Futbalový pondelok: Tréner Crystal Palace potrestal hráčov za filmovanie

Počas víkendu sa začal hrať futbal aj na Slovensku.
Počas víkendu sa začal hrať futbal aj na Slovensku. (Autor: ILUSTRAČNÉ SITA/AP)
TASR|3. mar 2014 o 08:07

Zaujímavé správy z futbalových klubov z celého sveta i Slovenska v pondelok 3.3.

Deschamps povolal Guilavoguiho

Tréner francúzskej futbalovej reprezentácie Didier Deschamps povolal pred stredajším prípravným zápasom s Holandskom do národného tímu stredopoliara AS St. Etienne Josuhu Guilavoguiho.

Ten vo výbere nahradí kapitána Lille Ria Mavubu, ktorý si z nedeľňajšieho ligového duelu s Ajacciom (3:2) odniesol zranenie ľavého stehna.

Guilavogui má na konte päť reprezentačných štartov, naposledy hral za reprezentáciu vlani v septembri vo víťaznom stretnutí s Bieloruskom (4:2). Informáciu priniesla v pondelok agentúra AP.

Hráči Crystal Palace dostali pokuty za filmovanie

Futbalisti anglického klubu Crystal Palace Jerome Thomas a Marouane Chamakh dostali od trénera Tonyho Pulisa pokuty za predstieranie faulov v nedeľňajšom ligovom stretnutí so Swensea City (1:1). Informovala o tom agentúra Reuters.

Chamakhov pokus pohrať si s nervami hlavného arbitra sa ešte obišiel bez trestu, ale Thomasovo "filmovanie" už ocenil rozhodca Mike Dean žltou kartou. Pulis bol nahnevaný na oboch futbalistov. "Dostanú za to obaja finančnú pokutu. Je to zlozvyk. Ak ich potrestáme, tak si uvedomia, že také správanie na ihrisku nie je správne," povedal hlavný kouč Crystal Palace.

Majiteľ Birminghamu je odsúdený

Súd v Hong Kongu uznal majiteľa anglického futbalového klubu Birmingham City Carsona Yeunga vinným z "prania špinavých peňazí." Informovala o tom agentúra AP.

Yeung, ktorý minulý mesiac rezignoval na svoje vedúce funkcie v druholigovom ostrovnom klube, bol odsúdený na základe obvinení, že "prehnal" cez päť bankových účtov od januára 2001 do decembra 2007 celkovo 721 hongkongských dolárov (pozn. 93 miliónov amerických dolárov). Žalobcovia uviedli, že išlo o trestný čin.

Obvinenia sa nijako nevzťahujú na birminghamský futbalový klub, ktorý 54-ročný biznismen kúpil v roku 2009 za 81,5 milióna libier (pozn. 130 mil. USD). Birmingham v roku 2011 vyhral Ligový pohár a ukončil tak 48 rokov trvajúce suchoty bez zisku trofeje, ale v rovnakej ligovej sezóne vypadol z Premier League.

Eintracht zrejme vymení trénera

Tréner Armin Veh po skončení prebiehajúcej sezóny pravdepodobne opustí lavičku nemeckého futbalového bundesligistu Eintrachtu Frankfurt. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Veh mal podľa faz.net oznámiť svoj plánovaný odchod v kabíne hráčom v sobotu ráno pred stretnutím so Stuttgartom, v ktorom Frankfurt zvíťazil 2:1. Dôvody jeho pripravovaného odchodu nie sú známe. Klub oficiálne správu ešte nepotvrdil.

Veh prišiel do Frankfurtu v lete 2011 a priviedol klub naspäť do najvyššej nemeckej súťaže. S mužstvom sa mu podarilo prebojovať aj do Európskej ligy. Aktuálne patrí Frankfurtu s 25 bodmi z 23 zápasov dvanásta priečka v bundesligovej tabuľke.

