Calzonovi bude prvýkrát dopriate to, čo si želá každý tréner, vraví Kováčik

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.
Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. (Autor: TASR / Jakub Kotian)
Titanilla Bőd|6. feb 2024 o 08:30

Futbalová reprezentácia sa stala kolektívom roka.

BRATISLAVA. Triumfovala po šiestykrát. Futbalová reprezentácia Slovenska vyhrala anketu Športovec roka v kategórii kolektívov po rokoch 2009, 2010, 2014, 2015 a 2020.

Pred rokom málokto tušil, že tím Francesca Calzonu bude takýto úspešný. V roku 2023 však systém talianskeho trénera začínal prinášať ovocie.

Hoci v úvode kvalifikácie sa doma s Luxemburskom zrodila iba remíza, v ďalších stretnutiach Slováci sedemkrát vyhrali a utrpeli iba dve prehry, v oboch prípadoch s favoritom skupiny Portugalskom.

Slovenský tím vybojoval postup na EURO už v predstihu, v predposlednom kole, doma s Islandom.

Prvenstvo nečakal

Prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika napriek tomu víťazstvo v ankete prekvapilo.

„Neočakával som, že sa to môže až takto dobre skončiť. Je to veľké zadosťučinenie. Nezačali sme kvalifikáciu dobre, úvod roka nebol ideálny. Postupne sa to však dostalo tam, kam sme všetci chceli. Veľmi sa teším,“ uviedol Kováčik.

Aj v najlepšej desiatke jednotlivcov figurovali dvaja futbalisti, Stanislav Lobotka bol tretí a Dávid Hancko siedmy.

„Sú to dvaja futbalisti, ktorí neboli lídrami len v reprezentácii, ale aj vo svojich kluboch. Neapol so Stanom Lobotkom sa stal talianskym majstrom po mnohých rokoch. Veľmi som mu to želal a zaslúži si to,“ povedal Kováčik.

Majstrovský titul získal aj Dávid Hancko s Feyenoordom Rotterdam.

„Sú to individuality, ktoré sa presadili aj v rámci Európy. Myslím si, že to bolo rozhodujúce aj v tejto ankete,“ doplnil šéf zväzu.

Pripravujú sa na všetky alternatívy

Vrcholom tohto roka bude európsky šampionát v Nemecku. Dovtedy ešte slovenská reprezentácia odohrá štyri prípravné zápasy.

V marci privíta v Bratislave Rakúsko, potom nastúpi v Nórsku. Už pred samotným šampionátom sa počas sústredenia v Rakúsku stretne s Moldavskom a ešte pred odletom odohrá jeden domáci zápas, pravdepodobne v Trnave.

„Je to v duchu, akých súperov si želal tréner,“ zdôraznil Kováčik.

„Sú to kvalitní súperi. S Nórskom sme nedávno odohrali zápas, ktorý nám veľmi nevyšiel, takže máme im čo vracať,“ myslí si Marek Hamšík, ktorý tento turnaj už nečaká z pozície hráča, ale ako člen realizačného tímu.

„Realizačný tím analyzuje súperov a pripravuje sa už mesiace pred turnajom. Aj keď po skončení líg sa uvidí, kto ako je na tom, či už zdravotne alebo vo športovej forme. Realizačný tím sa pripravuje na všetky alternatívy,“ podčiarkol Hamšík.

Želá si postup zo skupiny

Aj šéf zväzu každý týždeň sleduje súťaže, v ktorých hrajú reprezentanti. Ak niekto pôjde dole predčasne z ihriska, je znepokojený. „Po skončení zápasu, hlavne keď niekto z našich bol striedaný, sa snažím zistiť informácie, či to bolo z taktických dôvodov, alebo tam bolo nejaké zranenie,“ uviedol Kováčik.

Je však presvedčený, že kapitán mužstva Milan Škriniar, ktorý sa zotavuje zo zranenia členka, v Nemecku nebude chýbať. „Na marcovom zraze ešte nebude k dispozícii, ale verím, že EURO stihne,“ vravel.

Prezident SFZ sa teší na nasledujúce mesiace a výzvy. Za úspech bude považovať, ak Slovensko na šampionáte postúpi zo skupiny.

„Takýto čas ešte tréner Calzona na prípravu nemal,“ vyzdvihol šéf zväzu. Keď taliansky kouč prebral národný tím v lete 2022, hneď ho čakali stretnutia Ligy národov a v roku 2023 kvalifikácia na EURO.

„Zatiaľ nemal možnosť odohrať toľko prípravných zápasov, kde môže skúšať, nemal ani sústredenie, ktoré bude v Rakúsku a následne niekoľko dní ešte doma. Teraz mu bude prvýkrát dopriate to, čo si každý tréner želá: mať čas,“ povedal Ján Kováčik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Calzonovi bude prvýkrát dopriate to, čo si želá každý tréner, vraví Kováčik