Obranca, ktorý miloval góly. Gajdoš je prvý Bardejovčan v reprezentácii

František Gajdoš na MS 2023 v hokeji.
František Gajdoš na MS 2023 v hokeji. (Autor: JELENA LEVŠINA/IIHF)
Šimon Čop|18. máj 2023 o 08:00

Príbeh Františka Gajdoša rozpovedal pre Sportnet jeho otec.

RIGA. Vo výbere slovenského národného tímu sa vďaka filozofii trénera Craiga Ramsayho každoročne objavujú aj prekvapivé mená. Výnimkou nie sú ani MS v roku 2023.

Slovensko na turnaj opäť poslalo mladý tím. V bránke sa výborne predviedol Samuel Hlavaj, gól Čechom a z nájazdu aj Kanaďanom strelil Martin Chromiak a do obrany prišiel ako jej líder 19-ročný Šimon Nemec.

Azda najväčším prekvapením na súpiske však je obranca František Gajdoš. Do tímu ho zobrali vďaka výbornej sezóne v Nitre a následnej presvedčivej príprave. Keď sa dozvedel finálny verdikt, ihneď volal domov.

Ako vraví jeho otec František, pocity boli neuveriteľné. Dvadsaťjedenročný Gajdoš napísal históriu rodného mesta. Je prvý Bardejovčan, ktorý hrá na veľkom seniorskom hokejovom turnaji.

Ohromná novinka pre mesto

S hokejom začínal v rodnom meste. Pre deti v Bardejove tak môže byť vzorom.

„Pre nás to je aj povzbudenie do ďalšej práce, keďže ako malý klub s hráčskou základňou zhruba 200 detí, vychovávame hráčov od predprípravky cez žiakov a neskôr aj v doraste,“ hovorí tréner Patrik Sokoli pôsobiaci v klube Mládež HC 46 Bardejov. Gajdoša viedol v žiackych kategóriách.

František Gajdoš (druhý sprava) v drese Mládež HC 46 Bardejov.
František Gajdoš (druhý sprava) v drese Mládež HC 46 Bardejov. (Autor: Tomáš Ivan)

Bardejov nepatrí medzi hokejové bašty. Výraznejšie zastúpenie mal skôr v ženskom hokeji. Reprezentačnou kapitánkou bola na niekoľkých majstrovstvách sveta tamojšia rodáčka a odchovankyňa Lívia Lučová.

Gajdošova nominácia preto neušla takmer nikomu z mesta na severovýchode Slovenska. Písali o ňom tamojšie weby, oslavoval ho profil hokejového klubu.

Patrik Sokoli o fungovaní Mládež HC 46 Bardejov

Gajdoš je náš prvý odchovanec v reprezentácii mužov na majstrovstvách sveta. Nominácia na MS je výsledkom dlhodobej a náročnej práce všetkých, od rodičov, cez trénerov v kluboch, kde pôsobil, až po samotného Ferka, ktorý to všetko zvládol a momentálne si hokej užíva.

Pre nás to je aj povzbudenie do ďalšej práce, keďže ako malý klub, z hráčskou základňou zhruba 200 detí vychovávame hráčov od predprípravky cez žiakov a neskôr aj v doraste.

Talentovaných hráčov v spolupráci s extraligovými klubmi na Slovensku sa snažíme posúvať do kvalitnejších súťaží, keďže my hráme v prvej lige dorastu.

Naše výsledky systematickej tréningovej práce sa prejavili aj v nomináciách do juniorských reprezentačných výberov v minulosti v podobe odchovancov ako Nemec (HK Skalica/HK Nitra), Sokoli (HK Poprad), Litavec (HK Trnava).

Ďalej máme hráčov, ktorí pôsobia v dorasteneckých a juniorských extraligách ako Divulit (HK Michalovce), Kotvan (HC Košice). V minulom zimnom období dostali prvé pozvanky do regionálnych výberov aj hráči Tomčo, Chmurovič i Hankovský. Klub funguje na vysokej úrovní vďaka všetkým trénerom, hráčom, rodičom, sponzorom a mestu Bardejov, ktoré je našim podporovateľom.

„Neviem, či je hviezda, ale myslím si, že všetci Bardejovčania sú naňho hrdí. Z Bardejova ešte pred ním seniorský hokejový reprezentant nevzišiel, a to ani v príprave, nie to ešte na majstrovstvách sveta. Každý, s kým som sa rozprával, mu drží palce,“ povedal František starší o synovi.

Ako sestra, no predsa iný

Pre Sportnet vyrozprával jeho hokejový príbeh.

„S hokejom začal, keď bol druhák na základnej škole, mal sedem-osem rokov. Začal chodiť do hokejovej triedy v Bardejove. Bola to najmä jeho iniciatíva. Najprv chcel hrať futbal, skúsil aj kickbox, ale v tom sa veľmi nenašiel. Keďže jeho spolužiaci hrali hokej, rozhodol sa, že chce hrať tiež, a tak sme ho prihlásili,“ spomína.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Obranca, ktorý miloval góly. Gajdoš je prvý Bardejovčan v reprezentácii