Srbsko si musí napraviť povesť

Srbskí futbaloví fanúšikovia sú nahnevaní na výkony národného tímu v posledných neúspešných kvalifikačných cykloch a veria, že sa úspech dostaví v kvalifikácii EURO 2016. Pre denník Večernje Novosti to uviedol bývalý legionár MFK Košice a srbský reprezentant Nemanja Matič.

Srbskí reprezentanti neuspeli v kvalifikácii EURO 2012 ani v boji o postup na tohtoročný svetový šampionát v Brazílii. Matič, ktorého v januári kúpila FC Chelsea z Benfiky Lisabon, kam ho paradoxne pustila v roku 2011, má jasno v tom, čo očakávajú srbskí fanúšikovia.

"Musíme sa prebojovať na záverečný turnaj do Francúzska, pretože ľudia v Srbsku už majú dosť našich výhovoriek. Stále tvrdíme, že máme kvalitný káder, ale nakoniec nám postup vždy tesne unikne," povedal 25-ročný stredopoliar Matič pred stredajším prípravným zápasom v Dubline s Írskom.

Srbsko sa v kvalifikácii o postup na EURO 2016 predstaví v základnej I-skupine spoločne s Portugalskom, Dánskom, Arménskom a Albánskom. "Je to náročná skupina a Portugalsko je jednoznačným favoritom. V európskej kvalifikácii sa však nedá vybrať ľahká skupina. Musíme si vyhrnúť rukávy a dať sa do tvrdej práce, pretože najlepšie, ako si vybudovať rešpekt od elitného mužstva, akým je Portugalsko, je, že ho zdoláte."

Conte sa hnevá na Prandelliho

Tréner futbalistov Juventusu Turín Antonio Conte označil za nezdvorilé správanie kouča talianskej reprezentácie Cesare Prandelliho, ktorý na prípravný zápas so Španielskom nominoval aj nedoliečeného Giorgia Chiellinho.

Chiellini je jedným zo siedmich hráčov Juventusu v národnom výbere, ale súťažný zápas nehral pre problémy s lýtkovým svalom už tri týždne. Navyše, vedenie Juventusu uviedlo, že má pokračovať v liečbe aj tento týždeň.

"Očakával som, že tréner Prandelli aspoň zatelefonuje a opýta sa ako na tom je," povedal Conte, ktorého zverenci triumfovali v nedeľu na pôde milánskeho AC 2:0.

"Takéto spôsoby správania sa nie sú práve zdvorilé a slušné. Dávame talianskej reprezentácii množstvo hráčov a oni nám urobia toto. Myslím, že to nie je férové," citovala Conteho agentúra Reuters.

Conte potvrdil, že Chiellini už bol na lavičke náhradníkov aj na San Sire, ale nemal v pláne ho poslať na ihrisko. "Chiellini nehral už tri týždne. Začal s tréningom len v piatok a vzali sme ho preto do Milána, ale nechceli sme ho použiť do hry. Nahnevalo ma, že ho teraz pozvali do národného tímu. Toto rozhodne nie je spolupráca," dodal Conte.

Slaviu trénuje Holanďan

Novým trénerom českého futbalového tímu SK Slavia Praha sa stal Holanďan Alex Pastoor, vo funkcii skončil doterajší kouč Miroslav Koubek.

"Trénerovi ďakujeme za odvedenú prácu, ktorú vykonával s veľkou mierou profesionality a nasadenia. Mužstvo prevzal vo veľmi ťažkom čase, počas svojho pôsobenia odviedol obrovský kus práce. Poďakovanie patrí celému realizačnému tímu," uviedol predseda predstavenstva klubu Adam Řebíček.

Športového riaditeľa Karola Kisela doplnil Igor Kornejev, ktorý bude pracovať ako poradca športového úseku.

Alex Pastoor sa narodil 26. októbra 1966 v Amsterdame. Ako záložník strávil väčšinu kariéry v FC Volendam, ďalej hral za SC Heerenveen, belgický KRC Harelbeke a rakúsku Austriu Lustenau. Hráčsku kariéru ukončil v roku 2001.

