Hodnotíme Slovákov na MS. Ako obstáli Cehlárik, Hudáček či Slafkovský?

Slováci sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji 2021.
Slováci sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|3. jún 2021 o 21:25

Slovensko skončilo na MS v hokeji 2021 vo štvrťfinále.

Výkony jednotlivých hráčov Slovenska na majstrovstvách sveta hodnotíme známkami od 1 po 10, najnižšia je 1, najvyššia 10.

Brankári:

Branislav Konrád - 8

V úvodnom zápase proti Bielorusku podal výborný výkon. Najmä v tretej tretine predviedol viaceré famózny zákroky. V súboji s Veľkou Britániou sa zranil už v prvej tretine a odvtedy do diania na turnaji nezasiahol.

Adam Húska - 6

Proti Švédsku bol vyhlásený za najlepšieho slovenského hráča. Proti Česku naskočil v tretej tretine a z úvodných dvoch striel dvakrát inkasoval. Vo štvrťfinále začal vo veľkom štýle, ale napokon inkasoval až šesť gólov. Za väčšinu z nich nemohol a zanechal dobrý dojem.

Július Hudáček - 6

Jeho výkony boli ako na hojdačke. Skvelý zápas odchytal proti Rusom i Dánom. Nedarilo sa mu proti Švajčiarom a Čechom. Zrejme aj pre nevyrovnané výkony ostal v kľúčovom štvrťfinálovom zápase len na striedačke.

Obrancovia:

Martin Gernát - 8

Podľa nás bol najlepším slovenským obrancom. V defenzíve si výborne plnil úlohy. V správnom momente vedel podporiť aj útok. Je trochu nepochopiteľné, prečo sa na vrcholný turnaj dostal opäť až po štyroch rokoch.

Mislav Rosandič - 8

Hoci bol na prvom šampionáte, nepôsobil ako zelenáč. Mal vyváženú obranu s útokom. Malou škvrnou ostane jeho odpľutie na súperov dres (hoci neúmyselné), po ktorom dostal stopku na jeden zápas. Tréneri ho zaradili k trom najlepším slovenským hokejistom.

Samuel Kňažko - 7

Pred šampionátom sa vravelo viac o jeho mladších spoluhráčoch. Na turnaji ukázal, že má rovnako svetlú budúcnosť. V osemnástich rokoch pôsobil na ľade rozvážne, robil správne rozhodnutia a minimum chýb. Hrou sa podobal na Martina Fehérváryho.

Adam Jánošík - 7

Je v ideálnom hokejovom veku a na turnaji ukázal vyzretosť. Robil správne rozhodnutie, dbal na dôležité detaily, najmä v defenzíve. V útoku strelil dôležitý gól proti Dánom.

Marek Ďaloga - 7

Svojou rýchlosťou zmazával hroziace sa protiútoky súperov. Mal aj tradičné útočné výpady, jeden taký skončil gólom do prázdnej bránky. V defenzíve sa nevyhol drobným chybám. Ako kapitán však priviedol mužstvo do štvrťfinále, za čo si zaslúži pochvalu.

Marek Ďaloga bojuje o puk vo štvrťfinále Slovensko - USA na MS v hokeji 2021.
Marek Ďaloga bojuje o puk vo štvrťfinále Slovensko - USA na MS v hokeji 2021. (Zdroj: TASR)

Šimon Nemec - 7

Na šampionáte ukázal výborné sebavedomie i veľkú pokoru. Keď sa v troch zápasoch ocitol na tribúne, neurazil sa a makal ďalej. V zápasoch hrával aj presilovky. Nevyhol chybám, ale má len sedemnásť. Turnaj mu môže pomôcť do veľkej hokejovej kariéry.

Mário Grman - 6

Prestreliť tohto chlapíka bolo takmer nemožné. Keby sa robila štatistika zblokovaných striel, bol by v rebríčku veľmi vysoko. Najväčšiu chybu urobil proti Česku, ktorá bola potrestaná gólom. Na ľade striedal výborné momenty so slabšími.

Daniel Gachulinec - 6

Z Detvy sa dostal až na majstrovstvá sveta. Aj hráč zo slovenskej ligy sa vo väčšine prípadov dokázal vyrovnať medzinárodnému hokeju. Trochu horel proti Švajčiarom, keď bolo vidieť, že na takúto rýchlosť si ešte musí zvyknúť.

Martin Bučko - 6

Pred šampionátom jeho meno fanúšikom veľa nehovorilo. Do turnaja naskočil po dvoch zápasoch na tribúne. A vôbec nesklamal. Len ťažko si spomenúť na momenty, kedy by prepadol či nestíhal. Má 21 rokov a veľký krst ohňom zvládol.

Michal Ivan - 5

Jeden z najlepších obrancov v slovenskej Extralige sa do nominácie dostal na poslednú chvíľu. Po zisku titulu so Zvolenom. Na turnaji odohral dva zápasy – vydarený proti Rusom a nešťastný proti Švajčiarom. Tiež má 21 rokov a môže ešte výkonnostne rásť.

