Prečo bol Slovan neškodný? Doma nemá konkurenciu, ale európsky trend mu uniká

David Strelec (vľavo) a brankár Vítězslav Jaroš v zápase SK Sturm Graz - ŠK Slovan Bratislava.

Prečo bol Slovan neškodný? Doma nemá konkurenciu, ale európsky trend mu uniká

Fotogaléria (25)
David Strelec (vľavo) a brankár Vítězslav Jaroš v zápase SK Sturm Graz - ŠK Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
David Strelec (vľavo) a brankár Vítězslav Jaroš v zápase SK Sturm Graz - ŠK Slovan Bratislava.
Fotogaléria (25)
David Strelec (vľavo) a brankár Vítězslav Jaroš v zápase SK Sturm Graz - ŠK Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|16. feb 2024 o 14:30

Slovan Bratislava zažil v pohárovej Európe ďalšie sklamanie.

BRATISLAVA. Pred necelým rokom bol bratislavský Slovan na Tehelnom poli blízko k tomu, aby postúpil do štvrťfinále Konferenčnej ligy. 

Pred vypredaným hľadiskom viedol v odvete nad Bazilejom po polčase 2:0, no náskok neudržal a zlyhal aj v rozstrele zo značky pokutového kopu. 

Tentokrát je však málo pravdepodobné, že si belasí účasť v osemfinále zopakujú. V prvom zápase play-off totiž podľahli Sturmu Graz 1:4.

"Do stavu 1:3 sme hrali dobre, čo sa stalo potom beriem na seba. Výsledok je taký aj zásluhou mojich zlých rozhodnutí. Škoda toho, dal sa tu uhrať lepší výsledok," sebakritický zhodnotil zápas tréner Vladimír Weiss st. 

Po prestávke sa k ničomu nedostal

Sturm pri decembrovom žrebe nepatril medzi najatraktívnejších súperov, ktorí hrozili Slovanu. Tréner Weiss si napríklad želal Ajax Amsterdam, no v hre boli aj Olympiakos, Betis Sevilla či Maccabi Haifa. 

Prvý polčas v Merkur Arene napĺňal papierové predpoklady. Domáci boli o niečo aktívnejší, ale Slovan výrazne nezaostával. Rýchlo reagoval na vedúci gól súpera, ľutovať mohol zaváhanie pri štandardnej situácii. 

Fotogaléria zo zápasu SK Sturm Graz - ŠK Slovan Bratislava (Európska konferenčná liga)

V pohárovej Európe sa mu to v tejto sezóne nestalo prvýkrát. Po rohu inkasoval doma proti Klaksvíku a po nacvičenom signáli využili na Tehelnom poli nekoncentrovanú obranu Slovana aj hráči Olimpije Ľubľana. 

"Prvý polčas bol solídny z oboch strán. Zápas mal vysoké tempo a bolo vidno, že oba tímy chcú postúpiť. Sturm vyhrával viac súbojov a hral viac kombinačne, Slovan zase hrozil z protiútokov.

Bola veľká škoda, že inkasoval po priamom kope, kde defenzíva nepôsobila najistejšie," povedal pre Sportnet bývalý slovenský reprezentant Peter Hlinka, ktorý za Sturm Graz odohral 96 zápasov a strelil deväť gólov.

Po zmene strán zažili fanúšikovia Slovana šok.

Belasí sa nedostali do jediného zakončenia a český brankár Vítězslav Jaroš takmer nebol v zábere televíznych kamier. Slovan bol bezzubý a neškodný.

"Ukázala sa kvalita Sturmu Graz. Domáci vysoko napádali, získavali odrazené lopty a aj striedajúci hráči priniesli do zápasu kvalitu.

Mal som pocit, že Slovan sa v druhom polčase nedostal pred šestnástku a to ho ešte podržal brankár Martin Trnovský. Myslím si, že Slovan môže byť rád, že prehral len 1:4," hovorí Hlinka.

Úspechu podriadili všetko

Po ligovej výhre 4:0 v Žiline pochválil Vladimír Weiss st. svojich zverencov, no treba povedať, že žilinskí mladíci v niektorých častiach zápasu pôsobili ako dorastenci. Vekom k tomu nemajú ďaleko. 

Domáca súťaž nedokáže Slovan tak dobre pripraviť na veľké európske zápasy. To, čo stačí v lige, nie je dosť na medzinárodnej scéne. V mužstve je viacero tridsiatnikov, ktorí síce majú kvalitu, ale v Graze zaostávali. 

"Treba si priznať, že nestíhali," hovorí Hlinka, ktorý tiež poukázal na rozdiely medzi Slovanom a jeho rakúskym súperom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Prečo bol Slovan neškodný? Doma nemá konkurenciu, ale európsky trend mu uniká