Futbalové prestupy: Utorok 14.1. - Senicu posilní Brazílčan

(Autor: ILUSTRAČNÉ TASR / AP)
SITA|14. jan 2014 o 11:44

Všetky zaujímavé správy okolo futbalových prestupov z celého sveta.

Do Senice prišiel Vítor Gava

Slovenský futbalový klub FK Senica angažoval brazílskeho obrancu Vitora Gavu. Vicemajster o tom informoval TASR prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy.

"Obrannú formáciu Záhorákov vystuží na jar mladý Brazílčan Vitor Gava Anselmo, ktorý do Senice prichádza z brazílskeho Arapongas E.C. Dvadsaťdvaročný urastený obranca dnes podpísal zmluvu na dva a pol roka," stojí v utorňajšom oficiálnom komuniké Senice.

Gava sa Seničanom prvýkrát predviedol vlani v lete. V prípravnom zápase proti Senici jeho Arapongas zvíťazil 2:0.

"Mladý Brazílčan nás hneď zaujal. V tíme bol kapitánom i vodcovskou osobnosťou. Od tohto momentu sme ho začali sledovať. O možnom príchode do Senice sme sa s ním bavili už dlhšiu dobu. Sme radi, že po dlhšom rokovaní sa nám podarilo prestup spečatiť. S Gavom sme podpísali zmluvu na 2,5 roka," povedal prezident FK Senica Viktor Blažek.

Talentovaný Brazílčan v Európe nikdy nepôsobil. Prestup do Senice mal však jednoduchší. V tíme pôsobia totiž jeho dvaja bývalí spoluhráči, kamaráti z Arapongas.

"O Senici som sa s Hiagom či Robertom veľa bavil. O klube hovorili vždy v samých superlatívoch. Preto ma veľmi teší, že som v Senici. Angažmán beriem ako výzvu. Chcem sa pobiť o miesto v zostave. Chcem hrávať a pomôcť tímu k víťazstvám," uviedol Gava, ktorý so Senicou zatiaľ netrénuje.

Absolvoval však vstupné lekárske i kondičné testy. Do tréningového procesu za zapojí v stredu.

Zlatan sa ponúkol Kloppovi

Na pondelkovom galavečere spojenom s odovzdávaním ocenení Zlatá lopta FIFA v Zürichu, ktorý organizovala Medzinárodná futbalová federácia, sa zúčastnení výborne bavili.

Svedčí o tom aj rozhovor medzi švédskym útočníkom Zlatanom Ibrahimovičom, ktorý získal Cenu Ferenca Puskása FIFA za najkrajší gól v roku 2013, a trénerom Borussie Dortmund Jürgenom Kloppom.

Zlatan sa v krátkom rozhovore opýtal Kloppa: "Kedy ma kúpiš do Borussie?", na čo kormidelník Dortmundu zareagoval: "Musel by som predať celé mužstvo."

Aktuálne kanonier parížskeho St. Germain vtipne pokračoval: "Nie, nemusíš, prídem zadarmo!", narážajúc zrejme na nedávnu informáciu o prestupe poľského útočníka Roberta Lewandowského do Bayernu Mníchov po skončení sezóny 2013/2014.

Klopp sa "chytil háčika" a na "Ibrove" slová upozornil neďaleko stojacich novinárov.

Prestížne ocenenie Zlatá lopta FIFA 2013 pre najlepšieho hráča uplynulého kalendárneho roka získal Portugalčan v službách Realu Madrid Cristiano Ronaldo.

Mutu odchádza do Ploješti

Rumunský futbalový veterán Adrian Mutu opúšťa francúzsky klub AC Ajaccio, s ktorým sa dohodol na predčasnom ukončení spolupráce.

Obe strany sa ústne dohodli na rozviazaní kontraktu a novým zamestnávateľom 35-ročného útočníka by sa mohol stať Petrolul Ploješť.

