Chuťovky z NHLky: Na NHL v krojoch. Slafkovský s Fehérvárym mali vzácnu návštevu

Folklórny súbor Vranovčan na zápase Montreal Canadiens - Washington Capitals v Bell Centre.

Chuťovky z NHLky: Na NHL v krojoch. Slafkovský s Fehérvárym mali vzácnu návštevu

Folklórny súbor Vranovčan na zápase Montreal Canadiens - Washington Capitals v Bell Centre. (Autor: Facebook / Folklórny súbor Vranovčan)
Folklórny súbor Vranovčan na zápase Montreal Canadiens - Washington Capitals v Bell Centre.
Folklórny súbor Vranovčan na zápase Montreal Canadiens - Washington Capitals v Bell Centre. (Autor: Facebook / Folklórny súbor Vranovčan)
Šimon Čop|26. okt 2023 o 12:45

Filip Mešár zmenil rétoriku a vníma pozitíva juniorskej OHL.

NEW YORK. Montrealsky Bell Centre navštívilo za dlhé roky už nespočetné množstvo ľudí s nespočetným množstvom príbehov. Ale slovenské kroje v ňom určite často nevidieť. 

Posledný víkend bol raritou. Členovia Folklórneho súboru Vranovčan z Vranova nad Topľou boli na zájazde v Kanade a v rámci neho absolvovali aj zápas NHL. Slafkovského Montreal v ňom vyhral nad Fehérváryho Washingtonom 3:2 po predĺžení. 

Folkloristi z východného Slovenska upútali pozornosť a dokonca sa vďaka Slovákom žijúcim v Kanade po zápase dostali na ľadovú plochu.

“Pozornosť sme určite upútali, keďže nás ľudia zastavovali a kládli nám mnoho otázok. Zaujímalo ich kto sme, odkiaľ sme a aj to, čo znamenajú jednotlivé časti kroja. Niektorí ľudia si nás dokonca s radosťou fotili,” odpovedali mi na moje otázky o reprezentácii Slovenska v Mekke hokeja.

Chuťovky z NHLky

V pravidelnej rubrike Sportnetu ponúkne Šimon Čop každý týždeň novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie, aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

“Kroje reprezentujú našu kultúru, preto ich s hrdosťou nosíme aj na takéto príležitosti. Môžem povedať, že to bol zámer, takto sa prezentovať v cudzine. Zdá sa, že vyšiel, pretože kamera zaostrila na členov nášho súboru, ktorí sa niekoľkokrát objavili na obrazovke.” 

Stretnúť sa so slovenskými hokejistami sa im nepodarilo, hoci po tom túžili. 

“Žiaľ nepodarilo sa nám to, dúfame však, že našu podporu v hľadisku aspoň intuitívne vnímali. Každopádne sa tešíme, že sme sa na zápase, v ktorom hrali, mohli priamo zúčastniť.”

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. NHL spustila v uplynulých dňoch zaujímavý projekt s názvom NHL EDGE. Ide v podstate o meranie rôznych rozšírených štatistík. 

V rámci týchto meraní som sa teda rozhodol pozrieť sa na doterajšie výkony Slovákov, pri ktorých by som chcel vyzdvihnúť rôzne zaujímavosti.

Mnoho ľudí kritizuje Juraja Slafkovského za nedostatočné korčuľovanie. Pravdou však je, že v nameranej maximálnej rýchlosti (36,44 km/h) i v počte úsekov s korčuľovaním rýchlejším ako 32 km/h (11) je aktuálne medzi ligovou špičkou. 

Adam Ružička je zas snaživec. S hodnotou 17,34 kilometra je deviaty najlepší hráč NHL v nakorčuľovanej vzdialenosti v prepočte na 60-minútový hrací čas pri hre vo vyrovnanom počte hráčov. 

Tomáš Tatar je nevýrazný, vo väčšine štatistík má percentil pod hodnotou 50 alebo len jemne vyššie. Zrejme najzaujímavejšia štatistika z jeho pohľadu je rýchlosť jeho priemernej strely (93,06 km/h) oproti ligovému priemeru (75,52 km/h). 

Martin Fehérváry bol v minulej sezóne najrýchlejším bekom NHL a zároveň bol jediný, kto prekonal Connora McDavida v rýchlosti korčuľovania s pukom aj bez neho. Tento rok zatiaľ na svoje maximá čaká, hoci s najvyššou rýchlosťou 35,32 km/h patrí k pätine najrýchlejších. 

Erik Černák zjavne plní svoj predsezónny sľub a snaží sa hrať vo všetkých pásmach. V prebiehajúcom ročníku nakorčuľoval už 30,29 kilometrov, priemerný hráč ligy len 23,16 kilometrov. 

2. Filipa Mešára poslali Montreal Canadiens späť do juniorky. Za súčasných okolností to vnímam ako správne rozhodnutie, keďže herné sebavedomie naberie jedine vtedy, ak bude vyťažovaný. V AHL pre také čosi zatiaľ nebolo miesto. 

Kvitujem, že zmenil rétoriku. Vlani podľa vlastných vyjadrení nevnímal presun do juniorky po pôsobení v slovenskej extralige práve optimisticky. Teraz vidí vecí v inom kontexte, zámorský hokej aj prostredie už za posledný rok stihol lepšie spoznať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Na NHL v krojoch. Slafkovský s Fehérvárym mali vzácnu návštevu