Halákov Vancouver potrebuje zázrak. Ktoré kluby NHL si vybojujú play off?

Momentka zo zápasu Vegas Golden Knights - San Jose Sharks.
Momentka zo zápasu Vegas Golden Knights - San Jose Sharks. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|26. apr 2022 o 16:00

Aké sú šance jednotlivých tímov na postup do vyraďovacích bojov?

NEW YORK. Koniec základnej časti v NHL sa blíži. Tímy odohrajú počas prebiehajúceho týždňa posledné zápasy v ročníku 2021/22.

Základná časť sa skončí 1. mája, keď v preloženom zápase nastúpia hráči Seattlu a Winnipegu. Pre väčšinu tímov sa skončí už 29. apríla. Dovtedy majú kluby posledné šance prebojovať sa do play off alebo zvýšiť svoje šance v draftovej lotérii.

Najväčší favoriti na prvý výber sú Montreal a Arizona. Ďalší adepti na vysoké voľby sú Seattle, Philadelphia či New Jersey.

Smolu má Chicago. Voľbu v prvom kole vymenili za Setha Jonesa do Columbusu a napriek tomu, že sú momentálne šiesty najhorší tím, vyberať v prvom kole nemusia. Ich voľba im ostane len v prípade, že budú vyžrebovaní na prvých dvoch miestach.

Ako momentálne vyzerajú šance na postup do play off? Kedy sa odohrajú najväčšie boje?

Východná konferencia

Na východe nuda. Účastníci vyraďovacích bojov sú už istí čas známi a rozdiel medzi posledným postupujúcim a prvým nepostupujúcim je priepastných 20 bodov. Všetkých osem postupujúcich tímov dosiahlo na míľnik 100 bodov. V histórii NHL sa také niečo stalo po prvý raz.

V posledných zápasoch sa rozhodne len o konkrétnych dvojiciach tímov. Aj víťazi divízii vyzerajú byť jasní. Florida je najväčším favoritom na zisk Presidentovej trofeje pre víťaza základnej časti. Carolina má štvorbodový náskok na čele vlastnej divízie pred New Yorkom Rangers. Tieto tímy budú čakať na súperov, ktorých v prvom kole privítajú doma.

V Metropolitnej divízii sa bude zvádzať boj o tretie miesto. Zápasí oň Pittsburgh a Washington.

Atlantická divízia je skutočne nabitá. Za Floridou sa nachádza Toronto, Tampa a Boston. Všetky štyri tímy sa radia medzi desať najlepších v počte získaných bodov v rámci celej NHL.

Všetko nasvedčuje tomu, že prvé kolo prinesie súboj Maple Leafs a Lightning. Florida sa stretne s držiteľom druhej divokej karty a Boston s víťazom jednej z divízii.

Wayne Simmonds v súboji s Patom Maroonom.
Wayne Simmonds v súboji s Patom Maroonom. (Autor: SITA/AP)

Západná konferencia

V Západnej konferencii je to oveľa dramatickejšie, ale aj tam sa čoskoro vyjasní, koho sezóna pokračuje. K dispozícii sú ešte tri postupové miesta a v hre je stále päť tímov.

V Centrálnej divízii je už známy prvokolový súboj Minnesoty a St. Louis. Otázkou ostáva, ktorý tím začne sériu s výhodou domáceho prostredia. Momentálne majú oba tímy 109 bodov.

Jasným víťazom divízie aj konferencie je Colorado, ktorého súperom bude posledný postupujúci tím.

V Pacifickej divízii majú istotu prvého miesta hráči Calgary Flames. Postup si zabezpečili aj ich rivali z Alberty, Edmonton Oilers.

Najväčšími favoritmi na obsadenie zvyšných troch postupových priečok sú Los Angeles, Nashville a Dallas. Čo by sa muselo udiať pre postup Vegas alebo Vancouveru? Aké scenáre sa musia naplniť pre zvyšných päť tímov v hre?

Phillip Danault.
Phillip Danault. (Autor: SITA/AP)

Los Angeles Kings

„Králi“ sú len krok od vytúženého postupu do play off, kde by sa stretli s Edmontonom. Los Angeles majú 96 bodov a ostáva im odohrať dva zápasy proti Seattlu a Vancouveru.

Vegas majú len teoretickú šancu na predbehnutie tímu z Kalifornie. „Zlatí rytieri“ by museli zvládnuť zvyšné zápasy bez prehry a „králi“ zase obidve stretnutia prehrať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halákov Vancouver potrebuje zázrak. Ktoré kluby NHL si vybojujú play off?