Mutu strelil v minulom ročníku 11 gólov za korzický klub a pomohol mu k udržaniu sa medzi francúzskou elitou. Neskóroval však v žiadnom z deviatich tohtosezónnych stretnutí.

Adrian Mutu v minulosti hrával aj za Juventus Turín a FC Chelsea.

Semina v Trnave skončil

V tíme účastníka najvyššej slovenskej futbalovej súťaže FC Spartak Trnava už nepokračuje albánsky obranca Klodian Semina.

Čoskoro 25-ročný stopér bol u "andelov" na skúške od začiatku zimnej prípravy, vedenie Spartaka sa rozhodlo ukončiť s ním spoluprácu po sobotňajšom prípravnom dueli proti vlastnej juniorke (3:1).

Naopak, v Trnave zatiaľ pokračujú ďalší zahraniční hráči - stopéri Andrej Čaušič a Mikk Reintam a srbský brankár Bojan Kneževič.

"S tímom cestujú vo štvrtok aj na sústredenie do maďarského Lipótu. Tam ich chcú tréneri vidieť v ďalších tréningových jednotkách a prípravných stretnutiach," informoval agentúru SITA prostredníctvom tlačovej správy PR a event manažér Spartaka Trnava Marek Ondrejka.

V Trenčíne podpísali Nigérijskí reprezentanti

Dvojica mladých nigérijských futbalových reprezentantov Moses Simon a Madu Kingsley podpísala s corgoňligovým klubom AS Trenčín zmluvy zhodne na tri roky. Informoval o tom portál supersport.com.

Obaja Nigérijčania sa vlani predstavili na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov v Turecku. Osemnásťročný krídelník

Simon si v Trenčíne obliekať dres s číslom 11, jeho rovesník ľavý obranca Kingsley dostal "dvadsaťdeviatku".

"Mojím cieľom je pomôcť klubu dosiahnuť jeho ambície. Najradšej by som vyhral ligu, ale to je ešte veľmi ďaleko. Najprv si musím vybojovať miesto v tíme," uviedol po príchode do klubu pre oficiálny web Trenčanov Simon.

"Chalani sú skvelí, veľmi priateľskí. Rovnako tréneri na mňa zapôsobili svojím prístupom," vyhlásil Simon, ktorého doplnil jeho krajan Kingsley: "Nevedel som, do čoho idem, ale hneď prvé dni ma upokojili. Spoluhráči sú výborní. Cítime sa skoro ako doma."

Farkaš by mal podpísať v Sosnowci

Slovenský futbalista Michal Farkaš je blízko k podpisu zmluvu s treťoligovým poľským klubom Zaglebie Sosnowiec.

Dvadsaťosemročný obranca by mal podľa špecializovaného portálu 90minut.pl podpísať kontrakt na poldruha roka. M. Farkaš odohral na jeseň desať zápasov za štvrtoligový tím Ruch Radzionków, strelil v nich tri góly.

Rodák zo Zlatých Moraviec začal svoju profesionálnu kariéru v FC Nitra, pokračoval v českom Jablonci a okrem Radzionkówa, za ktorý hrával aj v rokoch 2010 - 2011, pôsobil aj v klube GKS Katovice.

Trénerom Michaloviec je Duda

Novým koučom slovenského druholigového futbalového klubu MFK Zemplín Michalovce sa stal Ondrej Duda. Po odchode Jozefa Bubenka bol rodák zo Sniny najvážnejším kandidátom na trénerskú stoličku východniarov.

"S pánom Dudom sme sa dohodli na spolupráci do leta. Poznáme ho, on pozná klub, keďže v ňom v minulosti pôsobil. Aj preto padla voľba práve na neho," povedal pre denník Korzár predseda predstavenstva Michaloviec Igor Šoltinský.

Štyridsaťdvaročný kormidelník sa vracia do Michaloviec po roku a pol, prvý raz však bude šéfom realizačného tímu A-mužstva. Jeho asistentom bude Anton Šoltis.

