Turecko
Turecko
EURO 2024
22.06.2024, Skupina F
0 - 3
0:2
Portugalsko
Portugalsko

Kuriózny vlastný gól aj udivený komentátor. Ronaldo a spol. sa bavili futbalom

Brankár Altay Bayindir a Zeki Celik po vlastnom góle v zápase Portugalsko - Turecko.
Fotogaléria (17)
Brankár Altay Bayindir a Zeki Celik po vlastnom góle v zápase Portugalsko - Turecko. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|22. jún 2024 o 19:55 (aktualizované 22. jún 2024 o 22:30)

Futbalisti Portugalska zdolali Turecko v zápase skupiny F na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina F

Turecko - Portugalsko 0:3 (0:2)

Góly: 21. B. Silva, 28. Akaydin (vl.), 56. Fernandes

ŽK: Bardakci, Akaydin, Celik - 39. Leao, Palhinha

Rozhodcovia: Zwayer - Lupp, Achmüller (všetci Nem.).

Turecko: Bayindir - Celik, Akaydin (75. Demiral), Bardakci, Kadioglu - Calhanoglu, Ayhan (58. Yuksek) - Akgün (70. Güler), Kökcü (46. Yazici), Aktürkoglu (58. Yildiz) - Yilmaz

Portugalsko: Costa - Cancelo (68. Semedo), Dias, Pepe (83. A. Sliva), Mendes - Vitinha (88. J. Neves), Palhinha (46. R. Neves), Fernandes - B. Silva, Ronaldo, Leao (46. Neto)

DORTMUND. Futbalisti Portugalska vyhrali aj svoj druhý zápas na EURO 2024. Po výhre nad Českom 2:1 zdolali Turecko jednoznačnejšie 3:0.

Pomohol im k tomu aj azda najkurióznejší gól v rámci prebiehajúceho turnaja. Obranca Samet Akaydin si nevšimol, že brankár Altay Bayindir je vybehnutý, a tak sa jeho "malá domov" skončila druhým gólom favorita.

Cristiano Ronaldo síce naďalej čaká na svoj prvý gól na šampionáte, no v 56. minúte sa nezachoval sebecky a v situácii dvaja na brankára doprial presný zásah Brunovi Fernandesovi.

V podobných situáciách často zakončuje sám, no tentokrát prekvapil aj komentátora priameho televízneho prenosu Mariána Červenku.

"Absolútne žasnem, čo som teraz videl. Celý zápas sa bavíme o tom, že Ronaldo sa snaží strieľať z každej pozície, ale momentálne prihral ako správny kapitán do prázdnej bránky a Fernandes nemohol nedať," povedal.

Portugalčania odohrajú záverečný duel 26. júna o 21.00 h v Gelsenkirchene proti Gruzínsku, Turecko nastúpi v rovnakom čase v Hamburgu proti Čechom.

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Turecko - Portugalsko na EURO 2024

I. polčas:

Turecko nastúpilo na druhý skupinový duel so štyrmi zmenami v zostave vrátane brankára, keď sa medzi tri žrde postavil Bayindir namiesto Günoka. Portugalčania nastúpili v systéme 4-3-3 a do stredu poľa prišiel Palhinha.

Fotogaléria zo zápasu Turecko - Portugalsko na EURO 2024 (skupina F)

Prvá šanca prišla už v druhej minúte, no Ronaldovi nesadla strela z voleja, ktorá skončila v náručí brankára. O štyri minúty neskôr mal ešte väčšiu Aktürkoglu, ale ani jemu sa nevydarila a tiesnený na päťke loptu zle trafil.

Portugalčania boli aktívnejší, snažili sa tvoriť a v 21. minúte prišla gólová odmena. Po akcii na ľavej strane zrazil turecký obranca loptu rovno do nábehu Silvu a ten z desiatich metrov rozvlnil sieť.

O sedem minút neskôr bolo už 2:0, po obrovskej chybe celej tureckej obrany. Turci stratili loptu na poliacej čiare, Portugalčania rozbehli rýchly brejk, no nerozumeli si a Cancelo poslal prihrávku do miest, kde nikto nebol.

Zobral ju Akaydin, ktorý bol úplne sám, no rozhodol sa pre malú domov, ktorú však poslal dva metre od brankára a on ani Bardakci ju už nestihli zastaviť pred bránkovou čiarou. Vzápätí mohol znížiť po peknej sólovej akcii Aktürkoglu, jeho strelu k ľavej žrdi vytlačil Costa.

II. polčas:

Portugalčania rozhodli desať minút po zmene strán, keď si Ronaldo nabehol na pas za obranu a spolu s Fernandesom sa dostali do brejku dvaja na brankára.

Kapitán mohol strieľať sám, no nezištne prihral svojmu spoluhráčovi a ten doklepol loptu do prázdnej brány - 3:0. Turci potom využili všetky striedania, ale proti pevnému bloku Portugalčanov sa nedokázali presadiť.

V závere sa už len dohrávalo, no Portugalsko mohlo pridať ešte štvrtý gól. V 86. minúte sa po dlhšej dobe dostalo pred súperovu šestnástku, ale Ronaldova prihrávka medzi obrancov bola pre B. Silvu pridlhá.

V závere druhého polčasu vybehli na ihrisko postupne traja fanúšikovia.

Hlasy po zápase:

/zdroj: UEFA/

Roberto Martinez, tréner Portugalska: "Myslím si, že sme hrali na rovnakej úrovni ako proti Česku, ale tentokrát sme dali prvý gól. Turci odštartovali dobre, no my sme sa im vyrovnali a keď sme skórovali, mali sme to pod kontrolou. Teraz môžeme dať šancu aj ďalším chalanom zo šatne."

Bernardo Silva, strelec prvého gólu: "Som šťastný za ďalšie tri body a prvé miesto v skupine. Čaká nás ešte dlhá cesta, ale dnes to bol z našej strany dobrý výkon."

Vincenzo Montella, tréner Turecka: "Hrali sme dobre asi 20 minút, vytvorili sme si šance, no potrestali našu prvú chybu. Druhý gól... také veci sa stávajú. Myslím si, že Portugalčania majú jeden z najlepších tímov v Európe a dnes to dokázali."

Ferdi Kadioglu, obranca Turecka: "Posledný zápas hráme s Českom a musíme hrať oveľa lepšie. Ja tomuto tímu verím. Zanalyzujeme si, kde sme robili chyby."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Kuriózny vlastný gól aj udivený komentátor. Ronaldo a spol. sa bavili futbalom