Na Gemeri sa chystajú na výnimočnú sezónu. Hokej je už populárnejší než futbal

Hokejisti HKM Rimavská Sobota po zisku historického titulu v 2. lige.
Hokejisti HKM Rimavská Sobota po zisku historického titulu v 2. lige. (Autor: Facebook/HKM Rimavská Sobota)
Matej Hank|28. jún 2023 o 08:00

Vo finále 2. hokejovej ligy si klub poradil s bývalým extraligistom.

RIMAVSKÁ SOBOTA. V Rimavskej Sobote, okresnom mestečku na juhu stredného Slovenska, hral zo športov dlho prím futbal.

Lenže nedávno sa tunajším hokejistom podaril historický kúsok. Po štrnástich rokoch v tretej najvyššej súťaži postúpili vyššie a v budúcej sezóne si zahrajú v SHL.

Je druhý apríl a v Detve sa hrá štvrtý zápas finálovej série druhej ligy. V tretej tretine strieľa odchovanec hostí Dalibor Ďuriš tretí gól a Rimavská Sobota sa v súboji proti Detve ujíma vedenia 3:2.

Stav sa dlho nemení, Detva hrá v závere vabank, snaží sa vyrovnať, ale neuspeje. Rimavskosobotskí hokejisti víťazia v sérii 3:1 na zápasy a oslavujú historický moment - pre mesto, klub, ale aj široké okolie. 

Čo sa v článku dočítate?

  • S akým rozpočtom budú pracovať?
  • Kto v tíme určite ostane?
  • Kto už má podpísané zmluvy na novú sezónu?
  • Koľko ľudí chodilo minulú sezónu na hokej a koľko na futbal?
  • Čo si myslí bývalý prezident o novej tribúne?

"Doteraz sa v regióne Gemer vždy hrala len druhá liga, teda tretia najvyššia súťaž. Čiže je to naozaj veľký úspech. Čaká nás niečo nové.

Verím, že sa etablujeme a aklimatizujeme v prvej lige,” hovorí pre Sportnet prezident hokejového klubu v Rimavskej Sobote Michal Slovák. 

Rimavská Sobota uspela aj vďaka modelu súťaží, ktorý platil len od sezóny 2022/2023 - víťaz ligy postupuje vyššie bez baráže. 

Pre klub to znamená skok z poloprofesionálneho, až hobby hokeja, do profesionálnych vôd. S tým sa spája aj veľmi veľa zmien. 

VIDEO: Zostrih posledného finále a oslavy hráčov HKM Rimavská Sobota

Tie sa musia udiať nielen v kádri, ale aj na štadióne.

“Zmeny sa týkajú najmä zázemia pre náš A-tím, na čom sa už vlastne pracuje. Všetko budujeme postupne, počas sezóny,” doplnil Slovák.

V Tipos extralige musia mať kluby nainštalované turnikety. To sa však nemusí týkať klubov v SHL. “Padla táto téma. Uvidíme, či budeme montovať turnikety, alebo budeme spúšťať nejaký predpredaj cez internetové stránky. To je všetko v štádiu riešenia,” spomenul Slovák. 

Koľko sa bude za hokej platiť?

Cena vstupeniek v 2. hokejovej lige sa zvyčajne pohybuje od 4 do 8 eur pre dospelých a zlacnené lístky stoja polovicu. 

Všetko závisí aj od lokality. Vo východnej časti boli lístky lacnejšie ako západnej (2. hokejová liga sa delí na východnú a západnú skupinu). V Rimavskej Sobote stál lístok práve 4 eurá a za zlacnený si zaplatili fanúšikovia dve eurá. 

Slovák zatiaľ nevedel prezradiť ceny vstupeniek na zápasy SHL, vedenie klubu sa o tom rozhodne až v auguste. 

Nároční, no atraktívnejší súperi

Rimavská Sobota sa doteraz stretla s prvoligovými klubmi len niekoľkokrát vo svojej histórii. Naposledy v rámci JOJ Šport Slovenského pohára. 

V minulej sezóne narazila hneď v druhom kole na Levice. Duel sa odohral v Rimavskej Sobote a HKM podľahol Leviciam 1:2. 

O rok skôr prišiel na Gemer o niečo atraktívnejší súper - Topoľčany. Dlhoročný účastník druhej najvyššej súťaže potvrdil kvality a Gemerčanov zdolal 8:2. 

Michal Slovák na striedačke HKM Rimavská Sobota vo finále proti Detve (vľavo).
Michal Slovák na striedačke HKM Rimavská Sobota vo finále proti Detve (vľavo). (Autor: Facebook/Radka Gombalová)

Tentoraz sa Rimavská Sobota bude s týmito súpermi stretávať pravidelne.

“Všetci budú nároční. Vieme, že Žilina aj Dubnica skladajú silné mužstvo. Je ťažké povedať, na koho sa špeciálne tešíme, no máme radosť, že budeme hrať vo vyššej súťaži s kvalitnejšími súpermi,” vraví šéf klubu.

Postup na štvrtý pokus

Rimavská Sobota si vybojovala postup na štvrtý pokus. Tri minulé účasti vo finále druhej ligy sa skončili neúspechom. V roku 2012 nestačila na Partizánske. Druhé finále si zahrala v roku 2019, keď prehrala s Levicami 1:2 na zápasy. 

Tretí pokus bol v sezóne 2021/22 proti Trebišovu, no súper z východného Slovenska dominoval celú sezónu a finále zvládol 3:0 na zápasy.

Podľa bývalého prezidenta klubu Štefana Hanzela sa hokejový klub za posledné roky príliš nezmenil.

“Prevádzkovať hokej v súčasnosti je finančne náročnejšie. V druhej lige sa hral amatérsky hokej. Asi polovica hráčov, ktorí hrali v poslednej sezóne, figurovali v zostave aj za môjho pôsobenia. Veľké rozdiely tam teda nie sú, až na tie financie.”

Bývalý šéf tiež priblížil stav zimného štadióna v Rimavskej Sobote. “Každý by si prial, aby bol v lepšom stave. Spravili sa už nejaké zmeny, no bohužiaľ, nie najlepšie sa zrealizovali,” doplnil. 

Narážal tým na novú tribúnu, ktorú postavili v roku 2020. “Vyzerá síce pekne, no nespĺňa žiadny účel. Tomu, kto ju kreslil, by som zobral papiere. Asi v živote nebol na štadióne, lebo nevie, ako má tribúna vyzerať,” kritizoval Hanzel.

Štadión však podľa neho spĺňa parametre na 1. ligu. "Zišlo by sa nové ozvučenie, nový časomer, no všetko závisí od toho, ako je mesto pripravené prispieť.” 

Kto v tíme ostane?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Na Gemeri sa chystajú na výnimočnú sezónu. Hokej je už populárnejší než futbal