Kanada vyhrala Hlinka Gretzky Cup, Česi sa medaily nedočkali

Hokejisti Kanady sa tešia z triumfu na Hlinka Gretzky Cupe 2022.
Hokejisti Kanady sa tešia z triumfu na Hlinka Gretzky Cupe 2022. (Autor: Hockey Canada/ twitter)
Sportnet|7. aug 2022 o 07:25

Vo finále Kanadu potiahli jej najväčšie opory.

RED DEER. Kanadskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov opäť vyhrali Hlinka Gretzky Cup. Vo finále na domácom ľade v Red Deere zdolali Švédov 4:1.

Nadviazali tak na víťazstvo zo základnej skupiny, keď Švédov takisto zdolali trojgólovým rozdielom. Vtedy dokonca neinkasovali ani raz.

Kanadský brankár Scott Ratzlaff tentokrát musel loviť puk zo svojej siete v 12. minúte, keď Hugo Pettersson vyrovnával skóre na 1:1.

Následne však strieľal góly už len domáci favorit, ktorého podržali jeho najväčšie opory. Ethan Gauthier sa vďaka svojmu šiestemu zásahu stal najlepším strelcom turnaja a navyše práve jeho gól z 15. minúty sa ukázal ako víťazný.

Podobne ako v semifinále proti Fínom so šťastím skóroval Calum Ritchie a ako jediný na turnaji pokoril desaťbodovú hranicu (4 góly a 6 asistencií).

V tretej tretine definitívne zlomil odpor súpera Brayden Yager a krátko po jeho presnom zásahu mohla Kanada oslavovať 23. triumf na Hlinka Gretzky Cupe.

Bronz berú Fíni, ktorí sa medaily dočkali po 10 rokoch. V zápase o tretie miesto si poradili s Čechmi 3:1 a odplatili im prehru zo základnej skupiny.

Naďalej tak platí, že Česi získali na Hlinka Gretzky Cupe medailu naposledy v roku 2017, keď vo finálovom súboji nestačili na Kanadu.

"Bol to vyrovnaný zápas, ale Fíni strelili viac gólov. V závere potom už do prázdnej bránky, ale určite sme mali šance, dokonca aj počas hry bez brankára.

S najlepšími svetovými tímami hráme vyrovnané zápasy, ale stále nám chýba malý krôčik," povedal po zápase český tréner Jakub Petr.

Hlinka Gretzky Cup 2022


Švédsko - Kanada 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)

Góly: 12. Pettersson (E. Nilsson) - 6. Howe (Barlow), 15. Gauthier (Heidt, Allen), 26. Ritchie (Heidt), 56. Yager (Benson)

Česko - Fínsko 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Góly: 20. Šalé (Petr, Štancl) - 16. Kiviharju (Nurmi, Kiiskinen), 27. Alasiurua (Halttunen, Järventie), 60. Kiiskinen (Uronen)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kanada vyhrala Hlinka Gretzky Cup, Česi sa medaily nedočkali