Skončil pre problémy so srdcom, aj ikona Rangers mieri do siene slávy

Švédsky brankár New Yorku Rangers Henrik Lundqvist.
Švédsky brankár New Yorku Rangers Henrik Lundqvist. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. jún 2023 o 07:45

Ceremoniál sa uskutoční 13. novembra v Toronte.

TORONTO. Do Hokejovej siene slávy v Toronte uvedú tento rok trojicu brankárov - Henrika Lundqvista, Toma Barrassa a Mikea Vernona.

Do elitnej spoločnosti vstúpi aj bývalý útočník Pierre Turgeon a za ženský hokej Caroline Ouelletteová. V kategórii budovateľov ocenia trénera Kena Hitchcocka a in memoriam niekdajšieho generálneho manažéra Pierrea Lacroixa.

Mená úspešných kandidátov oznámil v stredu predseda výberovej komisie Mike Gartner. Nových členov uvedú do hokejovej dvorany počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutoční 13. novembra v Toronte.

Vďačný a nesmierne poctený

Štyridsaťjedenročný Lundqvist sa dočkal uvedenia hneď v prvom možnom roku. So švédskou reprezentáciou získal v Turíne 2006 olympijské zlato.

V zbierke má aj z striebro zo ZOH 2014 v Soči, titul majstra sveta z Kolína nad Rýnom 2017 a dve strieborné medaily z MS (2003, 2004).

Švédsky brankár Henrik Lundqvist po triumfe na ZOH 2006.
Švédsky brankár Henrik Lundqvist po triumfe na ZOH 2006. (Autor: TASR/AP)

Žiaril aj v drese New Yorku Rangers, ktorému v roku 2014 pomohol k postupu do finále Stanleyho pohára. V NHL odchytal 459 víťazných zápasov, čo ho radí na piate miesto. Ďalších 61 víťazstiev pridal v play-off.

Hráčsku kariéru ukončil v roku 2020 pre problémy so srdcom.

"Som vďačný a nesmierne poctený, že ma vybrali do Hokejovej siene slávy. Spomínam si na všetkých velikánov, ktorí sú členmi Hockey Hall Of Fame a inšpirovali ma, keď som bol malé dieťa.

Sú to úžasné pocity, že budem môcť vstúpiť do tejto výnimočnej spoločnosti," uviedol Lundqvist na sociálnej sieti Twitter.

Aj štyria slovenskí rodáci

Bývalý americký brankár Barrasso získal s Pittsburghom dvakrát Stanleho pohár (1991, 1992). Kanaďan Vernon vybojoval slávnu trofej takisto dvakrát - v roku 1989 k nej doviedol Calgary a v roku 1997 sa radoval v drese Detroitu.

Turgeon, ktorý v roku 1993 získal Lady Byng Trophy pre najväčšieho džentlmena ligy, odohral v NHL 1294 zápasov v základnej časti.

Nazbieral v nich 1327 bodov za 515 gólov a 812 asistencií. V play-off pridal bývalý kanadský center 97 bodov (35+62) v 109 súbojoch.

Ouelletteová pomohla kanadskej ženskej reprezentácii k zisku zlata vo všetkých štyroch olympijských štartoch. Bola takisto súčasťou družstiev, ktoré vybojovali šesť titulov majsteriek sveta.

Kanadská hokejistka Caroline Ouelletteová.
Kanadská hokejistka Caroline Ouelletteová. (Autor: TASR/ The Canadian Press via AP)

Hitchcock pred 24 rokmi doviedol Dallas k prvému titulu. V poradí medzi trénermi mu patrí štvrté miesto v počte víťazstiev v základnej časti.

Lacroix pomohol Coloradu vybudovať tímy, ktoré získali Stanleyho pohár v rokoch 1996 a 2001. Zomrel v roku 2020.

Do Hokejovej siene slávy v Toronte sa dostali v minulosti aj štyria slovenskí rodáci - hráčske legendy Stan Mikita (1983), Peter Šťastný (1998), Marián Hossa (2020), ako aj novinár George Gross (1985).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Skončil pre problémy so srdcom, aj ikona Rangers mieri do siene slávy