatana portál hockeyslovakia.sk.

SZĽH chce priblížiť ľadové plochy deťom

Nová multifunkčná ľadová plocha s prekrytím má rozmery 40 x 20 metrov a nachádza sa v priestoroch športového areálu na Lúčnej ulici. Financovaná je z dotácie zo štátneho rozpočtu, zo zdrojov SZĽH aj z mestských zdrojov.

Súčasťou dodávky k multifunkčnej ploche od SZĽH je zdroj chladu umiestnenom v samostatnom kontajneri, rolba, kontajner pre garážovanie rolby, osvetlenie plochy, sada hokejových bránok a mantinelov na ohraničenie ihriska.

Úmyslom SZĽH je inštalovať multifunkčné plochy pri základných školách v mestách, kde nie je žiadna ľadová plocha. Na každú plochu zväz pripravil sady pomôcok a vybavenia pre kurz základného korčuľovania, ktorý bude fungovať pod názvom Centrum športu pri základnej škole.

SZĽH chce touto cestou priblížiť ľadové plochy deťom, aby vo svojich korčuliarskych a hokejových začiatkoch nemuseli za ľadom cestovať, čím prirodzene rozširuje hráčsku základňu.

V lete budú plochy pokryté multifunkčným povrchom, na ktorom je možné prevádzkovať viacero ďalších športov potrebných pre pohybový rozvoj detí.

„Je to splnením sna pre generácie, ktoré sa o to snažili od 70. rokov. Je to príležitosť, ako vrátiť našej mládeži dlh, ktorý naša generácia voči nim mala.

V prvom rade chceme odstrániť korčuliarsku negramotnosť a pracovať s deťmi, ktoré sa chcú baviť a je to aj cesta, ako ich dostať od moderných technológii, aby sa venovali športu a svojmu zdraviu,“ povedal primátor mesta Stanislav Horník.

Na archívnej snímke primátor Hriňovej Stanislav Horník.
Na archívnej snímke primátor Hriňovej Stanislav Horník. (Autor: TASR)

Výstavba začala ďalších v troch mestách

Po otvorení ľadovej plochy v Hriňovej budú nasledovať aj ďalšie obce. Výstavba sa už začala v mestách Lipany, Hanušovce nad Topľou a Hurbanovo.

Realizácia projektovej dokumentácie prebieha v Bytči, vo Veľkých Kapušanoch, Galante, Tepličke nad Váhom a v Stupave.

Tvrdošín pripravuje projektovú dokumentáciu, Šoporňa začala s verejným obstarávaním. Ďalšie mestá bude Slovenský zväz ľadového hokeja ešte vyberať.

„Teší ma táto stavba. Verím, že v krátkom čase sa takto ocitneme aj v Lipanoch. Momentálne máme ukončenú spodnú stavbu a zhruba o týždeň nastúpi firma, ktorá bude robiť prestrešenie.

Následne pribudnú mantinely a v priebehu dvoch-troch mesiacov môžeme kolaudovať aj v Lipanoch,“ povedal primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.

So stavbou začali už aj v Hanušovciach nad Topľou.

„Začali sme v priebehu marca 2022. Predpokladáme, že keď zrealizujeme stavebné práce, namontuje sa technológia, tak korčuliari by mohli začať využívať plochu v októbri tohto roka,“ povedal primátor Štefan Straka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Vyrastie tam nový Ďaloga? SZĽH otvoril novú multifunkčnú plochu