Tuchel sa stal prvým Nemcom na lavičke Anglicka: Som hrdý. Je to veľké privilégium

Thomas Tuchel.
Thomas Tuchel. (Autor: REUTERS)
TASR, REUTERS|16. okt 2024 o 12:07 (aktualizované 16. okt 2024 o 14:45)

Nemecký tréner je len tretím zahraničným trénerom v histórii anglického národného tímu.

LONDÝN. Anglická futbalová federácia (FA) v stredu oficiálne predstavila nového trénera národného tímu Thomasa Tuchela.

Tuchel je tretím zahraničným trénerom v histórii anglického národného tímu po Švédovi Svenovi-Göranovi Erikssonovi (2001-2006) a Talianovi Fabiovi Capellovi (2007-2012).

"Sme nadšení, že sme angažovali Thomasa Tuchela, jedného z najlepších trénerov na svete a taktiež jeho asistenta Anthonyho Barryho," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ FA Mark Bullingham.

Tréner anglickej reprezentácie do 21 rokov, Lee Carsley, ktorý bol dočasne poverený vedením tímu po rezignácii Garetha Southgata po prehre Anglicka so Španielskom vo finále EURO 2024 v júli, bude pokračovať v dvoch nadchádzajúcich zápasoch Ligy národov.

Tuchel a Barry, ktorí spolupracovali v Chelsea a Bayerne Mníchov, začnú svoj angažmán 1. januára pred kvalifikáciou na Majstrovstvá sveta 2026.

"Som hrdý, že sa mi dostalo pocty viesť národný tím Anglicka. Už dlho cítim osobné prepojenie k tejto hre v tejto krajine, zažil som tu úžasné chvíle.

Viesť Anglicko je veľké privilégium a znamená možnosť pracovať s výnimočnou a talentovanou skupinou hráčov," vyhlásil nástupca Garetha Southgatea podľa AFP.

Tuchel dosiahol najväčší úspech s Chelsea v sezóne 2020/21, keď vyhral s londýnskym tímom Ligu majstrov.

Nemec naposledy pôsobil na lavičke giganta Bayernu Mníchov, no sezóna bola sklamaním. Bayern skončil tretí v Bundeslige za Bayerom Leverkusen a VfB Stuttgartom a prvýkrát od sezóny 2011-12 nevyhral titul.

Tuchelovou úlohou v Anglicku bude formovať mimoriadne talentovaný tím, ktorý zahŕňa hráčov ako Harry Kane, ktorého trénoval minulú sezónu v Bayerne, Jude Bellingham, Phil Foden, Declan Rice a Cole Palmer, aby dokázal uspieť na najväčšej futbalovej scéne.

"V úzkej spolupráci s Anthonym ako mojím asistentom urobíme všetko, čo je v našich silách, aby Anglicko bolo úspešné a aby sme urobili fanúšikov hrdých, Teším sa na našu spoločnú cestu," uviedol Tuchel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Tuchel sa stal prvým Nemcom na lavičke Anglicka: Som hrdý. Je to veľké privilégium