Na trénerskú dráhu sa vydal ako mládežnícky kormidelník v AZ Alkmaar, kde pôsobil do roku 2005. V sezóne 2005/2006 viedol rezervný tím tureckého Fenerbahce Istanbul. V rokoch 2006 - 2008 pracoval ako asistent trénera SC Heerenveen. V ročníku 2008/2009 ho vymenovali za mládežníckeho trénera Feyenoordu Rotterdam. Potom viedol SBC Excelsior, ktorý priviedol do najvyššej holandskej súťaže. Neskôr koučoval Nijmegen. Informoval o tom klubový web SK Slavia.

Slavii Praha patrí po 18. kolách Gambrinus ligy 2013/2014 až 10. priečka so ziskom 19 bodov. Na jeseň utŕžilo mužstvo viacero debaklov.

Rutten nahradí Koemana

Päťdesiatjedenročný Fred Rutten sa od budúcej sezóny stane novým hlavným trénerom futbalistov Feyenoordu Rotterdam. Na lavičke slávneho holandského klubu nahradí Ronalda Koemana, ktorý mužstvo v lete po troch rokoch opúšťa.

Podľa agentúry dpa sa Rutten dohodol s predstaviteľmi Feyenoordu na ročnej zmluve. Rutten v minulosti trénoval nemecké Schalke 04 i popredné holandské kluby Twente Enschede, PSV Eindhoven a Vitesse Arnhem.

Feyenoordu nevychádza prebiehajúca sezóna podľa predstáv, rotterdamský klub figuruje v tabuľke holandskej Eredivisie po 26 odohratých kolách až na štvrtom mieste. Na vedúci Ajax Amsterdam, s ktorým v sobotňajšom šlágri prehral doma 1:2, stráca dvanásť bodov.

Nemcom chýba Bender

Nemecká futbalová reprezentácia sa v stredajšom medzištátnom prípravnom zápase proti Čile musí zaobísť bez defenzívneho stredopoliara Larsa Bendera, ktorého trápi zranenie zadného stehenného svalu.

Otázny je štart útočníka Miroslava Kloseho. Tridsaťpäťročný veterán má narazenú panvovú kosť a problémy aj v oblasti brušných svalov, ale lekári sa ho snažia dať dokopy, aby bol pripravený nastúpiť.

Vo výbere trénera Joachima Löwa sú aj štyria nováčikovia - útočník Pierre-Michel Lasogga, stredopoliar André Hann a obrancovia Matthias Ginter a Shkodran Mustafi.

Tréner povedal, že Philipp Lahm bude hrať v strede poľa a Kevin Grosskreutz, ktorý sa do reprezentácie vracia po troch rokoch, zaujme pozíciu na pravom kraji obrany.

Conte je opäť trénerom roka

Kouč Juventusu Turín Antonio Conte získal ocenenie Tréner roka v talianskej Serii A. Za najlepšieho trénera si ho zvolili jeho kolegovia na lavičkách klubov najvyššej futbalovej súťaže na Apeninskom polostrove.

Conte získal 26 z celkového počtu 64 hlasov a druhý rok po sebe si vyslúžil prestížnu cenu, tzv. Zlatú lavičku (Panchina d'oro). Druhé miesto v ankete obsadil Vincenzo Montella z Fiorentiny, tretí bol Walter Mazzarri, ktorý v minulej sezóne skončil s Neapolom v tabuľke na "striebornej" priečke a následne zamieril do milánskeho Interu.

Anketa bola založená na výsledkoch zo sezóny 2012/2013, v ktorej Juventus vybojoval druhý majstrovský titul v rade. "Vyhrať túto cenu druhý rok po sebe ma napĺňa hrdosťou. Venujem ju mojej rodine, realizačnému tímu a samozrejme mojim hráčom, bez ktorých by som tu teraz nestál," citovala agentúra AP slová Conteho.

V Serii B získal cenu pre najlepšieho kormidelníka Eusebio Di Francesco, ktorý prvýkrát v histórii priviedol Sassuolo medzi taliansku elitu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Futbalový pondelok: Tréner Crystal Palace potrestal hráčov za filmovanie