VIDEO: Uruguaj zvládol skupinovú fázu bez zaváhania, USA sa s turnajom lúči

Radosť futbalistov Uruguaju
Radosť futbalistov Uruguaju (Autor: TASR/AP)
TASR|2. júl 2024 o 07:36

Prvýkrát v histórii organizátor nepostúpil zo skupinovej fázy.

KANSAS CITY. Futbalisti Uruguaja potvrdili stopercentnú bilanciu v základnej C-skupine kontinentálneho šampionátu Copa America v USA.

V Kansas City zdolali domácu reprezentáciu 1:0 gólom Mathiasa Oliveru a do štvrťfinále sa dostali z prvého miesta. Z druhej priečky postúpila Panama, ktorá triumfovala nad Bolíviou 3:1.

Rozhodujúci moment prišiel v 66. minúte, keď sa presadil obranca Mathias Olivera. Opakované zábery ukázali, že Olivera bol pri prvom kontakte Ronalda Arauja s loptou v ofsajde, ale napriek dlhému skúmaniu VAR peruánsky rozhodca Kevin Ortega rozhodol, že gól platí. Uruguaj tak prvýkrát od roku 1959 vyhral tri zápasy v skupine.

Tímu chýbal pre suspendáciu na lavičke tréner Marcelo Bielsa, nahradil ho jeho asistent Pablo Quiroga. Vo štvrťfinále sa stretnú s druhým tímom z D-skupiny.

VIDEO: Zostrih zápasu USA - Uruguaj

Domáci po prehre s Panamou (1:2) nezískali bod ani proti favoritovi a na turnaji končia. Prvýkrát v histórii organizátor nepostúpil zo skupinovej fázy.

"Vieme, že sme schopní predviesť lepšie výkony, ale na tomto šampionáte sme to neukázali. Mali sme si počínať lepšie. Prehodnotíme celý turnaj a potom zistíme, kde sme zlyhali," povedal kormidelník Gregg Berhalter podľa agentúry AFP a vyjadril sa aj ku gólovej situácii súpera: "Nerozumiem tomu, mám pocit, že pravidlo o ofsajde poznám celkom dobre. Je to sklamanie."

Američania potrebovali bodovať, no mohlo im k postupu pomôcť aj zaváhanie Panamy. Mužstvo Thomasa Christiansena však v Orlande potvrdilo triumf nad hostiteľmi turnaja a Bolíviu zdolalo rozdielom dvoch gólov.

V 79. minúte Eduardo Guerrero upravil na 2:1 a v závere potvrdil víťazstvo Cesar Yanis. Panama sa vo štvrťfinále stretne s víťazom D-skupiny.

Copa America - skupina C:


Bolívia - Panama 1:3 (0:1)

Góly: 69. Bruno Miranda - 22. Fajardo, 79. Guerrero, 90.+1 Yanis

USA - Uruguaj 0:1 (0:0)

Gól: 66. M. Olivera

Tabuľka skupiny C

Poradie

Krajina

Zápasy

V

R

P

Skóre

Body

1.

Uruguaj

3

3

0

0

9:1

6

2.

Panama

3

2

0

1

6:5

3

3.

USA

3

1

0

2

3:3

3

4.

Bolívia

3

0

0

3

1:10

0

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Uruguaj zvládol skupinovú fázu bez zaváhania, USA sa s turnajom lúči