Edmonton už len krok od finále. Bouchard je tretí najlepší v histórii

Evan Bouchard (vľavo) a Miro Heiskanen v zápase Dallas - Edmonton.
Evan Bouchard (vľavo) a Miro Heiskanen v zápase Dallas - Edmonton. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|1. jún 2024 o 06:05 (aktualizované 1. jún 2024 o 09:20)

Dallas doma nestačil na Edmonton, podľahol 1:3.

NHL - finále Západnej konferencie - 5. zápas

Dallas Stars - Edmonton Oilers 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Góly: 55. W. Johnston (Harley, Stankoven) - 15. Nugent-Hopkins (Bouchard, McDavid), 22. Nugent-Hopkins (Draisaitl, Bouchard), 26. Broberg (Henrique, E. Kane)

Brankári: Oettinger - Skinner, strely na bránku: 20:26

/stav série: 2:3/

DALLAS. Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v piatom zápase finále Západnej konferencie na ľade Dallasu 3:1 a sú už len krok od postupu do finále.

V sérii totiž vedú 3:2 na zápasy. "Olejárov" potiahol dvoma presilovkovými gólmi Ryan Nugent-Hopkins. Najprv sa presadil v 15. a potom v 22. minúte.

"V tomto tíme sa od neho očakáva veľa. Či je to v oslabeniach, v presilovke, sú na neho veľké očakávania a on ich plní. Bol skvelý," hovoril o ňom kapitán Connor McDavid.

McDavid, ktorý sa podieľal na prvom zásahu svojho tímu a na čele kanadského bodovania play-off má 29 bodov (4+25). O dva za ním zaostáva Draisaitl (10+17).

Tretí gól strelil 22-ročný obranca Philip Broberg, ktorý hral len druhý zápas v tohtoročnom play-off. Bol to jeho prvý bod vo vyraďovacej časti.

"Bolo krásne streliť gól, ale dôležitejšie je, že sa nám podarilo vyhrať," povedal po zápase v American Airlines Center mladý Švéd.

Dvoma asistenciami k výhre pomohol obranca Evan Bouchard, ktorý tak v play-off získal už 50. bod. Potreboval na to len 45 zápasov a stal sa tretím najrýchlejším zadákom v histórii, ktorý dosiahol na tento míľnik.

Rýchlejší boli len Bobby Orr (39 z.) a Brian Leetch (41 z.).

Za Dallas v 55. minúte skóre zápasu upravil Wyatt Johnston, ktorý tečoval strelu Thomasa Harleyho. Dvadsaťjedenročný útočník strelil už desiaty gól v play-off a presadil sa v troch stretnutiach za sebou.

Stal sa len piatym aktívnym hráčom, ktorý v takomto veku zvládol streliť 10 gólov v play-off. Vo veku 21 rokov a menej to dokázali ešte Crosby, Kučerov, Patrick Kane a Malkin.

VIDEO: Zostrih z 5. zápasu série Dallas Stars - Edmonton Oilers

Pri víťazstve kanadského celku mal veľkú rolu aj brankár Stuart Skinner, ktorý si pripísal 19 zákrokov. Jeho náprotivok Oettinger vykryl 23 z 26 striel.

"Bol to asi náš najlepší zápas. V šiestom stretnutí série však budeme potrebovať ešte viac, pretože Dallas je vonku veľmi silný. Pristúpime k tomu, akoby išlo o všetko, bude to pre nás ďalší "must-win" zápas," vyhlásil kouč Oilers Kris Knoblauch.

Edmonton sa naposledy vo finále Stanleyho pohára predstavil v roku 2006, vtedy prehral s Carolinou 3:4 na zápasy. Z triumfu sa tešil naposledy v roku 1990.

Nugent-Hopkins verí, že Oilers dokážu v šiestom dueli spečatiť postup: "V našej hale to bude poriadne hučať, ľudia budú nadšení. Pre nás bude dôležité ovládnuť emócie, hrať našu hru a veriť si, aby sme to zvládli."

Zápas číslo 6 je na programe v noci z nedele na pondelok v Edmontone.

Pavúk play-off NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Edmonton už len krok od finále. Bouchard je tretí najlepší v histórii