McDavid sa zaradil k najlepším v histórii. Získal piatu Art Ross Trophy

Connor McDavid.
Connor McDavid. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|15. apr 2023 o 07:12

Premiérovo sa stal víťazom tabuľky strelcov.

EDMONTON. Kanadský hokejista Connor McDavid sa stal už aj oficiálne víťazom Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti NHL, keď v nej nazbieral 153 bodov (64+89) v 82 zápasoch. Cenu získal tretíkrát za sebou a piatykrát v kariére.

Kapitán Edmontonu si vďaka 64 gólom vyslúžil aj premiérovo Maurice "Rocket" Richard Trophy pre najlepšieho strelca súťaže.

McDavid bol už od úvodu sezóny na čele ligovej produktivity a napokon ju ovládol s 25-bodovým náskokom pred spoluhráčom Leonom Draisaitlom.

Pred záverečnou nocou základnej časti mal prakticky istú aj Maurice "Rocket" Richard Trophy. Ohroziť ho mohol už len teoreticky Mikko Rantanen, to by však útočník Colorada musel v poslednom zápase na ľade Nashville streliť deväť gólov. Fínsky krídelník však napokon proti Predators neskóroval, k víťazstvu 4:3 prispel "iba" dvomi asistenciami.

Kanonier Oilers má v konečnej streleckej tabuľke o tri góly viac ako druhý David Pastrňák z Bostonu.

McDavid sa stal s 89 asistenciami aj najlepším ligovým nahrávačom. Dvadsaťšesťročný center sa stal po Howie Morenzovi (Montreal, 1927/28), Gordiem Howeovi (Detroit, 1952/53), Philovi Espositovi (Boston, 1972/73) a Wayneovi Gretzkom (Edmonton, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1984/85 a 1986/87) iba piatym hráčom NHL, ktorý v jednej sezóne vyhral bodovanie, poradie strelcov i nahrávačov.

Len traja hokejisti vyhrali Art Ross Trophy viackrát ako on. Rekordérom je Wayne Gretzky s desiatimi víťazstvami, no už o rok by sa McDavid mohol dotiahnuť na Maria Lemieuxa a Gordieho Howea, ktorí ocenenie získali šesťkrát.

Už pred záverečnými zápasmi boli známi aj držitelia Trofeje Williama M. Jenningsa. Tá sa každoročne udeľuje brankárom s aspoň 25 odchytanými zápasmi za tím, ktorý v základnej časti inkasoval najmenej gólov.

Získali ju Linus Ullmark a Jeremy Swayman z Bostonu. Bruins dostali iba 177 gólov, druhá v poradí Carolina 213, čo je najväčší rozdiel medzi prvými dvoma tímami od sezóny 1990/91.

Boston sa so ziskom 135 bodov stal aj víťazom Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»McDavid sa zaradil k najlepším v histórii. Získal piatu Art Ross Trophy