Odpisovali ma, priznal. Lepšie čísla nikdy nemal, ale Calzona ho stále vynecháva

Albert Rusnák ml. strieľa gól v MLS vo farbách Seattle Sounders.
Albert Rusnák ml. strieľa gól v MLS vo farbách Seattle Sounders. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|7. okt 2024 o 14:00

Albert Rusnák má v MLS bilanciu 10 gólov a 15 asistencií.

BRATISLAVA. Lionel Messi sa v zámorskej MLS teší zo zisku trofeje, ktorú si Inter Miami vybojoval ako najlepší tím po základnej časti.

Najlepšou aktuálnou formou sa však pýšia Seattle Sounders, pričom výrazný podiel na ich vzostupe v tabuľke má slovenský futbalista Albert Rusnák.

Počas minulého týždňa vyhralo Seattle v priebehu štyroch dní dva zápasy na ihriskách súperov a Rusnák bol pri všetkých štyroch góloch.

Proti Vancouveru (3:0) premenil penaltu, asistoval pri treťom góle a pri tom úvodnom zahrával rohový kop, po ktorom skóroval Georgi Minoungou.

V nedeľu na pôde Colorada strelil jediný gól duelu, ktorý bol jeho jubilejný desiaty v sezóne. Okrem toho má na konte aj pätnásť asistencií. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Vancouver - Seattle

"Nie som typ hráča, ktorý máva skvelé štatistiky, ale futbal nie je iba o nich. Je veľa spôsobov ako môžete byť dobrým hráčom a pomôcť tímu zvíťaziť. Samozrejme, góly tomu pomáhajú. 

Ten proti Coloradu nebol môj najkrajší, ale všetky sa počítajú rovnako. Som šťastný, že máme tri body a budeme hostiť prvé kolo play-off. Stále hráme o miestenku v Lige majstrov," povedal Rusnák americkým novinárom.

Nie všetko je o štatistikách

Tridsaťročný futbalista sa vyjadril, že prežíva najlepšie obdobie kariéry. Po Jordanovi Morrisovi (13) je druhým najlepším strelcom tímu. 

V porovnaní s typickou útočnou deviatkou odohral Slovák o dva zápasy menej. Najmä začiatok sezóny rozhodne nebol podľa jeho predstáv.

Zranil sa deň pred úvodným zápasom, prvé dva duely musel vynechať a v ďalších dvoch nastúpil len na záverečnú polhodinu ako striedajúci hráč.

"Po zranení mi istý čas trvalo, kým som sa dostal do rytmu. Pamätám si, že veľa ľudí mi na začiatku sezóny neverilo a odpisovali ma," povedal. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Colorado - Seattle

"Americké športy sú založené na štatistikách. Keď sú dobré, všetci sú spokojní. Pre mňa to nie je najdôležitejšie. Snažím sa dobre trénovať, byť profesionálom, dobrým spoluhráčom a robiť správne malé veci.

To, že sa mi darí, je zásluha mojich spoluhráčov. Nezoberiem si loptu, nepredriblujem s ňou okolo všetkých a sám dám gól. Myslím si, že čím lepšie začalo hrať mužstvo, tým lepšie som hral aj ja," uviedol Rusnák. 

Otec mu posiela videá

O svojich výkonoch takmer na dennej báze hovorí so svojím otcom Albertom Rusnákom st., ktorý donedávna viedol reprezentačný tím do 19 rokov.  

"Má teraz trochu viac času a posiela mi krátke videá, ktoré si spolu rozoberáme. Povedal som mu, že sa musí asi veľmi nudiť (smiech). 

Avšak zdá sa, že to funguje, takže vďaka patrí aj jemu. Rozprávať sa o zápasoch nie je len práca, ale pre našu rodinu je to náš život. 

O futbale sa rozprávame viac než o čomkoľvek inom. Som si istý, že je šťastný, hrdý a poviem mu, nech v tých videách pokračuje," povedal Rusnák ml.

Albert Rusnák sa teší z gólu.
Albert Rusnák sa teší z gólu. (Autor: Seattle Sounders FC/X)

Napriek tomu, že sezóna pre neho nezačala dobre a koncom roka mu vyprší kontrakt, necítil sa byť pod tlakom. Aj keď patrí k hráčom, ktorí toho veľa nepovedia, chce byť lídrom. Výkonmi a profesionálnym prístupom.

V seniorskej reprezentácii debutoval ako 22-ročný pod vedením Jána Kozáka. Celkovo nastúpil v 38 zápasoch, strelil sedem gólov, no od príchodu Francesca Calzonu na lavičku Slovenska už šancu nedostal.

Na októbrovom zraze taliansky tréner vysvetlil prečo:

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Odpisovali ma, priznal. Lepšie čísla nikdy nemal, ale Calzona ho stále vynecháva