V Lige národov ide opäť o veľa. Slovensko hrá aj o majstrovstvá sveta v Severnej Amerike

Slovenskí futbalisti pred zápasom Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
Slovenskí futbalisti pred zápasom Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. sep 2024 o 10:45

Boj o postup do vyššej B-divízie nie je jedinou motiváciou Slovenska v Lige národov.

BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti vstupujú do nového ročníka Ligy národov. V Talline už vo štvrtok o 20.45 h nastúpia proti domácemu Estónsku v skupine 1 C-divízie.

Prípadný úspech v tejto súťaži môže zohrať významnú úlohu v úsilí prebojovať sa na majstrovstvá sveta 2026, ktoré sa uskutočnia v troch krajinách Severnej Ameriky - USA, Kanade a Mexiku.

Napriek tomu, že európska kvalifikácia na MS vo futbale 2026 sa začína až 21. marca 2025, Slováci už zápasom v Estónsku hrajú aj o šancu zabojovať o svetový šampionát.

Pomôcť im môže práve účinkovanie v C-divízii Ligy národov.

Projekt Ligy národov vznikol preto, aby sa aj medzi jednotlivými kvalifikáciami, keď v minulosti boli na programe prípravné zápasy, tiež "o niečo" hralo.

Slovenská reprezentácia chce v súťaži postúpiť do vyššej B-divízie, ale prvé miesto v skupine v C-divízii ponúka aj inú motiváciu.

V nasledujúcej európskej kvalifikácii na MS 2026 si totiž priamy postup vybojujú víťazi dvanástich kvalifikačných skupín. Do baráže o zostávajúce štyri miestenky sa dostane 12 mužstiev na druhých miestach, ale aj 4 víťazi skupín z Ligy národov, ktorí sa neumiestnili na prvých dvoch priečkach vo svojej kvalifikačnej skupine.

„Je to dôležitá súťaž. Dáva nám možnosť dostať sa do B-divízie. Ak by sme zvládli Ligu národov, mali by sme aj veľmi dobrú východiskovú pozíciu pred kvalifikáciou MS,“ zdôraznil aj tréner Slovákov Francesco Calzona.

Pre Slovensko môže byť tak účasť až v C-divízii výhodou. Predpokladá sa, že viacerí víťazi skupín vo vyšších divíziách si postup vybojujú v kvalifikácii, a tak dostanú šancu v baráži ďalší.

Šestnásť tímov v baráži vytvorí štyri štvorice, ktoré sa následne vyraďovacím systémom na jeden zápas pobijú o zostávajúce štyri európske miestenky na MS.

Slováci už s týmto systémom majú skúsenosti a zároveň aj príjemné spomienky. Práve vďaka Lige národov sa cez baráž dostali na EURO 2020 / 2021.

Vtedy najskôr zdolali Írsko po penaltovom rozstrele (4:2, zápas sa skončil 0:0) a následne si poradili aj so Severným Írskom 2:1 po predĺžení.

Podobne sa do boja o EURO 2024 dostal aj najbližší súper Slovákov - Estónsko. V predchádzajúcej kvalifikácii na EURO uhrali Estónci iba jeden bod a sedem zápasov prehrali.

Na druhej strane, vďaka tomu, že predtým vyhrali svoju skupinu v D-divízii Ligy národov, hrali play-off o postup na európsky šampionát. V semifinále podľahli Poliakom vysoko 1:5.

Slovensko je vo svojej skupine druhým najvyššie postaveným tímom v rebríčku FIFA - na 44. mieste. Vyššie figuruje Švédsko na 29. priečke, nižšie sú Azerbajdžan (111.) a Estónsko (123.).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V Lige národov ide opäť o veľa. Slovensko hrá aj o majstrovstvá sveta v Severnej Amerike