Pustia ho z ruskej armády? Šikanovaný brankár mal údajne podpísať zmluvu v KHL

Ruský brankár Ivan Fedotov.

Pustia ho z ruskej armády? Šikanovaný brankár mal údajne podpísať zmluvu v KHL

Ruský brankár Ivan Fedotov. (Autor: SITA/AP)
Ruský brankár Ivan Fedotov.
Ruský brankár Ivan Fedotov. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|8. sep 2022 o 16:00

Ivan Fedotov slúži v námorníctve v meste Severodvinsk.

MOSKVA. V sezóne 2021/22 sa zdalo byť v prípade Ivana Fedotova všetko ružové. Vysoký ruský brankár chytal ako z veľkej knihy a vyhrával takmer všetko, čo sa dalo.

202 centimetrov vysoký rodák z Fínska zaujal aj zámorie. Striebro z olympijských hier, Gagarinov pohár či ocenenie pre najlepšieho brankára Kontinentálnej hokejovej ligy nezostalo nepovšimnuté.

V máji 2022 sa rozhodol, že sa v hokejovej kariére posunie ďalej. Podpísal dvojcestný kontrakt s Philadelphiou Flyers, vďaka ktorému si môže v NHL zarobiť 1 100 000 dolárov.

Potom sa však začali diať veci ako z filmu. Začiatkom leta bol Fedotov donútený zostať v Rusku a či niekedy ešte dostane šancu vôbec sa dostať do zámoria je veľmi otázne.

Pichli mu injekciu a odviedli ho

Dvadsaťpäťročný ruský reprezentant sa rozhodol odísť z CSKA Moskva. Zvláštne reguly však považujú klub za vojenskú organizáciu a všetci jej hráči sú technicky v armáde.

Fedotovovo rozhodnutie tým pádom mohlo byť považované za vyhýbanie sa vojenskej službe. Z toho ho aj obvinili a preto ho zadržala vojenská polícia.

Vraj to však nemá byť len Fedotovov problém. V Rusku majú muži medzi 18. a 27. rokom života podstúpiť aspoň rok vojenskej prípravy. Podľa niektorých zdrojov je falšovanie potvrdení o jej absolvovaní medzi hokejistami bežné.

Podľa jeho právnika mu pri zadržaní pichli injekciu, pričom tvrdili, že mu ju predpísal lekár. Novinár Karl Månsson zverejnil fotografiu brankára v sanitke tesne po údajnej otrave.

Fedotov bol krátko v nemocnici, kam k nemu nechceli pustiť ani jeho matku. Potom ho odviedli do mesta Severodvisk, kde je základňa ruskej severnej námornej flotily. Nachádza sa zhruba 1300 kilometrov od Moskvy.

"Ivan nikdy nedostal povolávací rozkaz. Nevyhol sa odvodu. Keď sa príslušníci vojenského registračného a odvodového úradu rozhodli, že ho nejakým spôsobom nájdu, našli ho okamžite. Ivan ich nasledoval ako dobrý občan,“ ohradil sa podľa Sport-Express proti krutým praktikám jeho právnik Alexej Ponomariov.

Odvtedy sa pod ním akoby prepadla zem. Tu a tam príde nejaká správa – napríklad tá, že mal absolvovať súdne pojednávanie, keďže zažaloval Mestskú radu v Petrohrade.

V auguste poslal otvorený list svojej manželke, v ktorom písalo: „Ďakujem všetkým svojim fanúšikom za podporu a odbornej verejnosti za názor na moju situáciu, nech je akýkoľvek. Všetci, ktorí sa o mňa zaujímate, mi dodávate silu a vieru v čo najlepší výsledok. Bez ohľadu na to, ako to so mnou dopadne, počujem vaše hlasy a vážim si to.“

Podpísal alebo nepodpísal?

Ruský novinár Alexej Ševčenko z portálu Sport-Express v stredu siedmeho septembra zverejnil informáciu o tom, že Ivan Fedotov nepoletí do Ameriky, ale v kariére bude pokračovať v Rusku.

Podľa jeho informácií mal s klubom CSKA Moskva predĺžiť zmluvu o ďalšie tri roky.

Už krátko po jeho podozrivom a podľa všetkého nelegálnom odvedení sa šírili informácie, že všetky kroky zinscenoval klub CSKA Moskva. Jeho predstavitelia sa však vehementne dištancovali od akejkoľvek spojitosti s prípadom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Pustia ho z ruskej armády? Šikanovaný brankár mal údajne podpísať zmluvu v KHL