Turecko
Turecko
EURO 2024
18.06.2024, Skupina F
3 - 1
1:1
Gruzínsko
Gruzínsko

Gruzíncov nahnevalo bučanie Turkov počas hymny: Nerobí to dobrý obraz o ich krajine

Futbalisti Gruzínska
Fotogaléria (43)
Futbalisti Gruzínska (Autor: TASR/AP)
TASR|19. jún 2024 o 08:55

Gruzínsko odohralo prvý zápas v histórii na ME vo futbale.

DORTMUND. Tureckí futbalisti dali svojmu trénerovi Vincenzovi Montellovi najkrajší darček k 50. narodeninám, ktoré oslávil presne v deň zápasu s Gruzínskom.

Jeho zverenci vstúpili do zápolení v F-skupine na EURO 2024 v Nemecku utorkovým víťazstvom 3:1 nad debutantom na šampionáte, ktorý si napriek prehre získal sympatie fanúšikov.

"Bol to zápas hodný majstrovstiev Európy. Veľmi nám pomohli naši úžasní fanúšikovia, ktorí nás podporovali aj v ťažkých chvíľach. Toto víťazstvo patrí aj im," citovala AFP slová Montellu.

Víťazný gól na Vetsfálskom štadióne v Dortmunde, na ktorom mali prevahu v hľadisku tureckí priaznivci, strelil v 65. minúte stredopoliar Arda Güler. Devätnásťročný mladík z Realu Madrid potvrdil, že patrí medzi vychádzajúce hviezdy svetového futbalu.

"Z víťazstva mám veľkú radosť. Dúfam, že pomôžem tímu ešte ďalšími gólmi. Nezaujímajú ma osobné úspechy, všetko podriaďujem tomu, aby sme vyhrávali ako tím a dostali sa na šampionáte čo najďalej," povedal Güler po zápase, ktorý viedol jediný mimoeurópsky hlavný rozhodca Facundo Tello z Argentíny.

Fotogaléria zo zápasu Turecko - Gruzínsko na EURO 2024 (skupina F)

Pre Montellu mal duel s Gruzínskom špeciálnu príchuť. "Hráči mi dali najkrajší darček k päťdesiatke. Veľmi som si želal, aby sme do šampionátu vstúpili víťazstvom.

Vzdávam však hold tímu Gruzínska, ktoré nám cestu za ním neuľahčilo," dodal bývalý reprezentačný útočník "squadry azzurra", ktorý na klubovej úrovni zanechal najväčšiu stopu v Sampdorii Janov a AS Rím.

Druhým súperom Turkov, ktorí od semifinálovej účasti na ME 2008 nepostúpili zo skupinovej fázy, budú v sobotu Portugalci.

Pre Gruzíncov, ktorých viedol ako kapitán stopér bratislavského Slovana Guram Kašia, je šampionát v Nemecku veľká škola. Každý získaný bod by pre nich znamenal úspech, proti Turkom k nemu boli blízko.

"Dúfali sme v lepší vstup do turnaja, ale musím povedať, že som hrdý na mojich hráčov. Rýchlo sa učia a zlepšujú sa ako tím. Samozrejme, že prehra nikdy nikoho neteší.

Smutný som bol aj z toho, že tureckí fanúšikovia bučali pri gruzínskej hymne. Myslím, že to nerobí dobrý obraz o ich krajine. Ale atmosféra na štadióne bola skvelá," konštatoval Willy Sagnol, ktorý v roku 2021 prevzal kormidlo gruzínskej reprezentácie po Vladimírovi Weissovi.

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Gruzíncov nahnevalo bučanie Turkov počas hymny: Nerobí to dobrý obraz o ich krajine