Za koncom v Trenčíne nie je Róbert Döme, vraví Ramsayho nový asistent

Peter Frühauf.
Peter Frühauf. (Autor: Hockey Slovakia)
Ondrej Rusnák|2. nov 2022 o 12:00

Ondrej Rusnák spovedá Petra Frühaufa.

Turbulentné obdobie za posledné týždne zažil nový asistent hokejovej reprezentácie PETER FRÜHAUF, ktorý začal pre hokejový zväz pracovať aj ako skaut slovenskej reprezentácie.

Pred niekoľkými dňami vyšla informácia, že okrem asistenta reprezentačného trénera Craiga Ramsayho budeš aj skaut pre mužskú reprezentáciu. Ako si sa dostal k obom pracovným pozíciám?

Už v lete bolo jasné, že obaja Craigovi asistenti Jano Pardavý aj Andrej Podkonický budú trénovať v Slovane Bratislava a teda minimálne jeden bude musieť vždy zostať s tímom Slovana počas sezóny.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor RTVS, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.

Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Už minulý rok som bol v príprave na majstrovstvá sveta s A-tímom, videl som, ako sa v reprezentácii pracuje, takže nie je to nie je pre mňa skok do neznáma. Dohodu so hokejovým, že budem asistent v reprezentácii, som tak mal už dávno predtým, než som skončil v Dukle Trenčín ako asistent.

Pozícia skauta reprezentácie vznikla podobne. Oto Haščák, ktorý ju dovtedy zastával, začal pracovať pre Slovan ako generálny manažér. Už mesiac som mimo Dukly Trenčín, zároveň som v pravidelnom kontakte s Mirom Šatanom, ktorý prišiel s nápadom, aby som sa venoval len reprezentácii, ako tréner a zároveň ako skaut.

Čo je náplňou práce skauta pre reprezentáciu?

Sledovať všetkých hráčov, ktorí prichádzajú do úvahy pre reprezentáciu. To zahŕňa tri činnosti. Prvou je naživo vidieť hráčov, najmä v Česku a na Slovensku.

Druhou je mať prehľad v dátach o hráčoch. Informácií je dnes viac, než kedykoľvek predtým a to je niečo, čo zaberie určite najviac času. Tretou činnosťou je komunikácia s hráčmi v priebehu sezóny. Je to zodpovednosť, na ktorú sa teším.

Vráťme sa v čase a do klubového hokeja. Dukla Trenčín, kde si ešte nedávno pôsobil ako asistent, sa v extralige trápi na dne tabuľky. Aké sú príčiny tohto umiestnenia?

Podľa mňa je najväčším dôvodom veľká obmena kádra. V porovnaní s minulou sezónou sa vymenila viac ako polovica tímu. Mnoho ľudí sa ma pýta, ako je možné, že je Dukla tak dole. Treba to vidieť v súvislostiach.

Dva roky klub pre pandémiu covidu nezarobil veľa na vstupenkách a aj teraz nemohol disponovať peniazmi za predaj permanentiek, keďže od leta vykonávajú na štadióne Pavla Demitru rekonštrukciu. Hrať minimálne do Vianoc vonku nie je sranda, najmä ak máte v rukách nový tím.

V lete prišiel do tímu Robert Döme ako hlavný tréner, a aj keď sa tím začal okamžite skladať, asi bolo už trošku neskoro. Kvalita si zatiaľ našla miesto inde, navyše niektorí hráči za finančných podmienok, ktoré by sme im aj tak nemali šancu aktuálne dorovnať.

V auguste, za niečo vyše mesiaca, sme za pochodu vytvárali nový tím. To je veľmi krátky čas. Kým sa hráči medzi sebou spoznajú, prípadne kým hráč pochopí, čo od neho tréner žiada, to chvíľu trvá. Už sa to začína utriasať, aj keď to ide asi pomalšie, ako všetci čakali.

Dukla Trenčín, je najznámejšia liaheň talentov pre slovenský hokej. Množstvo Trenčanov však uprednostnilo iné kluby. Tomáš Záborský, Matúš Holenda, Marek Hecl, Andrej Hatala a to je len krátky menoslov najznámejších hráčov v iných kluboch...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Za koncom v Trenčíne nie je Róbert Döme, vraví Ramsayho nový asistent