Guliar Konopka sa stal majstrom Európy

Mikuláš Konopka v anglickom Birminghame.
Mikuláš Konopka v anglickom Birminghame. (Autor: Reuters)
SITA|2. mar 2007 o 20:25

BIRMINGHAM 2. marca (SITA) - Slovenský reprezentant Mikuláš Konopka sa v anglickom Birminghame stal halovým majstrom Európy vo vrhu guľou, keď v druhej sérii pokusov ...

BIRMINGHAM 2. marca (SITA) - Slovenský reprezentant Mikuláš Konopka sa v anglickom Birminghame stal halovým majstrom Európy vo vrhu guľou, keď v druhej sérii pokusov zlepšil slovenský halový rekord Karla Šulu z 21. januára 1989 v Bratislave o priam neuveriteľných o 63 cm. Guliar banskobystrickej Dukly sa stal iba štvrtým Slovákom v histórii, ktorý na kontinentálnom šampionáte pod strechou získal zlato. Pred ním to dokázali iba Jozef Plachý na 800 m (1972 Grenoble), diaľkarka Eva Murková (1983 Budapešť) a Jozef Pribilinec v chôdzi na 5000 m (1987 Lievin a 1988 Budapešť).

Dvadsaťosemročný Konopka, ktorý do finále postúpil ako druhý výkonom 20,35 m za obhajcom titulu Dánom Joachimom Olsenom (20,93), začal finále senzačne. Hneď v prvej sérii poslal 7,256 kg vážiacu guľu do vzdialenosti 21,32 m a ako prvý Slovák v histórii prekonal 21-metrovú hranicu. V druhom pokuse potom šokoval súperov zlepšením o ďalších 25 cm (21,57). Po prešľape v tretej sérii nasledovali opäť vrhy za 21 metrov (21,36, 21,14 a 21,40 m). Zverenec trénera Milana Haboráka vyhral pred Bielorusom Pavlom Lyžinom o 75 cm (20,82), tretí skončil Dán Olsen (20,55).

"Teší ma, že som konečne prelomil smolu a mám opäť medailu z veľkého šampionátu. Netvrdím, že som chcel vyhrať, ale na medailu som si trúfal. Dôležité bolo, že som hneď v prvom pokuse vrhol ďaleko. Spadla zo mňa tréma... Potom som už vedel, že víťazstvo mi neujde a mohol som úplne pokojne vrhať ďalej. Technicky to bolo dnes veľmi dobré, päť pokusov za 21 metrov ma potešilo," uviedol bezprostredne po svojom triumfe Mikuláš Konopka. A za čo vďačí takému výraznému zlepšeniu? "Schudol som o pätnásť kíl zo 125 na 110 a nič som nestratil na sile. Takto mi to vyhovuje oveľa viac. V lete by som chcel nadviazať na birminghamské výkony a zabojovať o popredné umiestnenia aj na MS v Osake.

Konopka, bývalý juniorský svetový šampión a dvojnásobný majster Európy do 22 rokov, bol známy tým, že na vrcholných podujatiach v kvalifikáciách exceloval, vo finále však potom výborný výkon nezopakoval. Stalo sa mu to na OH 2004 v Aténach, HME 2005 v Madride a aj MS 2005 v Helsinkách.

"Dúfam, teraz sa to nezopakuje," nádejal sa Konopka ešte pred odletom do Birminghamu. "Už šesť týždňov modelujem predpoludňajšiu kvalifikáciu s večerným finále, pričom večer vrhám zakaždým približne o pol metra viac ako ráno. Viem, že som schopný vrhať ďaleko dvakrát denne, päťkrát v týždni." Guliar z Čaty pri Želiezovciach v piatok v National Indoor Arene definitívne prelomil povesť muža, ktorý po dobrom výkone v kvalifikácii finále nezvláda.

Jeho tréner a švagor v jednej osbe Milan Haborák netáral do vetra, keď tvrdil, že Miki je v životnej forme. Cieľ, s akým jeho zverenec odletel do Birminghamu, vyslovil naplno až po piatkovej kvalifikácii. "Chce vyhrať! Má na to, len sa v myšlienkach nesmie zaoberať Dánom Olsenom," zdôraznil Haborák. Mikuláš Konopka jeho radu poslúchol a stal sa prvým halovým majstrom Európy v ére slovenskej samostatnosti.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Guliar Konopka sa stal majstrom Európy