Jeden rástol pri Škrtelovi, ďalší v Lige majstrov. Ako vyzerá slovenský tím?

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 19 rokov, na fotografii zľava: Marek Ujlaky, Sebastián Kóša, Jakub Luka a Nicolas Šikula.

Jeden rástol pri Škrtelovi, ďalší v Lige majstrov. Ako vyzerá slovenský tím?

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 19 rokov, na fotografii zľava: Marek Ujlaky, Sebastián Kóša, Jakub Luka a Nicolas Šikula. (Autor: Roman Ferstl/SFZ)
Slovenskí futbaloví reprezentanti do 19 rokov, na fotografii zľava: Marek Ujlaky, Sebastián Kóša, Jakub Luka a Nicolas Šikula.
Slovenskí futbaloví reprezentanti do 19 rokov, na fotografii zľava: Marek Ujlaky, Sebastián Kóša, Jakub Luka a Nicolas Šikula. (Autor: Roman Ferstl/SFZ)

Slovensko má veľa talentovaných futbalistov.

TRNAVA. Prestížny turnaj zažijú doma. Slovenskí mladíci odohrajú v druhej polovici júna majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 19 rokov (18. jún - 1. júl 2022).

Na štadiónoch v Trnave, Dunajskej Strede, Banskej Bystrici či Žiari nad Hronom sa predstavia najväčšie talenty Francúzska, Talianska, Rumunska či Anglicka, Srbska, Izraela a Rakúska.

V širšej nominácii Slovenska figuruje 26 hráčov, konečný 20-členný menoslov oznámi hlavný tréner Albert Rusnák starší v piatok 17. júna, deň pred prvým zápasom.

Predstavme si všetky slovenské futbalové nádeje.

Brankári

Filip Baláž

Vek: 18 rokov (12. 08. 2003)

Klub: MFK Dukla Banská Bystrica

Brankár banskobystrického dorastu debutoval medzi mužmi v pamätnom pohárovom štvrťfinále proti Dunajskej Strede vlani v apríli. Úplne zdeptal vtedajšieho najlepšieho strelca ligy Erica Ramíreza a svojím výkonom sa zaslúžil o postup Dukly do semifinále.

Dostal príležitosť aj proti Slovanu. Na svojom konte má zatiaľ tri zápasy v Slovnaft Cupe a jeden v II. lige.

Adam Hrdina

Vek: 18 rokov (12. 02. 2004)

Klub: ŠK Slovan Bratislava

V klube ako Slovan to nemá mladý odchovanec ľahké, aby sa prebil do zostavy a zbieral skúsenosti v seniorskom tíme. Mladý brankár Hrdina má však predpoklady, aby napodobnil Dominika Greifa či kedysi Daniela Kissa.

Hrdina sa už v mladom veku dostal medzi tri žrde A-tímu, napriek početnej konkurencii (Adrián Chovan, Michal Šulla, Matúš Ružinský a ďalší mladíci z akadémie Martin Trnovský, Tomáš Rybár a ďalší).

Už v sezóne 2020/21 sa neraz dostal na lavičku áčka a nazbieral niekoľko štartov v drese druholigovej juniorky. V poslednom ročníku odchytal v prvom tíme fortunaligový aj pohárový zápas, pričom v oboch si pripísal čisté konto. V reprezentačnej devätnástke odchytal rovnako ako Baláž 270 minút.

Adam Danko

Vek: 18 rokov (27. 06. 2003)

Klub: FK Železiarne Podbrezová

Za uplynulé dva roky (2021-2022) chytal v piatich z dvanástich duelov reprezentácie do 19 rokov, má najviac štartov zo všetkých brankárov a odchytal najviac minút (405). Dovedna dostalo šancu až šesť rôznych mladých brankárov.

Danko začínal s futbalom v Banskej Bystrici, prešiel si aj akadémiou Spartaka Trnava, už tri roky si oblieka dres Podbrezovej. Na konte má zatiaľ jeden štart v druhej lige, posledný polrok mu však skrížili plány zranenia, pre ktoré musel nútene pauzovať.

Obrancovia

Samuel Kopásek

Vek: 19 rokov (22. 05. 2003)

Klub: MŠK Žilina

Pravý obranca Žiliny bol stabilným prvkom zostavy tímu v mládežníckej Lige majstrov, jesenný zápas s PAOK Solún dokonca viedol ako kapitán. Pripísal si šesť štartov v druhej lige, od zimy je členom A-tímu Žiliny, v ktorom na záver sezóny nazbieral v štyroch stretnutiach vyše tristo prvoligových minút a podpísal prvú profesionálnu zmluvu.

V zápasoch reprezentačnej devätnástky hrával minulý rok pravidelne a má zaň najvyššiu minutáž (777 minút), pri dvoch tohtoročných prípravných zápasoch chýbal pre zdravotné problémy.

Jakub Luka

Vek: 18 rokov (18. 08. 2003)

Klub: MFK Ružomberok

Mladý stopér debutoval vo Fortuna lige už koncom minulej sezóny, aktuálne má už na konte desať prvoligových štartov a všetky v základnej zostave. V poslednom ligovom kole si proti Seredi (3:1) navyše pripísal gólovú asistenciu.

Luka je lídrom slovenskej reprezentácie do 19 rokov, za posledné dva roky (2021-2022) chýbal len v jedinom zápase reprezentácie a má suverénne najvyššiu minutáž - 891 minút z jedenástich zápasov.

Samuel Magda

Vek: 18 rokov (02. 07. 2003)

Klub: FC Košice

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Jeden rástol pri Škrtelovi, ďalší v Lige majstrov. Ako vyzerá slovenský tím?