Útočníci:

Peter Cehlárik – 10

S jedenástimi bodmi bol najproduktívnejším Slovákom. A to zahodil ešte viaceré príležitosti. Ukázal, že je výnimočným hokejistom. Tvorivý, rýchly, sebavedomý a gólový. Má 25 rokov a ešte dlhé roky môže patriť k lídrom v reprezentácii. Ukázal, že má na NHL.

Marek Hrivík – 9

Len zranenia mu bránili v tom, aby za Slovensku hral aj na predošlých šampionátoch. Na tomto ukázal, aká to bola škoda. Bola radosť sledovať jeho hru. Je vyzretý hokejovo i takticky. Bol mozgom prvej formácie. Výkonmi si možno vypýtal návrat do NHL.

Róbert Lantoši - 8

Oproti domácemu šampionátu urobil výrazný progres. K rýchlosti pridal aj hokejové myslenie a robil výborný servis Hrivíkovi s Cehlárikom. K piatim asistenciám pridal len jediný gól. Mohlo ich byť aj viac. 

Juraj Slafkovský - 8

Vážne má sedemnásť? V zápasoch ukazoval drzosť a sebavedomie. Bol silný na puku, hokej si užíval. Dokázal sa dostať do šancí a chýbalo mu len streliť gól či dva. Menšie taktické nedostatky mu netreba vyčítať. Je svetlou budúcnosťou slovenského hokeja.

Marián Studenič - 7

Celý turnaj mu tréneri hľadali miesto v zostave. Nech hral s kýmkoľvek, na ľade bol viditeľný vďaka bojovnosti a húževnatosti. Škoda, že nemal k sebe stabilnú dvojičku, mohli z neho dostať ešte viac. Chýbala mu väčšia efektivita.

Miloš Roman - 7

Mladík z Třinca bol robotníkom na ľade. Možno bol často nenápadný, ale urobil množstvo špinavej roboty. Vybojoval veľa pukov pre spoluhráčov, bol zodpovedný aj smerom dozadu.

Miloš Kelemen - 7

Dva týždne pred turnajom dobral antibiotiká. Začal ako náhradník. Prvý zápas odohral proti Rusku a hneď zaujal. Gólom i výkonom. Na ľade ho bolo cítiť aj vo zvyšných zápasoch, bol aktívny a dôrazný. Bol príjemným prekvapením.

Kristián Pospíšil - 6

Najviac zažiaril v úvodnom zápase proti Bielorusku, v ktorom strelil dva góly. S troma zásahmi bol druhým najlepším strelcom. Do hry slovenského tímu priniesol agresivitu a nebojácnosť. Niekedy však bol až príliš premotivovaný. Negatívom je až šesť mínusiek.

Michal Krištof - 6

Šikovný center si poctivo plnil úlohy na oboch stranách klziska. Jeho výborné návraty do defenzívy boli viditeľné v každom zápase. V útoku sa od neho čakalo trochu viac. Strelil čestný gól pri vysokej prehre proti Švajčiarsku.

Adam Liška - 6

Je to bojovník na pohľadanie. Nevypustil žiadne striedanie či súboj. V oslabení zblokoval množstvo striel, ale napriek tomu v nich Slováci inkasovali dosť gólov. Na domácom šampionáte pridal aj nadstavbu v podobe bodov. Teraz mu chýbala.

Adam Liška.
Adam Liška. (Autor: TASR)

Dávid Buc - 6

V 34 rokoch patril k najskúsenejším slovenským hokejistom. Hoci pred turnajom mnohí pochybovali o jeho nominácii, už na treťom šampionáte za sebou si splnil svoje úlohy.

Pavol Skalický - 5

Na šampionát prichádzal s nálepkou ofenzívnej hviezdy. Možno aj preto trénerom stačilo, že odohrá len šesť zápasov. Na ľade ho bolo cítiť, dokázal sa presadiť, urobil veľa práce, ale turnaj skončil bez bodu a so štyrmi mínuskami. Čakalo sa od neho viac.

Matúš Sukeľ - 5

Na domácom šampionáte strelil päť gólov. Bol najpríjemnejším prekvapením slovenského tímu. Tentoraz za svojimi výkonmi výrazne zaostal. Drel, bojoval, ale chýbala mu väčšia ľahkosť, ktorú ukázal pri góle proti Česku. Turnaj skončil s piatimi mínuskami.

Adrián Holešinský - 5

Do turnaja naskočil zápasom proti Rusku, ktorý bol jeho najvydarenejší. Väčšinu času bol len na tribúne. Na šampionáte ho limitovalo zranenie, pre ktoré nemohol naplno predviesť svoj potenciál.

Martin Faško-Rudáš - 5

Proti Bielorusku bol aktívny, dostal sa do viacerých šancí, ktoré nepremenil. A akoby mu to zobralo sebavedomie do zvyšku turnaja. V kľúčových zápasoch napokon sedel len na tribúne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Hodnotíme Slovákov na MS. Ako obstáli Cehlárik, Hudáček či Slafkovský?