Žiadnu paniku. Na Nemcov Slováci nestrácajú a Česi majú o dve triedy lepší ročník

Tobias Tomík sa teší z gólu do siete Nemecka na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2023.

Žiadnu paniku. Na Nemcov Slováci nestrácajú a Česi majú o dve triedy lepší ročník

Tobias Tomík sa teší z gólu do siete Nemecka na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2023. (Autor: TASR)
Tobias Tomík sa teší z gólu do siete Nemecka na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2023.
Tobias Tomík sa teší z gólu do siete Nemecka na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2023. (Autor: TASR)
Šimon Čop|8. aug 2023 o 16:15

O čom vypovedal tohtoročný Hlinka Gretzky Cup?

BŘECLAV, TRENČÍN. Česko a Slovensko. Dve hostiteľské krajiny Hlinka Gretzky Cupu a pravidelní účastníci prestížnej prehliadky mladých hokejových talentov.

V roku 2023 sa ich výkony diametrálne odlišovali. Česká reprezentácia dokázala čeliť svetovým veľmociam a chýbal jej krôčik, aby získala zlato. Slováci nevyhrali ani zápas a skončili poslední.

Čím to je? Veď Slováci len pred dvoma rokmi zdolali na turnaji štyroch súperov a dostali sa do finále. Česi len nedávno zažili tri roky neúspechov, keď sa nedostávali medzi najlepšiu štvoricu.

Odpoveď je jednoduchá. Čo ročník to iná generácia hráčov a kádre reprezentácií do 18 rokov sa z roka na rok podobajú len minimálne.

Váhavý prvý krok k draftu

Posledné dva roky draftu NHL boli pre Slovensko čo sa týka rivality s Českom úspešnejšie. V roku 2022 sa stal jednotkou výberu nováčikov Juraj Slafkovský a dvojkou Šimon Nemec. V roku 2023 prešlo výberom osem slovenských mladíkov, o jedného viac než Čechov.

Lenže ročník 2024 bude podľa všetkých predpokladov odlišný.

VIDEO: Zostrih z finále Hlinka Gretzky Cupu 2023

Prvú ochutnávku preddraftovej sezóny zažijú skauti aj hokejisti práve na Hlinka Gretzky Cupe. Ten dá konkrétnejšie odpovede, na koho sa zamerať a ktoré individuality by sa mohli presadiť aj na najvyššej úrovni.

A v tomto skrátka Česi zaujali viac. V ich drese hrali vysoko hodnotené nádeje nielen pre budúcoročný draft, ale aj pre ten, ktorý sa uskutoční v roku 2025.

Chýbalo máličko a vyrovnali by historicky najlepší výsledok.

Zlatý gól strelila Kanada

Česi zvíťazili na Hlinka Gretzky Cupe v doterajšej histórii jediný raz. V roku 2016 prerušilo dlhoročnú šnúru šampiónov Kanady, ktorí sa vtedy šokujúco neprebojovali ani do semifinále.

V roku 2023 im chýbal jediný gól.

V základnej skupine získali šesť bodov. Na úvod turnaja vyhrali nad Spojenými štátmi 7:2. Nasledovala výhra nad Nemeckom 6:2 a skupinu uzavreli jedinou prehrou po riadnom hracom čase, keď ich zdolali Švédi 4:2.

Českí hokejisti na Hlinka Gretzky Cupe 2023.
Českí hokejisti na Hlinka Gretzky Cupe 2023. (Zdroj: Twitter/czehockey)

Šepkalo sa, že by proti Fínom mohli byť favoritom. Okrem výhry nad Kanadou totiž Suomi nepredvádzali oslnivé výkony. A od Čechov dostali poriadny výprask 8:2.

Vo finále neboli hostitelia do počtu. Kanadu skutočne potrápili a dokonca viedli, ale v 80. minúte predĺženia napokon rozhodol o zlate pre topfavorita Malcolm Spence, ktorý využil zaváhanie Ondřeja Kosa.

Česi boli vo finále po prvýkrát od roku 2017 a po striebre z nedávnych MS do 20 rokov ich mladá generácia naďalej potvrdzuje, že dokáže byť konkurencieschopná vo svetovej špičke.

Budúca jednotka draftu?

Lídrami mužstva boli Adamovia.

Jeden z nich je Adam Benák. Stal sa najproduktívnejším hráčom tímu s dvomi gólmi a ôsmimi asistenciami. Na turnaji nenazbieral nik viac bodov.

Siahal dokonca na historický rekord. Spomedzi hráčov v kategórii do 17 rokov bol na jednom turnaji produktívnejší len Dalibor Dvorský s 12 bodmi v roku 2021.

Hovorí sa o ňom, že by mohol vyzvať Michaela Misu v súboji o post jednotky draftu 2025. Zaznamenal o dva body viac. Experti však varujú, že mu chýba výška i váha.

V českej defenzíve sa do budúcna rysuje silné bratské duo. V zadných radoch nastupoval Adam Jiříček, brat Davida, ktorý sa v roku 2022 stal šestkou draftu. Aj od Adama sa očakáva, že by mohol preniknúť do top desiatky.

Druhým najproduktívnejším Čechom sa stal osembodový Adam Titlbach. Rovnako ako Benák a Jiříček, aj on hrával v poslednej sezóne za Plzeň, ktorá sa pýši výchovou najväčších talentov. Svoje šance pred draftom si v budúcom ročníku chce zvýšiť v drese Vancouveru Giants (WHL).

Do Kanady smeruje aj Adam Jecho, ktorý je v preddraftových vyhliadkach zatiaľ otáznou postavou. Doteraz hrával vo Fínsku prevažne v lige do 18 rokov a vo veľkom bodoval, no na turnaji si pripísal iba dva góly.

Aj v striebornom tíme sa ukázalo zopár prekvapení. Patrí k nim strelec druhého gólu vo finále Matěj Kubiesa, v Benákovej lajne si svoje miesto spoľahlivo zastal Ondřej Kos a skautov zaujali aj Oskar Lisler, Maxmillian Curran či Jakub Fibigr.

V prospech Čechov hrala hĺbka zostavy. Jasnú kvalitu preukázali všetky formácie a vďaka tomu boli mimoriadne nepríjemným súperom.

VIDEO: Zostrih zo zápasu o 7. miesto Slovensko - Nemecko

Je dôvod na paniku?

V porovnaní s tým, sa zdá, že majú Slováci medzeru medzi nadmieru kvalitnými ročníkmi. Jedna z najsilnejších generácií talentov v dejinách slovenského hokeja prešla draftom a štafetu prebrali iní.

Výsledkom je ôsme miesto. Slováci na turnaji nezískali ani bod, hoci k nemu proti Fínsku chýbali necelé tri sekundy. Tím okolo kapitána Pobežala prehral so Švajčiarmi, Kanaďanmi aj Fínmi.

Napokon, hoci trochu prekvapivo, prehral aj s Nemeckom. A medzi fanúšikmi vypukli obavy.

Vytlačí nás Nemecko z konkurencie najlepších, keď sa jedného dňa vrátia do turnaja mladí Rusi?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Žiadnu paniku. Na Nemcov Slováci nestrácajú a Česi majú o dve triedy lepší ročník