V Prahe hralo viac Slovákov ako Čechov. Mrzí nás to, priznal náhradník Kulich

Jiří Kulich oslavuje gól v zápase o bronz na MS v hokeji U20 2024.
Fotogaléria (26)
Jiří Kulich oslavuje gól v zápase o bronz na MS v hokeji U20 2024. (Autor: TASR/TT via AP)
Šimon Čop|4. okt 2024 o 22:32

Nová sezóna NHL sa začala víťazstvom New Jersey.

PRAHA. Tréner Lindy Ruff začal svoje druhé pôsobenie na lavičke Buffala Sabres nepopulárne. Minimálne pre fanúšikov z Česka.

Tí sa totiž prišli pozrieť na otvárací zápas novej základnej časti Národnej hokejovej ligy do Prahy aj na svojich rodákov. Za lístkami na dvojzápas Global Series 2024 sa rýchlo zaprášilo, hoci ich cena nebola nízka.

Fotogaléria zo zápasu Buffalo Sabres - New Jersey Devils (NHL v Prahe)

V prvom stretnutí medzi New Jersey a "šabľami" však napokon nastúpil len jeden ich reprezentant. Ondřej Palát v drese "diablov".

Jiří Kulich a Lukáš Rousek z Buffala sa na štart ročníka dívali z tribúny.

Náročná voľba

Trénerský harcovník musí byť v rozhodovaní nestranný a objektívny. A tým sa zrejme Ruff riadil pri zostavovaní zostavy.

Pred zápasom nepovedal konkrétne mená, len, že už je rozhodnutý. Tým pádom potvrdil, čo ukázal štvrtkový tréning, že v drese Sabres budú korčuľovať len Kanaďania, Američania, Fíni, Švéd a Nemec.

VIDEO: Zostrih zápasu Buffalo - New Jersey

Do Prahy z kempu cestovali len tí, ktorí sa ukázali v najlepšom svetle. Pre dvojicu Čechov to bola odmena za výkony v príprave, ale zatiaľ sa nevie, či aspoň jeden z nich vykorčuľuje na ľad aj v ostrom zápase, hoci prehra 1:4 ich nádejam mohla pridať.

Ruff totiž ďalej uviedol, že na tréningu nevidel hráča, s ktorým by nebol spokojný. A tak musel uskutočniť náročný výber a čierny Peter padol do rúk dvom mladým českým forvardom, ktorí patria k najmenej skúseným v mužstve.

Neprestávajú veriť

Kulich pritom už v NHL debutoval. Svoj doposiaľ jediný duel za prvý tím odohral 25. novembra 2023 práve proti New Jersey Devils.

Premiéru si vyslúžil vynikajúcimi výkonmi v AHL. Do Rochesteru zamieril už po drafte v roku 2022, kde si ho vybrali z celkového 28. miesta. Odvtedy vo farmárskej súťaži pozbieral 91 (51+40) bodov v 119 stretnutiach, čo je na hráča v tínedžerskom veku takmer unikát.

VIDEO: Jaromír Jágr hodil čestné buly zápasu

Na druhej strane počítal s tým, že prvé stretnutie presedí na tribúne. S krajanom totiž od príletu trénovali v žltých dresoch, čo znamená postavenie mimo zostavy.

"Neberieme to ako sklamanie. Mrzí nás, že nemôžeme nastúpiť, ale je to tak, ako to je. Je super byť v Prahe. A neprestávame veriť, že by sme mohli zasiahnuť do zápasu napríklad zajtra," vyjadril sa.

Dvadsaťpäťročný Rousek je skúsenejší. Síce strávi väčšinu času v AHL, ale vlani odohral v prvom tíme Sabres 15 zápasov, čo je jeho kariérne maximum.

Zážitok pre malých hokejistov

Napriek tomu, že možno do akcie vôbec nenastúpia, aspoň poslúžia v partii ako sprievodcovia. V Prahe ich povodili, ukázali im hrad či Karlov most.

Zahrať si v profiligovom drese v rodnej krajine, zvlášť pri takom hokejovom národe, akým Česi sú, však bol zážitok aj na tréningu.

Rouskov otec Martin, ktorý trénuje deti v Letňanoch, zobral svojich zverencov pozrieť sa na tréning Sabres. A pre domácich utvorili nezabudnuteľný zážitok.

"Bol to úžasný pocit, keď som prišiel na ľad a všetky deti začali skandovať moje meno. Užili sme si tréningy hlavne s Rousím. Bolo to skvelé. Zatiaľ najkrajší moment, čo som tu. Som rád, že ich prišlo toľko. Dúfam, že som sa mohol každému nejako prispôsobiť a podpísať," povedal novinárom Jiří Kulich.

"Bolo to super. Pri deťoch vidíte, ako ich to baví a motivuje ďalej. Som rád, že tréning pre nich mohol byť a mohli sa pozrieť na tých najlepších hráčov," pridal sa k nemu Lukáš Rousek.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V Prahe hralo viac Slovákov ako Čechov. Mrzí nás to, priznal náhradník Kulich