USA na MS v hokeji 2021
USA
MS v hokeji 2021
03.06.2021, Playoff | Štvrťfinále
6 - 1
3:0, 1:1, 2:0
Slovensko na MS v hokeji 2021
Slovensko

Hrivík: Bol to skvelý turnaj, ale v kritických momentoch sme panikárili

Slováci sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji 2021.
Slováci sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - USA na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|3. jún 2021 o 19:00

Slováci prehrali vo štvrťfinále s USA 1:6.

RIGA, BRATISLAVA. Bol to zápas o všetko. Väčšina slovenských hokejistov ho hrala prvýkrát v živote. A tak to aj vyzeralo. Boli zakríknutí a nedôrazní. Najmä v úvode.

Američania boli rýchlejší, agresívnejší. Celý zápas boli lepší a vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v Rige zaslúžene zvíťazili 6:1.

Hoci Slováci o medaily nezabojujú, na šampionáte si hanbu neurobili. Skôr naopak. Po ôsmich rokoch postúpili do štvrťfinále. Z ôsmich zápasov na turnaji zvíťazili v štyroch.

Tím, ktorého vekový priemer nebol ani 25 rokov, zanechal v Rige solídny dojem. A viacerí mladíci ukázali, že sú budúcnosťou slovenského hokeja.

Hokej vo väčšom tempe

Hoci na šampionáte prevažovali v slovenskom tíme pozitíva, po prehratom štvrťfinále boli hráči sklamaní.

O výsledku rozhodla prvá tretina, v ktorej Američania roztočili riadny kolotoč. V úvodných ôsmich minútach brankár Adam Húska zlikvidoval ich viaceré šance.

Slováci ubránili takmer dvojminútové oslabenie o dvoch hráčov. A následne všetky tri góly inkasovali po veľkých chybách.

„Nemali sme štart, aký sme chceli. Tvrdo sme za to zaplatili. S takým deficitom sa ťažko dobieha takýto dobrý tím,“ priznal na tlačovej konferencii Marek Hrivík.

„Vybehli na nás bez rešpektu, ale to sa dalo čakať. Ten hokej bol vo väčšom tempe ako zápasy predtým,“ doplnil Peter Cehlárik.

Zranenie je zbytočné rozoberať

Slovákov dvakrát poškodili aj rozhodcovia. Najskôr si nevšimli pichnutie Bryana Boylea do slabín Miloša Romana a v druhej tretine prehliadli hokejku v tvári Adama Lišku.

Bolo to v čase, kedy Slováci znížili na 1:3 a bojovali o kontaktný gól. Následne Američania odskočili na trojgólový rozdiel.

„Bolo to veľké zlyhanie rozhodcov,“ priznal v štúdiu RTVS Ján Lašák.

„Nemyslím si, že my ako hráči sa k tomu môžeme vyjadrovať. Asi by som to takto ukončil,“ povedal diplomaticky Hrivík.

Nie je tajomstvom, že druhú polovicu šampionátu odohral so zraneným kolenom. Opäť sa však ukázal, že sa na to nechce vyhovárať.

„Už je to zbytočné rozoberať, bol som na to, aby som hral,“ reagoval 29-ročný center.

V kritických momentoch panikárili

Spolu s Cehlárikom a Róbertom Lantošim boli rozdielovou formáciou. Spolu zaznamenali 23 kanadských bodov.

„Chémia fungovala výborne. Všetci traja sme si to užívali. Verím, že sa takto v reprezentácii stretneme aj v budúcnosti,“ naznačil Cehlárik.

Mali sme veľmi mladý tím a v kritických momentoch sme trochu panikárili, nevedeli sme sa upokojiť. Zápasy, v ktorých sme vybuchli nám nepomohli na sebavedomí.


Marek Hrivík

„V pozícii, do ktorej sme sa dostali, sme chceli byť spoľahliví. Snažiť sa pomôcť tímu, čo sa nám darilo. Stále sme však trochu smutní,“ doplnil s 11 bodmi najproduktívnejší Slovák.

Zverenci Craiga Ramsayho odohrali na turnaji päť výborných zápasov, vrátane prehry so Švédskom. Proti Švajčiarsku, Česku a USA doplatili na neskúsenosť.

„Mali sme veľmi mladý tím a v kritických momentoch sme trochu panikárili, nevedeli sme sa upokojiť. Zápasy, v ktorých sme vybuchli nám nepomohli na sebavedomí,“ tvrdí Hrivík.

„Ale boli sme schopní to hodiť za hlavu. Škoda tohto zápasu, najmä úvodu. Mali sme na lepší výsledok,“ doplnil.

Mladíci? Nech nám len robia radosť

Najmladší slovenský tím v histórii svetových šampionátov však dosiahol štvrťfinále. Po ôsmich rokoch. Po šampionáte prevládajú pozitíva.

„Bolo tu veľa hráčov, ktorí zbierali skúsenosti, vrátane mňa, keďže som bol na druhom šampionáte. Veľa chlapcov si odnesie skvelé spomienky a posunú sa v kariére,“ vraví Hrivík.

Za Slovensko hrali aj traja tínedžeri, obrancovia Samuel Kňažko so Šimonom Nemcom a útočník Juraj Slafkovský.

„Všetci majú skvelú budúcnosť, reprezentácia na nich môže stavať a dúfam, že si s nimi zahrám v budúcnosti. Prajem im veľa šťastia v drafte a nech nám robia radosť,“ dodal Hrivík.

Viac o MS v hokeji 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Hrivík: Bol to skvelý turnaj, ale v kritických momentoch sme panikárili