Chuťovky z NHLky: Demitrovci dostali vzácny dar, Slafkovský bol v jednej štatistike najhorší

Pavol Demitra (vpravo) v drese St. Louis Blues.

Chuťovky z NHLky: Demitrovci dostali vzácny dar, Slafkovský bol v jednej štatistike najhorší

Pavol Demitra (vpravo) v drese St. Louis Blues. (Autor: REUTERS)
Pavol Demitra (vpravo) v drese St. Louis Blues.
Pavol Demitra (vpravo) v drese St. Louis Blues. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|25. jan 2024 o 10:30

V podcaste si vypočujete debatu na témy ako Perryho zmluva, Royov návrat či špekulácie okolo Sarosa.

NEW YORK. Do St. Louis prišiel ako neohrabaný mladík a odišiel ako klubová legenda. Reč je o Pavlovi Demitrovi, ktorému už oficiálne patrí čestné miesto v sieni slávy Blues. 

Nebohý útočník zažil na prelome tisícročí v Missouri vzácne chvíle. Našiel tu domov, narodil sa mu tu syn, vybudoval si tu dlhoročné priateľstvá a viedol jednu z najslávnejších slovenských formácií všetkých čias, tzv. Slovak Pack.

“V tom čase sa v NHL hral iný hokej, viac kanadsko-americký, ale tým, že sme hrávali spolu, sme doň vniesli európske prvky a veľmi nás to bavilo. Bolo to veľa zábavy,” pospomínal si pre Sportnet jeden z členov produktívnej lajny Michal Handzuš. 

Dodal, že Demitra v meste i organizácii nepochybne zanechal hlbokú stopu. Sieň slávy St. Louis Blues momentálne tvorí 15 hráčov a on je v nej jediný Európan. 

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

V podcaste Chuťovky z NHLky bol mojím hosťom kolega Samuel Grega. Prebrali sme Perryho príchod do Edmontonu, návrat Patricka Roya do NHL, špekulácie okolo Juuseho Sarosa, Pastrňákovo lámanie českých rekordov i spomienky na Pavla Demitru. 

V článku Chuťovky z NHLky sa dozviete mnoho ďalšieho - napríklad to, v akej štatistike bol v poslednom týždni na chvoste Juraj Slafkovský, ako sa vyjadril Dominik Hašek na kritiku za účasť na zápase NHL, v akej situácii je momentálne Maroš Jedlička a ktorí hráči sú podozriví zo spáchania skupinového znásilnenia.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Minulý piatok oficiálne uviedli Pavla Demitru do siene slávy klubu St. Louis Blues. 

V jeho mene teda do mesta pricestovali manželka Mária, syn Lucas a dcéra Zara. Zúčastnili sa na slávnostnej ceremónii a v sobotu vhodili úvodné buly pred zápasom Blues a Washingtonu Capitals. 

Demitru uviedli do siene slávy spolu s Mikeom Liutom a Keithom Tkachukom. V 494 zápasoch pozbieral 493 bodov. V historickej produktivite 57-ročnej organizácie je siedmy, v počte gólov (204) aj v počte asistencií (289) ôsmy.

2. Demitrovci si z Ameriky odniesli cenný suvenír. Krátko pred odletom im “vrátili” Demitrov dres zo zápasu hviezd NHL z roku 2002. 

“Rodina Buchananovcov, ktorá žije pri jazere Ozarks, vlastnila dres roky po tom, ako ho vydražila v charitatívnej tombole. Dnes sa dres vrátil k právoplatným majiteľom, k Demitrovej rodine,” informoval St. Louis Blues na sociálnej sieti.

3. Milú návštevu zakončili Demitrovci poďakovaním. 

“Chceli by sme sa poďakovať Blues, fanúšikom a mestu St. Louis za to, že nás privítali späť,” napísali vo vyhlásení.

“Bolo skvelé vrátiť sa, vidieť opäť tieto miesta a stretnúť sa s priateľmi. Zažili sme tu ten najlepší čas! Bolo to úžasné a bolo ťažké odísť. Správali ste sa k nám tak dobre. Ďakujeme za všetko a za to, že stále pamätáte na Pavla.”

4. Corey Perry sa oficiálne vracia do NHL. V pondelok oznámil jeho angažovanie klub Edmonton Oilers. 

Veterán si zarobí 775-tisíc dolárov a ďalších 325-tisíc môže získať vo forme bonusov.

Za 10 odohraných duelov dostane 225-tisíc dolárov, ďalších 50-tisíc získa v prípade postupu do finále konferencie, ak odohrá aspoň 50 percent zápasov v druhom kole či v prvom a druhom kole dohromady, a za rovnakých podmienok môže získať ďalších 50-tisíc aj pri postupe do finále. 

Ide o múdry ťah generálneho manažéra Kena Hollanda. Za lacný peniaz získal hráča s dlhoročnými skúsenosťami z play-off a niekdajšieho víťaza Stanley Cupu. Za tým si Edmonton ide napriek slabému začiatku sezóny.

Corey Perry v drese Edmontonu Oilers.
Corey Perry v drese Edmontonu Oilers. (Autor: X / Edmonton Oilers)

Priznal navyše, že sa oňho zaujímal už dlhšie, od roku 2019, keď ho Anaheim Ducks vykúpili spod zmluvy. 

“Myslím si, že je takým typom hráča, ktorého chce mať v tíme každý,” vyhlásil. 

5. Perry po konci v Chicagu v novembri vyhľadal pomoc. Z klubu ho vyhodili pre “incident na pracovisku”.

“Za posledné dva mesiace som mal naozaj možnosť zamyslieť sa, požiadať o pomoc, prevziať plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo v Chicagu a pokúsiť sa zlepšiť,” povedal médiám na pondelkovej tlačovej konferencii.

"Bolo to dlhé obdobie, kým som sa dostal späť do pozície, keď sa môžem vrátiť na ľad v NHL. Musím sa poďakovať svojej rodine a priateľom za ich podporu.

Každý deň sa snažím byť lepší. Vďaka pomoci, ktorú som dostal, som oproti tomu, kde som bol pred dvomi mesiacmi, akoby v inom svete.”

6. Chcel by som naposledy podotknúť, že sa oficiálne nevie, čo urobil Corey Perry. Všetky fámy, ktoré, verím, nemusím špecifikovať, zostávajú čistou špekuláciou. 

7. Fámy okolo Perryho prehrmeli a prišiel škandál omnoho väčšieho rangu. Nestihli sme ho ani v podcaste, začalo sa o tom písať v stredu poobede.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Demitrovci dostali vzácny dar, Slafkovský bol v jednej štatistike najhorší