Rumunská gymnastka si prevzala bronzovú medailu. Som veľmi šťastná a vďačná, uviedla

Ana Barbosuová s bronzovou medailou.
Ana Barbosuová s bronzovou medailou. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. aug 2024 o 19:18

Medaila je iná, než tá, ktorú priamo po súťaži zavesili na krk Američanke Jordan Chilesovej.

BUKUREŠŤ. Rumunská gymnastka Ana Barbosuová si v piatok na oficiálnej ceremónii v Bukurešti prevzala bronzovú medailu, ktorú získala v prostných na olympijských hrách v Paríži.

Medaila je iná, než tá, ktorú priamo po súťaži zavesili na krk Američanke Jordan Chilesovej, než Športový arbitrážny súd (CAS) rozhodol, že definitívne patrí Rumunke.

Barbosuovú rozhodcovia pôvodne zaradili na tretie miesto, ale po proteste amerického tímu a pridaní 0,1 bodu Chilesovej sa poradie zmenilo a Američanka poskočila na bronzový post.

Podľa CAS však výzva na zmenu výslednej známky prišla štyri sekundy po limite jednej minúty, ktorý má v pravidlách ukotvená Medzinárodná gymnastická federácia (FIG).

CAS preto vyzval FIG, aby platilo pôvodné poradie a medaily udelili v súlade s uvedeným rozhodnutím, s čím federácia súhlasila.

Niekdajšia veľmoc v gymnastike Rumunsko získalo zásluhou Barbosuovej prvú medailu pod piatimi kruhmi v tomto športe od roku 2012.

"Som veľmi šťastná a vďačná, no zároveň smutná, že takéto problémy vznikli na najvyššej úrovni.

My športovkyne sme neurobili nič zlé. Verím, že pre Rumunsko vybojujem ešte ďalšie medaily," povedala 18-ročná gymnastka podľa AFP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Rumunská gymnastka si prevzala bronzovú medailu. Som veľmi šťastná a vďačná, uviedla