Keď sa hráči dozvedali sumu, boli nadmieru spokojní, tvrdí šéf. Čo sa deje v Trnave?

Prezident Trnavy Peter Macho.

Keď sa hráči dozvedali sumu, boli nadmieru spokojní, tvrdí šéf. Čo sa deje v Trnave?

Prezident Trnavy Peter Macho. (Autor: archív P. Macho)
Prezident Trnavy Peter Macho.
Prezident Trnavy Peter Macho. (Autor: archív P. Macho)
Pavol Spál|26. okt 2023 o 08:00

Aj v zahraničí vnímajú klub ako výraznú značku.

Vo štvrtok (o 21.00) jeho tím privíta v rámci Európskej konferenčnej ligy dánsky Nordsjaelland. Prezident Spartaka Trnava PETER MACHO vo veľkom rozhovore pre Sportnet hovorí aj o finančných pomeroch v klube. 

„V tejto sezóne sme zarobili už jeden a pol násobok bežného rozpočtu,“ tvrdí šéf. Vysvetľuje, ako je to s platmi hráčov. Koľko investujú do mládeže? Vyrastá v Trnave výnimočný mladík? Mal to niekedy tréner Gašparík nahnuté? Akú funkciu má pripravenú pre Martina Škrtela?

Postup Trnavy do Európskej konferenčnej ligy (EKL) vyvolal eufóriu. Bol to váš plán, alebo ste ho výrazne prekročili?

Ak mám byť úprimný, tak je to prekvapenie. Určite sme chceli ísť v EKL čo najďalej. Najlepšie do skupiny. Už v treťom predkole sme však dostali Lech Poznaň, ktorý je ohromne silný klub. Má dvesto zamestnancov a ročný rozpočet tridsať miliónov eur. Keď sme videli ich infraštruktúru, štadión a všetko okolo, tak sme ihneď pochopili, že sme vo veľkom klube. Gól Lukáša Štetinu na 2:1 vonku bol veľmi dôležitý a dal nám nádej. Domáci zápas nám ukázal, že sme schopní s podporou fantastického publika zdolať kohokoľvek.

Váš klub hrá po piatich rokoch skupinu európskej súťaže. Čo to pre vás znamená? 

Spartak Trnava je dlhodobo na mape Európy, aj v zahraničí vnímajú klub ako výraznú slovenskú značku. Získané finančné prostriedky sú veľmi dôležité pre ďalší chod a rozvoj klubu. Financie budú použité na rozvoj infraštruktúry, skvalitnenie kádra. A časť prostriedkov investujeme do mládeže.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Čo je klubová filozofia? 
  • Vyrastá v Trnave výnimočný mladík?
  • Mal to niekedy tréner Gašparík nahnuté?
  • Aká platy sú v Trnave?
  • Ako je to s dlhmi?
  • Koľko investovali do najdrahšieho hráča?
  • Ako to je s prémiami?
  • Koľko investujú do mládeže?
  • Akú funkciu má pripravenú pre Martina Škrtela?

Podľa našich informácii je rozpočet Spartaka okolo troch miliónov eur. Vykryje vám získaná prémia od UEFA v hodnote štyroch miliónov celý rok?

Áno, pokryje nám určite celý rok. My však nesmieme zaspať na vavrínoch, aby sme v ďalšej sezóne mohli byť ešte úspešnejší. Musíme sa snažiť zháňať do klubovej kasy ďalšie peniaze. Či už cez marketing, televízne práva alebo vstupné. V tejto sezóne sa nám rozpočet určite ešte navýši. Poviem príklad. To, čo je vám niekto ochotný spraviť v domácej súťaži za tisícku, tak vám to v EKL urobí za trojnásobok. Každý chce využiť situáciu. Náš káder na poslednú chvíľu pred štartom EKL doplnili traja noví hráči, čiže je dnes dostačujúci. Rozpočet sa však o zopár tisíc eur navýšil. S príjmami rastie aj výdaj, to je bežné. Po účinkovaní v Európe sa ekonomicky vrátime do normálu, aby sme neskĺzli z nastúpenej filozofie.

V kluboch s podobným rozpočtom sa klubový rozpočet po postupe do skupiny EKL navýšil aj o milión eur. Je to aj váš prípad?

To určite nehrozí. Môj odhad je okolo tristotisíc eur. Netreba zabúdať, že nejakú časť z balíka si odkroja aj hráči. Na postupe majú veľkú zásluhu, tak sa im klub revanšuje. Čo sa týka prémii, tak budú inak ohodnotení ako v slovenskej lige.

Za víťazstvo v Slovenskom pohári si hráči rozdelili prémiu 100-tisíc eur. Koľko dostali za postup do EKL?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Keď sa hráči dozvedali sumu, boli nadmieru spokojní, tvrdí šéf. Čo sa deje v Trnave?