Po ohňovej šou prišiel na ľad Nagy. V Košiciach vznikol nový hokejový klub

Pred úvodným domácim zápasom HK Košice videli diváci aj menšiu pyrotechnickú šou.
Pred úvodným domácim zápasom HK Košice videli diváci aj menšiu pyrotechnickú šou. (Autor: HK Košice)
Patrik Fotta|31. okt 2021 o 11:50

Domáce zápasy hrajú v Crow aréne.

Čo s mladými hokejistami, ktorí vzišli z liahne HC Košice, no neuplatnili sa v Tipos extralige? Čo ak nechcú putovať po Slovensku, ale majú záujem ostať doma aj za cenu, že hokej nebudú hrať na najvyššej úrovni?

Aj tieto otázky si položil PETER BUCHLA, ktorý stojí za vznikom nového hokejového klubu HK Košice pôsobiacom v 2. hokejovej lige.

Čo sa v rozhovore dozviete

  • Prečo nemá prijímanie nových hráčov na starosti šéf klubu ani tréner?
  • Chcel by nový košický klub v budúcnosti spolupracovať s HC Košice?
  • Prečo si namiesto univerzitnej súťaže zvolili 2. hokejovú ligu?
  • Aké sú ich športové ciele?

Čo vás priviedlo k myšlienke vytvoriť v Košiciach nový hokejový klub?

Všimol som si, keďže mám synov v mládežníckych tímoch HC Košice, že prechod od juniorov k mužom je v Košiciach nesmierne náročný. Ak sa chcú odchovanci klubu uplatniť v extralige, musia mať veľkú kvalitu.

Keď som sa nad tým zamyslel, uvedomil som si, že v Košiciach skončí s hokejom zo dňa na deň obrovské množstvo mladých chlapcov.

Druhá možnosť je, že si budú hľadať pôsobiská krížom-krážom po celom Slovensku. Ja som chcel, aby mali možnosť ostať v Košiciach.

Pôvodne klub nevznikol priamo v Košiciach. Aké boli vaše začiatky?

Keďže prevádzkujem zimný štadión v Čani, mal som možnosť poskytnúť mužstvu priestor na trénovanie. Zároveň som tam vnímal aj záujem zo strany mládeže, ktorá tiež chcela hrať organizovane. Bolo potrebné sa prihlásiť do zväzu a všetko mať ošetrené z administratívnej stránky.

Prvotná myšlienka však bola hrať univerzitnú ligu. Väčšina chlapcov sa totiž rozhoduje medzi hokejom a vysokou školou. Bolo by to však finančne veľmi náročné. Ide totiž o česko-slovenskú súťaž.

Napokon sme sa teda rozhodli pre 2. hokejovú ligu, ktorá je rozdelená na dve skupiny – východnú a západnú. Až po tom, ako sme zvládli všetky procesné veci, sme mohli začať uvažovať o zmene.

Tá napokon prišla od začiatku aktuálnej sezóny. Názov klubu ste zmenili na HK Košice a domáce zápasy hrávate v Crow aréne. Prečo došlo k tejto zmene?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Po ohňovej šou prišiel na ľad Nagy. V Košiciach vznikol nový hokejový klub