Opomenuli ich. Medzi najlepšími nedraftovanými hráčmi sú aj štyria Slováci

Samuel Urban.
Samuel Urban.
Oh my Hockey|30. jún 2023 o 11:48

Napriek tomu išlo pre Slovensko o najúspešnejší draft za 19 rokov.

NASHVILLE. Odborník z webu The Athletic Scott Wheeler opísal v článku po drafte do NHL v roku 2023 pätnásť najtalentovanejších mladíkov, ktorí neboli vybratí.

V jeho článku si našli miesto až štyria Slováci - Ondrej Molnár, František Dej, Adam Cedzo a brankár Samuel Urban.

Posledného menovaného zaradil v rebríčku spomedzi Slovákov najvyššie. Podľa Wheelera bolo celkovo len sedem lepších nedraftovaných hráčov.

Tvrdí, že hoci v USHL za Sioux Falls neodchytal veľa zápasov, pôsobil v nich solídne. Pochopiteľne však pri jeho mene spomenul najmä cestu do semifinále majstrovstiev sveta do 18 rokov.

"Urbanov štýl spočíva v jeho pohybe, schopnosti predvídať ťahy súperov a dobre čítať hru či v jeho súťaživosti. Zdá sa, že je vždy pripravený na krížne prihrávky a následne bojuje, aby nedopustil možné dorážky," napísal o ňom expert.

Na trinástom mieste spomenul Adama Cedza. Dôvodom neúspechu je podľa neho malý počet zápasov, ktorý útočník odohral v seniorskej kategórii.

"Má dobré zručnosti s pukom a nebojí sa použiť ich v pásme. Je rýchly. Je to slušne talentovaný hráč, od ktorého očakávam, že sa stane minimálne hráčom do prvej šestky v Európe. Pri správnej trpezlivosti a rozvoji by z neho mohlo byť aj niečo viac," opisuje Wheeler Cedzovu budúcnosť.

"Myslím si však, že by sa to asi malo začať presunom do Severnej Ameriky, kde by hral v juniorskej súťaži, pretože momentálne nevyzerá ako profesionál pripravený na Európu a žiadna nádej NHL by nemala stráviť sezónu po drafte v českej juniorskej lige."

Na priečku pod ním umiestnil Wheeler Františka Deja. Hráč patriaci Slovanu Bratislava zaujal kluby viacerými vlastnosťami.

"Dej je riskantný prospekt, pretože posledný rok odohral v druhej najvyššej slovenskej profesionálnej lige na úrovni, na ktorej perspektívni hráči, ktorí sú vhodní na draft, zvyčajne nehrajú," hodnotí Wheeler.

"Nie je to skvelý korčuliar, ale napriek tomu na tejto úrovni produkoval (takmer bod na zápas proti mužom, aj keď je to slabá liga) a na ľade drel, aby vykompenzoval svoje korčuľovanie. Pridajte k tomu slušné fyzické parametre, dobrú kontrolu puku a fyzicky založený štýl a je ľahké predstaviť si, že si vyslúži pozornosť z NHL."

Posledné, pätnáste miesto v rebríčku, obsadil Ondrej Molnár. Toho o draft zrejme pripravil aj incident zo školského florbalového turnaja, ktorý sa udial v minulom ročníku.

Wheeler však pomenoval aj hokejové dôvody. Molnár bol ešte pred sezónou 2022/23 považovaný za možný výber v druhom či treťom kole.

"Nikdy nie je dobré, keď ste známy ako strelec na nižších úrovniach v Európe, prídete do konkurencieschopnej ligy v Severnej Amerike a vaša hra nefunguje rovnako na menšej ľadovej ploche. A práve to sa stalo Molnárovi, ktorý sa na medzinárodnej scéne ukazoval celkom dobre. Na Slovensku vo svojej vekovej kategórii strieľal góly vo veľkom a po tohtoročnom prestupe do OHL dal v 34 zápasoch len štyri góly," poznamenal o ňom.

Draft 2023 bol napriek opomenutiu niekoľkých Slovákov úspešný. Prešlo ním dokopy až osem slovenských mladíkov, najviac od roku 2004.

K najlepším nedraftovaným hráčom patril podľa Wheelera aj Jordan Tourigny, ktorého brat Miguel pôsobil v poslednej sezóne v drese Dukly Trenčín, alebo Čech Gabriel Szturc.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Opomenuli ich. Medzi najlepšími nedraftovanými hráčmi sú aj štyria Slováci