Najlepšia presilovka si vylomila zuby na najlepšom oslabení. Košice sa tešia na Steel Arénu

Hráči HC Košice
Hráči HC Košice (Autor: HC Košice)
Svjatoslav Dohovič|30. sep 2024 o 09:30

Popradčania obrat nedokonali, Košičania sa na návrat domov naladili druhým trojbodovým víťazstvom.

POPRAD. Do prvého tohtoročného derby medzi Popradom a Košicami šli oba tímy s jediným cieľom, odčiniť predchádzajúce prehry. Domáci tesnú prehru u susedov v Spišskej Novej Vsi, hostia prehru po predĺžení u nováčika v Žiline.

Po vyrovnanom priebehu napokon odchádzali spokojnejší Košičania, ktorí v závere strhli víťazstvo na svoju stranu a druhým trojbodovým víťazstvom v sezóne sa dobre naladili na návrat do zrekonštruovanej domácej Steel Arény.

Do zápasu lepšie vstúpili Košičania. Už na konci prvej minúty sa Brett Pollock natlačil pred popradského gólmana Adama Vaya a poslal hostí do vedenia.

Kanadský útočník udrel druhýkrát aj po ďalších siedmich minútach, keď pri prečíslení využil výbornú prihrávku od Šimona Petráša a poslal hostí do dvojgólového vedenia.

Popradčania sa dokázali z úvodnej studenej sprchy spamätať a napokon v druhej polovici prostrednej tretiny využili v priebehu necelých troch minút hernú prevahu na vyrovnanie. Na rozdiel jedného gólu znižoval Juraj Šiška a piatym gólom v piatom zápase vyrovnával kanadský útočník Adam Cracknell.

VIDEO: Zostrih zápasu HK Poprad - HC Košice

Nebude to padať stále

„Po dvoch góloch v priebehu ôsmich minút bolo proti Košiciam ťažké vrátiť sa do zápasu. Dokázali sme sa zmobilizovať a druhá tretina bola z našej strany veľmi dobrá. Tretia bola vyrovnaná, ale súperovi vyšla jedna akcia a po skvelej prihrávke prišlo kvalitné zakončenie.

Mali sme to ubrániť, ale nepodarilo sa. Košice majú kvalitné mužstvo a vedia potrestať každú chybu,“ hodnotil zápas popradský tréner Todd Bjorkstrand narážajúc na víťazný gól košického Tomáša Mikúša, ktorý necelých päť minút pred koncom tretej tretiny zblízka bekhendom poslal puk do siete po výbornej prihrávke Michala Chovana a uzavrel skóre zápasu na konečných 2:3.

Rozhodujúci gól Košičanov prišiel po druhej nevyužitej presilovke Popradu. A keď Popradčania nedokázali využiť ani power play, v lige zatiaľ najlepšia popradská presilovka si vylomila zuby na najlepšom košickom oslabení.

„Stále je to hokej. Niekedy padne šťastnejší gól, inokedy nedáte ani do prázdnej bránky. My sa snažíme pracovať na detailoch aj na presilovkách, aby sme mali slušné percentá. Dnes sa nám to nepodarilo, hoci sme v presilovkách mali pár slušných vecí. Nebude nám to padať stále, ale musíme sa o to pokúšať,“ poznamenal autor prvého popradského gólu Juraj Šiška.

Z dvoch tesných prehier v rade vedu nerobia 

Aj Šiška priznal, že nezvládli úvod zápasu, ale ocenil, že napriek dvojgólovému manku sa dokázali do zápasu vrátiť: „Išli sme do niektorých vecí po hlave a po drobných chybách v taktike nám strelili dva góly.

Dôležité bolo, že sme to nepoložili a pokračovali sme v našej hre dostali sme ich pod tlak a vyrovnali sme. V závere boli šťastnejší. Máli sa nám odchádzať bez bodu z takéhoto zápasu,“ dodal popradský útočník s tým, že v závere chýbalo Popradčanom aj trochu šťastia.