"Teším sa na opätovné pôsobenie v Michalovciach. Nechceme ustúpiť z pozícií, naším cieľom je pokračovať v načatej práci a dobrou hrou udržať divákov na tribúnach. Po odchode viacerých hráčov dostanú šancu odchovanci," dodal Duda, ktorý doteraz tri roky pôsobil v saudskoarabskom tíme Al-Ansar.

Praženica v Rimavskej skončil

Karol Praženica v pondelok rezignoval z funkcie trénera slovenského druholigového futbalového klubu MŠK Rimavská Sobota. Štyridsaťtriročný kouč ešte minulý týždeň odštartoval s mužstvom zimnú prípravu.

"Nedohodli sme sa na novej zmluve. Hráčom aj mne vypršala 30. novembra platnosť kontraktu na päť mesiacov a pri jej podpise sme vyšli v ústrety vedeniu klubu, ktoré nás požiadalo, aby sme sa na jeseň uskromnili, a že situácia sa cez zimu zlepší. Zdá sa však, že to bude ešte horšie. Mrzí ma, že klub si nedokáže finančne udržať nenáročných hráčov," povedal Praženica pre utorňajšie vydanie denníka Šport.

Kubík odišiel do Ergotelis

Slovenský futbalový krídelník František Kubík sa upísal do konca aktuálnej sezóny gréckemu prvoligistovi FC Ergotelis. Informovalo o tom utorňajšie vydanie denníka Šport.

Dvadsaťštyriročný Kubík na Slovensku pôsobil v corgoňligovom Trenčíne, v zahraničí obliekal dresy Arsenalu Kyjev, Tavriji Simferopoľ, Kubaňu Krasnodar a holandského ADO Den Haag.

"Predstavitelia Ergotelisu boli korektní a konkrétni. Naskočím do rozbehnutej súťaže, čo bude bez prípravy s tímom náročné, ale urobím všetko, aby som v ničom nezaostával," povedal Kubík pre Šport s tým, že debut v novom tíme absolvuje už cez víkend v lige proti Škode Xanthi.

Ergotelisu patrí v tabuľke gréckej najvyššej súťaže 13. pozícia.

Bystrica zmenila termíny

V programe prípravných zápasov slovenského prvoligového futbalového klubu FK Dukla Banská Bystrica sa udiali zmeny hneď na jeho začiatku. Informovala o tom oficiálna stránka "vojakov".

Banskobystričania mali odohrať svoj prvý zápas 19. januára proti poľskému Ruchu Chorzów, namiesto toho si už v utorok 14. januára zmerajú sily s účastníkom najvyššej štvrtej slovenskej súťaže TJ Gabčíkovo.

Duel je na programe o 13.00 h na štadióne v obci Ňárad. V piatok 17. januára čaká na zverencov Norberta Hrnčára súboj proti corgoňligistovi DAC Dunajská Streda.

V kádri Banskej Bystrice je momentálne na skúške viacero zahraničných hráčov.

"Od soboty sa k mužstvu pripojila šestica hráčov na skúšku. Dvaja Argentínčania a dvaja Balkánci. Až na jednu výnimku sú to hráči do ofenzívy. Chceli by sme ich vidieť minimálne v dvoch prípravných zápasoch, ktoré odohráme v tomto týždni," povedal pre fkdukla.sk športový riaditeľ Banskej Bystrice Martin Poljovka.

Slováci hrajú v Izraeli

Slovenská futbalová reprezentácia odohrá prvý zápas v roku 2014 proti Izraelu v meste Netanya 5. marca. O dejisku prípravného stretnutia informoval v utorok oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

"Prvý reprezentačný zápas odohrá tím Jána Kozáka 5. marca na štadióne v meste Netanya, ktoré sa nachádza cca 30 km severne od Tel Avivu. Ide o úplne nový štadión, ktorý bol do užívania odovzdaný na jeseň 2012. Čas výkopu nebol ešte stanovený," informoval www.futbalsfz.sk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Futbalové prestupy: Utorok 14.1. - Senicu posilní Brazílčan