Je vypočítavý ako Huberdeau. Šalé by najradšej išiel od mužov do juniorky

Mal by byť najlepší Čech na drafte. Myslí si, že pôjde skôr ako Dvorský?

0
Eduard Šalé.
Eduard Šalé. (Zdroj: Archív Eduarda Šalého)

Eduard Šalé je podľa prognóz skautov najväčšou českou nádejou v drafte 2023. Mladík má za sebou prvú kompletnú sezónu medzi mužmi, hrával za Kometu Brno.

Stiahnite si unikátnu e-knihu Draft 2023

V tomto texte nájdete aj unikátnu e-knihu Draft 2023 a v nej vyše 100 analytických profilov talentov pred draftom, výnimočné príbehy Samuela Honzeka a Adama Gajana, profil Dalibora Dvorského, 18 rozhovorov, preddraftové rebríčky a mnoho ďalšieho. E-knihu majú k dispozícii všetci predplatitelia Sportnetu.

E-knihu k dispozícii na stiahnutie nájdete na konci článku.

Veľký talent sa v jednom z draftových rebríčkov ocitol aj na druhom mieste, hneď za Connorom Bedardom. On sám svoje umiestnenie predikovať nechce, ale očakáva, že to príde v prvom kole.

„Aj keď je to nabitý draft, myslím si, že som schopný konkurovať chlapcom v prvej desiatke alebo dvadsiatke a možno byť aj lepší ako niektorí z nich,“ hovorí o drafte Šalé.

Jeho vzor je Jonathan Huberdeau, pri ktorom vidí aj podobné chyby. V rozhovore prezradil aj svoj názor na to, že vyhral anketu o nováčika roka v českej extralige pred Slovákom Okuliarom aj napriek tomu, že mal dvakrát menej kanadských bodov. Povedal aj, kde by najradšej hral v budúcej sezóne.

Máte za sebou prvú kompletnú sezónu medzi mužmi, ako ju hodnotíte?

Bolo to ťažká sezóna. Predsa len, išiel som z juniorky k mužom. Začiatok bol ťažší, všetko bolo inak. Stále som si na to zvykal, ale myslím si, že postupom času to bolo lepšie. Niektorí hovoria, že by bolo lepšie odísť do juniorky, ale ja som rád, že som tu ostal a dokončil som sezónu tu. Myslím si, že mi to pomohlo v mnohých veciach.

Bodovo nebola až taká produktívna (14 bodov v 43 zápasoch), ako sa vám hralo? Bolo to náročné?

Ťažko povedať. Začiatok bol dosť dobrý, mal som pár bodov. Aj keď tu hrali Nečas či Kulich, mali 15 a 14 bodov, nie je to teda žiadna priepasť. Vždy som mával veľa bodov, ale určite sa na to cez to nepozerám. Boli tam zápasy, keď som mal šance a nepremenil som, nebol som v takej pohode. Nemyslím si, že to je úplne o bodoch. Ja som rád, že som sa zlepšil v určitých aspektoch. Som rád, že som si zvykol na tú hru a začal som si veriť, že mužský hokej môžem hrať.

Hodnotíte to teda lepšie, ako keby ste si vybrali cestu nejakej juniorky?

Určite. Myslím si, že to bol dobrý krok. Niektorí sa na to dívajú ináč. Ak by som hral juniorku, mal by som asi viac bodov a viac sebavedomia, ale viem, že to časom budem dostávať tak či tak. Myslím si, že to vôbec nebol zlý krok a urobil som progres. Teraz prídu tie najdôležitejšie sezóny. Uvidíme, kde budem na budúci rok. Ťažko povedať, či to bude juniorka niekde v zámorí alebo čokoľvek iné. Chcem hrať tak, ako to viem. Myslím si, že hokej hrať viem a ide len o to, aby som sa na to nachystal fyzicky aj hlavou.

Stali ste sa nováčikom roka v českej extralige. Ako vnímate toto ocenenie?

Bolo to super, ale bolo tam viac chlapcov, ktorí na to mali. Okuliar hral dobre, mal výbornú sezónu, ale hodnotiaci sa na to dívali asi z iného pohľadu. Bola to jeho prvá sezóna v extralige, ale má už 23 rokov a prvé sezóny medzi seniormi už zažil. Bola to jeho najlepšia sezóna, fakt hral výborne. Ja som samozrejme rád, že som dostal také ocenenie. Bol to taký impulz do ďalšej práce a aj keď tá sezóna bola akákoľvek, zažil som horšie aj lepšie zápasy, hodnotím ju kladne.


Samuel Grega pochádza z liptovskej dediny Hybe. Študuje žurnalistiku v Anglicku. Zo športov najradšej sleduje hokej, hlavne NHL, kde ho okrem samotných zápasov fascinujú aj pokročilé štatistiky. V Sportnete je súčasťou blogu Oh My Hockey, kde píše o najlepšej hokejovej lige sveta. Rád číta, moderuje, rekreačne športuje a hrá na hudobných nástrojoch.
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Príbehy hokejových nádejí»Je vypočítavý ako Huberdeau. Šalé by najradšej išiel od mužov do juniorky