Sedemdesiat miliónov pre Hertla? Budúcnosť českého útočníka je nejasná

Čech Tomáš Hertl v drese San Jose Sharks.
Čech Tomáš Hertl v drese San Jose Sharks. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|14. feb 2022 o 14:04

Aké sú varianty Čechovej budúcnosti?

SAN JOSE. Čo bude s Tomášom Hertlom? Za aký tím bude nastupovať v budúcej sezóne? Tieto otázky zaujímajú nejedného hokejového fanúšika.

Český útočník San Jose Sharks je v poslednom roku štvorročného kontraktu a jeho budúcnosť je nejasná.

Môže predĺžiť zmluvu alebo môže byť vymenený. To sú najviac pravdepodobné možnosti. Treťou možnosťou je, že sa v lete stane voľným hráčom a šancu podpísať ho bude mať ktorýkoľvek tím.

Je to domov, ale bude to stačiť?

Hertl za Sharks odohral 549 zápasov a pripísal si v nich 361 bodov. Sám tvrdí, že San Jose je jeho domov a cíti sa tam dobre:

"Ak podpíšeme zmluvu, bude férová pre obe strany. Toto je stále môj domov a ja bojujem, dávam všetko, čo mám pre tento tím a uvidíme, čo sa udeje v najbližších týždňoch," tvrdí.

Dvadsaťosemročný center momentálne zarába 5,625 miliónov ročne. Už teraz je jasné, že vďaka novej zmluve si zarobí ešte viac.

Chce dlhodobú stabilitu, sedem alebo osem rokov.

"Je to pekné dostať viac rokov, pretože pracujete tvrdo práve pre tento moment. Táto chvíľa nenastáva často, možno raz alebo dvakrát za život, a proste chcete dostať, čo si zaslúžite."

Český útočník Tomáš Hertl sa raduje zo streleného gólu.
Český útočník Tomáš Hertl sa raduje zo streleného gólu. (Autor: TASR/AP)

Corey Masisak pre The Athletic odhaduje hodnotu budúcej zmluvy na 60-70 miliónov dolárov. Teda približne osem miliónov na osem rokov.

Porovnáva to s kontraktom, ktorý dostal v New Yorku center Mika Zibanejad.

Ak by Sharks chceli kratší kontrakt, museli by zrejme priplatiť. Dlhé zmluvy ale vedia byť riskantné a oni o tom vedia.

Ich obranca Erik Karlsson bude zarábať priemerne 11,5 milióna ročne až dokým bude mať 37. Hertl bude mať o osem rokov 36.

Asistent generálneho manažéra Sharks Joe Will, ktorý zastupuje chorého manažéra tímu Douga Wilsona povedal, že urobia všetko preto, aby Hertla udržali. V tíme ho chcú.

"Tomáš je rád "žralokom" a my sme radi, že ho tu máme. Teraz musíme nájsť spôsob, ako to vyriešiť."

Platový strop túto situáciu výrazne komplikuje.

Nič nie je na sto percent

Čech je najlepším centrom tímu. S 22 gólmi je najlepší strelec tímu a s 38 bodmi druhý najproduktívnejší hráč.

Momentálne nikto nevie, ako vyjednávanie dopadne. Ani sám Hertl. "Nehovorím nič na 100 percent, pretože nič nie je jasné na 100 percent," povedal.

Český hráč dostáva otázky aj od svojej rodiny.

"Hovorím len, že toto je teraz môj tím, pre ktorý robím všetko, čo je v mojich silách. Uvidíme, čo sa udeje v najbližších štyroch týždňoch a počas zvyšku sezóny. Chcem sa však zameriavať iba na hokej."

Vôľa je badateľná na oboch frontoch, ale ani jedna strana nevie nič zaručiť. Hertl povedal, že sa mu páči myšlienka odohrať celú kariéru v jednom tíme.

Stále však túži hrať na mieste, kde sa vyhráva a bojuje o Stanley Cup.

Boj o play-off či voľby v drafte?

Sharks v posledných dvoch sezónach nepostúpili do play-off. V tomto ročníku je vidno značné zlepšenie, ale na vyraďovacie súboje to stačiť nebude. "Žraloci" sú na 13. mieste v Západnej konferencii.

San Jose už neťahajú Thornton, Pavelski či Marleau a ani Couture, Karlsson či Burns už nie sú hráčmi, ktorými bývali. Je to práve Hertl a a Švajčiar Timo Meier, ktorí sú lídrami kalifornského tímu.

V nich by mohla byť svetlejšia budúcnosť, avšak Sharks momentálne nepatria medzi kluby, ktoré sa môžu pobiť o Stanley Cup a Hertl je v skvelej forme. Chce vyhrávať a mať dlhodobú stabilitu.

Je ťahúňom útoku a záujem by o neho bol naprieč celou NHL.

Ak sa na kontrakte s tímom nedohodnú, budú ho chcieť vymeniť, lebo ináč by o neho mohli prísť zadarmo v lete. Táto možnosť ale podľa asistenta manažéra Willa ešte nie je na stole.

Ani výmena by však nebola jednoduchá. Tomáš má právo vybrať si tri tímy, do ktorých by ho mohli vymeniť. Aj najmenšia prekážka by mohla prekaziť akýkoľvek obchod.

Dohody o zmluve by mali prebiehať počas nasledujúceho týždňa. Ich výsledky neovplyvnia len Hertla, ale aj smerovanie tímu z Kalifornie.

Buď sa budú snažiť opäť vrátiť medzi elitu, alebo tomu dajú ešte čas a zvolia trpezlivejší prístup a prestavbu. Za výmenu Hertla by mohli dostať cenné prospekty a voľby v drafte.

Budúcnosť Hertla by mali stihnúť vyriešiť do konca prestupového obdobia. Ak by sa dostal na trh s voľnými hráčmi, bol by jedným z najzaujímavejších mien.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sedemdesiat miliónov pre Hertla? Budúcnosť českého útočníka je nejasná