Nastrelili konštrukciu bránky a poriadne hosťom podkurovali aj v power play: „Košice vedia ako pracovať za každého stavu, majú dobre prepracovanú defenzívu a ťažko sa nám dostávalo do šancí, keď odskočili na ten jeden gól. Podarilo sa nám ich v power play dostať pod tlak, ale nepodarilo sa nám puk dostať do bránky. Chýbalo nám tam šťastie, šťastnejší odraz či niečo iné.“

VIDEO: Juraj Šiška hodnotí zápas s Košicami

Popradčania po troch víťazstvách v úvode ligy zaznamenali druhú tesnú prehru v rade. Ťažkú hlavu si z toho podľa Šišku, aj vzhľadom na priebeh derby s Košicami, nerobia.

„Na konci dňa je to prehra, ale nemáme sa za čo hanbiť. Predviedli sme dobrú hru, máme na čom stavať. Je ešte len začiatok súťaže. Keď sme vyhrali prvé tri zápasy, nerobili sme z toho vedu, rovnako teraz po týchto dvoch tesných prehrách. Budeme ďalej pracovať a pokúsime sa vyhrať ďalší zápas,“ zdôraznil Šiška, ktorý v piatok so spoluhráčmi cestuje na ľad bratislavského Slovana.

Mikúš chválil spoluhráčov

Košického trénera Dana Cemana tentokrát potešil zvládnutý záver zápasu a poukázal aj na vyrovnanosť ligy.

„Z prvých piatich zápasov sa štyri skončili jednogólovým rozdielom. Liga je jednoducho veľmi vyrovnaná. Po dobrej prvej tretine sme trochu poľavili, Poprad bol v druhej agresívnejší. V tretej to bolo 50 na 50 a po peknej akcii sa nám podarilo udržať náskok aj vďaka tomu, že sme v závere dobre blokovali strely. Som šťastný, že sme dnes získali tri body," povedal po zápase.

Podobne hodnotil zápas aj strelec víťazného gólu Tomáš Mikúš. „Ťažký a vyrovnaný zápas. Podarilo sa nám na začiatku pomerne rýchlo dať dva góly, ale stále to bolo vyrovnané a hra sa prelievala, raz sme boli lepší my, potom mali lepší úsek domáci. Som rád, že sme to nakoniec dotiahli k víťazstvu.

Dôležité bolo odbojované oslabenie šesť minút pred koncom a potom to tam padlo nám,“ zdôraznil a pochválil spoluhráčov, ktorí hrajú oslabenia: „Veľký rešpekt patrí chalanom, ktorí hrajú oslabenia. Hrajú ich veľmi dobre. Je to veľmi dôležité v dnešnom hokeji.“

Tešia sa na návrat domov  

Kvôli rekonštrukcii domácej Steel Arény odohrali Košičania prvých päť zápasov na ihriskách súperov. V každom dokázali bodovať, dvakrát vyhrali za tri body, raz za dva po samostatných nájazdoch a po jednom bode získali aj pri dvoch prehrách – jednej po nájazdoch a jednej po predĺžení.

„Keď sa na to pozriem od zápasu k zápasu, tak sme v niektorých boli smutní, lebo sme často viedli a prehajdákali to. Zápasy išli do predĺženia alebo do nájazdov a niektoré sme prehrali. Ale keď sa na to človek pozrie v globále, s odstupom, tak si myslím, že je to dobrý začiatok, hrať päť zápasov vonku a v každom bodovať.

Pred začiatkom ligy by sme to brali a musíme sa na to pozerať pozitívne,“ zdôraznil Mikúš, ktorí sa so spoluhráčmi teší na prvý domáci zápas, v ktorom v piatok vo vynovenej Steel Aréne privítajú Zvolen.

„Boli sme pripravení na to, že budeme na začiatku hrať sériu zápasov vonku. Sme radi, že sa to konečne máme za sebou a že budeme hrať aj doma. Verím, že domáce prostredie nám pomôže.“

Tabuľka Tipos extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Najlepšia presilovka si vylomila zuby na najlepšom oslabení. Košice sa tešia na Steel Arénu