Oslavovali ho ako hrdinu. Pes, ktorý zachránil majstrovstvá sveta

David Corbett s manželkou Jeanne a ich psom  Picklesom, ktorý v roku 1966 našiel ukradnutú trofej FIFA.
David Corbett s manželkou Jeanne a ich psom Picklesom, ktorý v roku 1966 našiel ukradnutú trofej FIFA. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|15. dec 2022 o 09:00

Pred MS vo futbale 1966 ukradli zlodeji trofej FIFA. Aká je jej história?

BRATISLAVA. Je taká cenná, že ju ukradli zlodeji. A dokonca nie raz, ale hneď dvakrát. Napriek tomu že jej historická hodnota je ďaleko vyššia ako cena zlata, sa hovorí, že ju roztavili a zlato predali.  

Trofej pre futbalových majstrov sveta má za sebou pútavý príbeh. Nie je to len cena pre víťaza najsledovanejšieho turnaja na svete. Je to drahocenný šperk.  

Pôvodnú trofej navrhol francúzsky sochár Abel Lafleur. Zobrazovala grécku bohyňu víťazstva Niké s rozpaženými rukami, v ktorých drží osemhrannú čašu. 

Lafleur sa pri trofeji pre futbalistov inšpiroval slávnou mramorovou sochou Niké Samotráckou, ktorá je dodnes vystavená v Louvri.

Lenže zámerne ju zobrazil skôr v statickej pozícii s rozpaženými rukami. Vraj kvôli tomu, aby sa trofej lepšie držala v rukách. 

Zmizla bez stopy

Najskôr ju volali len Victory. Neskôr ju pomenovali po prezidentovi FIFA Julesovi Rimetovi, ktorý prišiel s myšlienkou zorganizovať majstrovstvá sveta. 

Prvé kritické obdobie musela Niké prekonať už o pár rokov. Po vypuknutí druhej (prvej) svetovej vojny ju museli ukrývať. 

Trofej vtedy mali Taliani ako aktuálni majstri sveta.

Prezident Talianskeho futbalového zväzu Ottorino Baressi mal obavu, že by sa jej mohli zmocniť nacisti. Preto ju ukryl v krabici od topánok a počas celej vojny ju ukrýval pod posteľou.  

Kým jemu sa ju podarilo ustrážiť, Angličanom počas exhibičného turné štyri mesiace pred šampionátom v roku 1966 nie. 

Bol z toho medzinárodný škandál.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Oslavovali ho ako hrdinu. Pes, ktorý zachránil majstrovstvá sveta