V histórii nebol nik drahší. Uprednostnil Matthews peniaze pred dlhodobou zmluvou?

Auston Matthews sa raduje z gólu.
Auston Matthews sa raduje z gólu. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|25. aug 2023 o 16:20

Nový kontrakt podpísal v ročnom predstihu.

TORONTO. Neprešiel ani rok, odkedy sa Nathan MacKinnon stal najdrahším hráčom v NHL. Jeho rekord však už neplatí.

Novým najlepšie plateným hokejistom sveta je Auston Matthews. Zarobí si kráľovsky, veď doterajšie prvenstvo prekonal o 650-tisíc dolárov ročne, sumu, za ktorú sa aj v Amerike dá zaobstarať veľmi slušné bývanie.

Kontrakt podpísal s ročným predstihom a utíšil tak špekulácie. Nový si bude vybavovať až o päť rokov.

Jeho misiou je dostať Toronto Maple Leafs na vrchol pomyselnej hory. Tak to sám napísal, keď sa na sociálnej sieti Twitter prihovoril podľa jeho slov „najlepším fanúšikom“.

Ťažké jednorazové milióny

Zmluvu Matthewsa definujú závratné podpisové bonusy. Podľa čistého platu je chudobný príbuzný slávnych kolegov.

V prvej a druhej sezóne bude jeho zárobok na úrovni 775-tisíc dolárov. V tretej a štvrtej dostane hrubú mzdu 900-tisíc dolárov.

Už v sezóne 2024/25 mu však na účte pristane 15 925 000 dolárov ako jednorazovo vyplatený bonus. V ďalšom ročníku bude táto čiastka na úrovni 14 425 000 dolárov, v treťom 10 180 000 dolárov a v poslednom 9 120 000 dolárov.

Dokopy si medzi rokmi 2024-2028 zarobí rozprávkových 53 miliónov dolárov. Platový strop Toronta Maple Leafs ročne zaťaží sumou 13 250 000 dolárov a vďaka tomuto priemernému zárobku sa stane najdrahším hráčom v dejinách NHL.

Auston Matthews.
Auston Matthews. (Autor: SITA/AP)

Útočník Colorada Nathan MacKinnon si tak svoje platové prvenstvo užije iba rok. Priemerne zarába 12,6 mil. dolárov, Matthews jeho rekord prekonal o
650-tisíc ročne.

Súčasťou zmluvy amerického forvarda je aj úplná klauzula o nevymeniteľnosti. Zaručuje mu, že ho vedenie nemôže vytrejdovať bez jeho súhlasu.

V sezóne 2023/24 bude Matthews podľa priemeru zarábať 11,64 mil. dolárov. Jeho plat sa teda medziročne zvýši o zhruba milión a pol a zo stropu ukrojí necelých 16 percent.

Nezradí ho zdravie?

Zaujímavá je dĺžka jeho kontraktu. Potrvá len štyri ďalšie roky a skončí sa, keď bude mať 30 rokov.

Väčšina hviezd si vyberá dlhodobú istotu. MacKinnon sa „lavínam“ upísal do roku 2031, zmluva Jacka Hughesa je taktiež osemročná. Jadro torontského tímu však razí inú filozofiu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V histórii nebol nik drahší. Uprednostnil Matthews peniaze pred dlhodobou zmluvou?