Prečo skončili Pardavý s Haščákom? Slovan teraz potrebuje mená, musí riskovať

Oto Haščák a Ján Pardavý pred štartom extraligovej sezóny 2023/2024.

Prečo skončili Pardavý s Haščákom? Slovan teraz potrebuje mená, musí riskovať

Oto Haščák a Ján Pardavý pred štartom extraligovej sezóny 2023/2024. (Autor: TASR)
Oto Haščák a Ján Pardavý pred štartom extraligovej sezóny 2023/2024.
Oto Haščák a Ján Pardavý pred štartom extraligovej sezóny 2023/2024. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|26. sep 2023 o 16:50

Šport nefunguje vždy ako tabuľka v exceli.

BRATISLAVA. Jar 2020. Slovan Bratislava sa po niekoľkých rokoch výsledkového a finančného živorenia v KHL rozhodol ukončiť pôsobenie v nadnárodnej súťaži. Klub sa potácal v dlhoch a bývalý majiteľ Juraj Široký hľadal človeka, ktorý by Slovan kúpil.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor RTVS, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Našiel ho v zakladateľovi spoločnosti ESET Rudolfovi Hrubom. Spolu s ďalšími dvomi minoritnými akcionármi Eduardom Jánošíkom a Pavlom Hofstädterom klub zbavili dlhov a postavili opäť na nohy.

Na prvej tlačovej konferencii, ktorú usporiadali pri prevzatí klubu, Rudolf Hrubý načrtol víziu, že zo Slovana chce vytvoriť klub európskeho významu.

Chcel mať výsledky v domácej súťaži a zároveň vytvoriť najlepšie podmienky pre rast mladých domácich hráčov. Aby raz mohli reprezentovať, prípadne skrz draft sa dostali postupne do NHL.

Niektoré ciele sa už podarilo klubu naplniť. Napríklad s mládežou. Minulú sezónu Slovan vo všetkých hlavných mládežníckych kategóriách vyhral titul.

Napriek tomu zatiaľ nevyprodukoval hráča, ktorý by prešiel draftom NHL.

Muži získali titul počas druhého roku pôsobenia Rudolfa Hrubého. V dvoch ročníkoch Ligy majstrov však neuspeli, podobne ako iné slovenské tímy.

Počas týchto troch rokov Slovan Bratislava koučovali Roman Stantien, Róbert Döme, Andrej Podkonický a Ján Pardavý. Okrem Pardavého to boli všetko bývalí hráči Slovana.

Manažment Slovana prvé dve sezóny pod Hrubým viedol Maroš Krajčí, dlhoročný hokejový funkcionár Slovana.

Po majstrovskej sezóne 2021/22 na jeho miesto generálneho manažéra, resp. športového riaditeľa klubu prišiel Oto Haščák.

Spolu s ním angažoval klub aj Jána Pardavého. Slovan Bratislava tak na dvoch najdôležitejších postoch viedli bývali hráči trenčianskej Dukly. Mne osobne, ako bývalému hráčovi Slovana, je pôvod ľudí irelevantný, ale je to niečo, čo obom nepomáhalo, keď veci nešli tak, ako mali.

Pardavý vytvoril trénerskú dvojičku s Andrejom Podkonickým, ktorý doviedol klub k titulu ako hlavný tréner. Mnoho ľudí Pardavého príchod prekvapil, keďže Podkonický mal podľa všetkého opciu na ďalšiu sezónu v prípade zisku titulu.

V sezóne 2022/23 tak na belasej lstriedačke stáli obaja asistenti hlavného trénera reprezentácie Craiga Ramsayho. Z dlhodobého hľadiska to nie je dobré. Ani pre klub, ani pre reprezentáciu.

Slovanu sa do januára tohto roka nedalo čo vytýkať. Bol prvý v tabuľke, ale postupne výkony tímu začali upadať. V poslednom zápase základnej časti stratil prvé miesto v tabuľke.

Jar 2023. Vo štvrťfinále play-off Slovan narazil na Michalovce. Tie ho zdolali 4:2 na zápasy a zazneli prvé jasné hlasy, že niečo v Slovane nefunguje.

Napriek neúspechu dostali Haščák aj Pardavý od vedenia dôveru a spoločne si mohli vybudovať tím, aký chcú a na aký im vedenie poskytlo peniaze.

Po odvolaní oboch už vieme, že to nevyšlo ako chceli. Prečo?

Neuspokojivé výkony

Takmer vždy sú za odvolávaním neuspokojivé výsledky. V tomto prípade ešte väčšiu rolu zohrali katastrofálne výkony. Lebo prehrať tri zo štyroch zápasov nie je hanba. Problém je spôsob, ako sa to stalo.

Po prvej prehre 2:8 doma s Michalovcami síce prišla výhra u nováčika v Humennom 8:3, ale prehry z minulého víkendu, 2:5 doma so Zvolenom a 1:5 v Spišskej Novej Vsi, Slovan vyzliekli donaha.

Vo všetkých bol Slovan o dve triedy horší tím. Hráči pôsobili mdlo, nedopĺňali sa a chýbajúca chémia bola najviac vidieť počas presilových hier. V tíme to škrípalo.

U hráčov chýbalo nasadenie, chuť pobiť sa za každú cenu o výsledok, nehovoriac o ďalších atribútoch, ktoré by mal spĺňať hráč Slovana.

Fanúšikovia Slovana

Je pravda, že Pardavý s Haščákom to v Slovane od prvého momentu nemali jednoduché. Aj keď mali dobré výsledky a mužstvo fungovalo, vždy sa našli krikľúni, ktorým v Slovane nesedeli.

Pokiaľ sa Slovan držal hore, zostalo pri ojedinelých výkrikoch na internetových fórach. Zlé výsledky však dodávali muníciu ľuďom, ktorí ich v Slovane nechceli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Prečo skončili Pardavý s Haščákom? Slovan teraz potrebuje mená, musí riskovať