Korčule si brúsil raz do roka, bol hviezdou slovenskej lajny. Demitru uvedú do siene slávy

Pavol Demitra v drese St. Louis Blues.

Korčule si brúsil raz do roka, bol hviezdou slovenskej lajny. Demitru uvedú do siene slávy

Pavol Demitra v drese St. Louis Blues. (Autor: REUTERS)
Pavol Demitra v drese St. Louis Blues.
Pavol Demitra v drese St. Louis Blues. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|19. jan 2024 o 16:10

“Keď sa darilo, tak preto, lebo sa darilo jemu a keď nie, väčšinou to bolo preto, lebo nehral," opísal Demitru Michal Handzuš.

Keď St. Louis Blues angažovali 27. novembra 1996 Pavla Demitru z Ottawy Senators, išlo o neskúseného mladíka s neistým miestom v NHL. Obetovali zaňho iba obrancu Christera Olssona, ktorý po tomto trejde odohral v lige už len 25 stretnutí. 

Vtedy zrejme ešte nemohli tušiť, že toto slovenské ucho budú o 28 rokov neskôr uctievať ako jednu z najväčších legiend klubovej histórie. 

Zanechal tam odkaz hodný spomienky. Na jeho genialitu na ľade a vľúdnosť mimo neho sa nezabudlo.

Jedného z najlepších slovenských hokejistov všetkých čias uvedú v noci z piatka na sobotu do siene slávy St. Louis Blues. Slávnostný ceremoniál bude možné sledovať naživo od tretej rána. 

Do spoločnosti najlepších ho uvedú spolu s Mikeom Liutom a Keithom Tkachukom. Pripoja sa k elite, ktorú momentálne tvoria Bernie Federko, Bob Gassoff, Brett Hull, Al MacInnis, Barclay Plager, Bob Plager, Chris Pronger, Brian Sutter, Red Berenson, Glenn Hall, Garry Unger a Scotty Bowman.

Demitrovej volal Tkachuk 

Demitra už, žiaľ, nie je medzi nami. Zahynul pri leteckej tragédii v septembri 2011, keď hral za Lokomotiv Jaroslavľ. 

O tom, že bude uvedený do siene slávy St. Louis Blues, tak dali vedieť ako prvej jeho manželke Márii. Zavolal jej Keith Tkachuk.

VIDEO: Tkachuk oznámil manželke Pavla Demitru, že ich spoločne uvedú do siene slávy

“Nedávno sme spustili projekt s uvádzaním ľudí do siene slávy St. Louis Blues a práve mi zavolali, že tam budem tiež. Ale nikdy by som to nedokázal bez Pavla,” začal, pričom najlepšie novinky si nechal na koniec. 

“A mám ešte lepšie správy. Do siene slávy ma uvedú spoločne s Pavlom. Som veľmi nadšený z toho, že tam budem mať svoje miesto, no som ešte viac šťastný, pretože ma tam uvedú spolu s ním,” dodal s tým, že mu bývalý spoluhráč a dobrý kamarát chýba každý deň. 

Demitrová neskrývala nadšenie a bola veľmi dojatá.

“Nemôžem tomu uveriť. Vôbec som to nečakala. Stále to spracovávam,” odpovedala.

Nosí ho na kľúčenke

Na oznámenie tejto zvesti vybrali Blues toho najlepšieho. Tkachuk, ktorý v klube odohral viac ako 8 sezón a dodnes pracuje v jeho štruktúrach, nedá na Demitru dopustiť.

“Bol skvelý chlapík a priateľ. Ako malému chlapcovi by mi ani vo sne nenapadlo, že jedným z mojich najbližších priateľov bude niekto zo Slovenska. Hokej mi dal príležitosť stretnúť tak úžasného človeka,” povedal v roku 2011 krátko po tragédii v rozhovore pre Pravdu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Korčule si brúsil raz do roka, bol hviezdou slovenskej lajny. Demitru uvedú do siene slávy