V Európe nie je lepší korčuliar. Slafkovský je lídrom rebríčka draftu NHL

Oh my Hockey|5. máj 2022 o 17:50

Zámorská profiliga zverejnila rebríček skautov.

NEW YORK. Skauti zámorskej NHL vydali dlho očakávaný rebríček najväčších talentov pred draftom. Vysoko sa dostali aj slovenskí hráči.

Liga delí svoje rebríčky do štyroch kategórií: Hráči hrajúci v Severnej Amerike, brankári chytajúci v Severnej Amerike, hráči hrajúci v Európe a brankári chytajúci v Európe.

Medzi dvadsiatimi najlepšími európskymi korčuliarmi sa podľa očakávaní umiestnili traja Slováci, pričom Juraj Slafkovský tento rebríček ovládol.

Košický rodák a čerstvý vicemajster fínskej Liigy sa v 31 dueloch fínskej najvyššej súťaže prezentoval piatimi gólmi a piatimi asistenciami.

V play off pridal dva zásahy a päť asistencií. Bol najužitočnejším hráčom zimných olympijských hier, kde Slováci dosiahli historický bronz.

Za Slafkovským a Joakimom Kemellom sa umiestnil tretí Šimon Nemec.

Najvyššie hodnotený obranca hrajúci v Európe je vicemajstrom slovenskej najvyššej súťaže a jej historickým rekordérom v produktivite obrancov v jednom play off. V 19 dueloch zaknihoval 17 (5+12) bodov. Tiež vyhral olympijský bronz.

Na 20. priečke sa umiestnil Filip Mešár. Popradský útočník sa so svojím mužstvom dostal do semifinále Tipos extraligy. V 37 dueloch základnej časti pozbieral 16 (8+8) bodov.

Spomenutí sú aj ďalší Slováci

V tabuľke európskych korčuliarov sa umiestnili aj Adam Sýkora (42. miesto), Alex Šotek (45.), Pavol Štetka (116.), Jakub Križan (127.), Sebastian Nahalka (128.), Luca Krakovský (132.) a Jakub Kopecký (135.).

V tabuľke hráčov zo Severnej Ameriky, ktorú opanovala pravdepodobne budúca jednotka Shane Wright, sa umiestnil Servác Petrovský (58.), Marián Moško (89.) a Jozef Viliam Kmec (186.).

Spomenutý bol aj Adam Žlnka, avšak bez umiestnenia, pretože ho skauti nemali dobre napozeraného.

Skaut ho vychvaľuje

O kvalitách Juraja Slafkovského, ktorý, zdá sa, bude najvyššie draftovaným Slovákom, sa vyjadril Goran Stubb, hlavný európsky skaut NHL.

"Na olympijských hrách bol neuveriteľný," cituje ho web nhl.com. "Vybojoval si miesto v druhom útoku TPS a hrá tam veľmi dobre."

Osemnásťročný útočník má za sebou sezónu plnú hokeja.

Na medzinárodnej úrovni reprezentoval na olympijských hrách, v olympijskej kvalifikácii, na majstrovstvách sveta do 20 rokov či Hlinka Gretzky Cupe. Nemal by mu ujsť ani najbližší svetový šampionát vo Fínsku.

"Povedal by som, že som silný na puku v útočnom pásme," hovorí.

"Využívam svoje fyzické proporcie. Viem tak vytvoriť dobré šance spoluhráčom. Tieto veci môžu ľudia spozorovať, keď ma vidia hrať," hovorí útočník, ktorého vzorom je Auston Matthews a prirovnávajú ho k Jaromírovi Jágrovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V Európe nie je lepší korčuliar. Slafkovský je lídrom rebríčka draftu NHL