VIDEO: Kanada oslavuje historický postup na Copa América. Hrdinom tímu sa stal brankár

Futbalisti Kanady oslavujú postup.
Futbalisti Kanady oslavujú postup. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|6. júl 2024 o 07:52

Futbalisti Venezuely po bezchybnom výkone v skupinovej fáze končia pred bránami semifinále.

Copa América 2024 - štvrťfinále

Venezuela - Kanada 1:1 (0:1), 3:4 v rozstrele z 11 m

Góly: 65. Rondón - 13. Shaffelburg

ARLINGTON. Futbalisti Kanady zvíťazili v penaltovom rozstrele nad Venezuelou 4:3 a po prvý raz sa dostali do semifinále Copa América 2024.

Na štadióne AT&T v texaskom Arlingtone sa duel po riadnom hracom čase skončil remízou 1:1.

Po piatich pokusoch v rozstrele bol stav vyrovnaný, no Wilker Angel z Venezuely nepremenil šiesty pokus svojho tímu a postup Kanady následne spečatil Ismael Kone.

"Emócie sú veľké, som šťastný za všetkých, ktorí nás podporujú," povedal Crepeau, ktorý si v rozstrele pripísal dva zákroky, pre Fox Sports.

"Je to veľa práce a teraz máme ovocie našej tvrdej práce. Je úžasné byť v semifinále Copa América. Myslím si, že každý si musí uvedomiť, že táto krajina a jej futbalisti si zaslúžia rešpekt."

Kanada, ktorá hrá na svojej prvej Copa América, sa v utorok v New Jersey stretne s Argentínou, s ktorou zabojuje o finále, ktoré je na programe 14. júla.

Semifinále bude odvetou úvodného zápasu turnaja, v ktorom obhajca titulu Argentína zvíťazila 2:0.

VIDEO: Zostrih zápasu Venezuela - Kanada

Priebeh zápasu

Kanada, ktorá v troch zápasoch skupinovej fázy strelila len jeden gól, začala zápas nezvyčajným tlakom, ktorý využil už v 13. minúte, keď Jacob Shaffelburg usmernil krížnu strelu Jonathana Davida.

Po strelení gólu Shaffelburg podržal dres spoluhráča Tajona Buchanana, ktorý tento týždeň na tréningu utrpel zlomeninu nohy.

Gólová oslava Jacoba Shaffelburga.
Gólová oslava Jacoba Shaffelburga. (Autor: TASR/AP)

Zverenci Jesseho Marscha v prvom polčase premárnili niekoľko šancí na zvýšenie náskoku, Shaffelburg otestoval brankára Rafaela Roma z hranice pokutového územia, zatiaľ čo David po situácii jeden na jedného poslal pokus mimo.

Venezuela sa snažila o gól a mala viac loptu vo svojej moci, ale jej strely z diaľky neboli úspešné, pričom najlepší strelec všetkých čias Salomon Rondon dvakrát zlyhal na brankárovi Crepeauovi.

V 52. minúte vystrelil z tesnej blízkosti nad brvno kanadský hráč Cyle Larin. O dve minúty neskôr sa odrazená lopta dostala k nohám Joseho Martineza z Venezuely v pokutovom území na druhej strane, ale aj jeho pokus išiel vysoko.

Venezuela napokon v 64. minúte vyrovnala zásluhou Rondona, ktorý si všimol vybehnutie kanadského brankára a odvážnym lobom ho prekonal do prázdnej brány.

Bol to 44. gól bývalého útočníka Evertonu a Newcastle United za Venezuelu.

Kanada dobre reagovala na vyrovnanie a náhradník Liam Millar sa v 67. minúte snažil z tesného uhla skórovať, no neuspel.

Následne Tani Oluwaseyi v priebehu štyroch minút vyslal dve strely nad brvno, ale streliť víťazný gól sa už nepodarilo ani jednému z tímov.

Fotka zo zápasu Venezuela - Kanada.
Fotka zo zápasu Venezuela - Kanada. (Autor: TASR/AP)

Máme obrovský sen, hovorí tréner Venezuely

Venezuela vypadla po perfektnej skupinovej fáze, v ktorej vyhrala všetky tri zápasy.

Ich výkony na Copa América sú dobrým znamením pre hlavný cieľ manažéra Fernanda Batistu, ktorým je sa kvalifikovať na historicky prvý svetový šampionát.

"Je to dlhý proces. Máme obrovský sen, za ktorým ideme, všetci Venezuelčania sa chcú kvalifikovať na majstrovstvá sveta. A Copa América nám dala možnosť posilniť náš tím," povedal Batista prostredníctvom tlmočníka.

Po prvých šiestich kvalifikačných zápasoch sa Venezuela nachádza na štvrtom mieste v boji o šesť automatických miesteniek na majstrovstvá sveta 2026.

Ďalší dvaja semifinalisti vzídu zo zápasov Kolumbia - Panama a Uruguaj - Brazília.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Kanada oslavuje historický postup na Copa América. Hrdinom tímu sa stal brankár